14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΈνα διάγγελμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα

Ένα διάγγελμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα


Της Κασσιανής Σκαμάγκα,

Το διάγγελμα Τραμπ από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου ήταν σαφές : «Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες». Τα νέα αυτά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το βράδυ τη Παρασκευής (6:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδος). Η δήλωση αυτή, ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία σειρά αντιδράσεων από την Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που δόθηκε από τις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν: «Ο κορωνοϊός είναι μία παγκόσμια κρίση, που δεν περιορίζεται σε μία ήπειρο και απαιτεί συνεργασία αντί για μονομερείς ενέργειες. Η Ε.Ε. αποδοκιμάζει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απαγόρευση μονομερώς και χωρίς διαβουλεύσεις. Η Ε.Ε. έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού», καταλήγουν στη συνοπτική τους ανακοίνωση. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι από την απαγόρευση Τραμπ εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες, αφού προηγουμένως υποβληθούν σε εξετάσεις και οι χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.

Ακόμη, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποβλήθηκε στο τεστ για τον κορωνοϊό, το οποίο τελικά ήταν αρνητικό. Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συναντήθηκε με μία ομάδα προσώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Φάμπιο Βάινγκαρντεν, ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Βραζιλίας Ζάϊχ Μπολσονάρου, που βρέθηκε θετικός στο νέο κορωνοϊό. Επιπροσθέτως, ο γιατρός του Λευκού Οίκου  έκανε λόγο για άλλο ένα άτομο με το οποίο ο Τραμπ είχε σύντομη επαφή και το οποίο λίγο αργότερα διαγνώστηκε θετικό στο κορονοϊό. Τα κρούσματα, πάντως, στις ΗΠΑ είναι πάνω από 2.000 και η χώρα έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Παρασκευή. Με ολόκληρο τον πλανήτη να δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή από τον νέο κορωνοϊό COVID-19, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα, τίθεται το ερώτημα γιατί άραγε ο πλανητάρχης να προβεί σε απαγορεύσεις αποκλειστικά μόνο εναντίον των 26 χωρών της Ε.Ε και όχι στην πρόβλεψη μέτρων και για τον πληθυσμό της Κίνας; Πολλές απαντήσεις μπορούν να δοθούν, ας προχωρήσουμε όμως σε μία ιστορική αναδρομή των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ξεκινώντας από το καλοκαίρι του 2019. Τον περασμένο Σεπτέμβριο θα ξεκινούσε η επιβολή δασμών ύψους 15% σε κινεζικά προϊόντα (ιδίως όσα είναι υψηλής τεχνολογίας), αξίας περίπου 125 δισ. δολαρίων, με τους Κινέζους διαπραγματευτές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να την εμποδίσουν.

Επιπρόσθετα, η απάντηση της Κίνας ήταν άμεση με επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, όπως η σόγια και το χοιρινό. Επιπλέον, να σημειωθεί πως ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ άρχισε ήδη από τον Μάρτιο του 2018. Ο αμοιβαίος εμπορικός πόλεμος, έληξε με την υπογραφή συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2020, η οποία αφορά κυρίως στο ζήτημα του εμπορικού ελλείμματος που αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον από το διμερές εμπόριο με την Κίνα και μειώνει δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε αυτή. Ας σταθούμε, όμως, στο γεγονός ότι ο συμβιβασμός αυτός δεσμεύει την Κίνα να αυξήσει κατά 200 δισ. δολάρια την αξία των εισαγωγών της από τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενέργεια, τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα. Μετά από αυτή τη σύντομη περιγραφή των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ας περάσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Τραμπ, ανέκαθεν επέκρινε τα μεγάλα πλεονάσματα που σημειώνει η Γερμανία στις ΗΠΑ. Γιατί η αναφορά στη Γερμανία; Διότι, ως γνωστόν, εκείνη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και η σπουδαιότερη βιομηχανία της Ε.Ε. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε για την Ε.Ε. πως αυτή «είναι χειρότερη από τη Κίνα». Δε μένει, δηλαδή, παρά να έρθει η Γερμανία αντιμέτωπη με δασμολογικά μέτρα που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα και τις 26 χώρες, αφού μετά την ανακωχή ΗΠΑ-Κίνας, ο πλανητάρχης ενδέχεται να στρέψει την προσοχή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή εικόνας: SLpress.gr

Τέλος, πριν από ένα μήνα, ο Ντόναλτ Τραμπ απευθυνόμενος στους κυβερνήτες που συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Οίκο  και με αφορμή την επιθυμία του για άνοιγμα των ευρωπαϊκών χωρών στα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, τόνισε πως “η Ευρώπη μάς αντιμετωπίζει άσχημα”. Πλέον, και με αφορμή τον κορωνοϊό, ο Τραμπ προσπαθεί με μεγάλα χρηματικά ποσά να προσελκύσει Γερμανούς επιστήμονες και να εξασφαλίσει το εμβόλιο κατά του COVID-19, αποκλειστικά για τους Αμερικανούς πολίτες. Μήπως όλα όσα αναφέρθηκαν είναι ενδείξεις για μία νέα σύγκρουση ΗΠΑ-Ε.Ε ή πρόκειται πράγματι  αποκλειστικά μόνο για ένα μέτρο προστασίας ενόψει κορωνοϊού; Μήπως πρόκειται για ένα «επικοινωνιακό τέχνασμα» του Τραμπ που υποκρύπτει τις βαθύτερες επιδιώξεις για «τυφλή» υποταγή  και «θεοποίηση» του αμερικανικού εμπορίου; Οι εξελίξεις και οι προσεχείς δηλώσεις των εμπλεκόμενων πλευρών αναμένεται να φωτίσουν την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.


Κασσιανή Σκαμάγκα

Γεννημένη το 2000 στον Βόλο, είναι δευτεροετής φοιτήτρια Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μόλις στο Λύκειο είχε επιλεγεί για μαθητικό Erasmus στο Nymburk της Τσεχίας, μετρώντας ήδη μία σημαντική συμμετοχή της σε ρητορικούς αγώνες που διεξήχθησαν στο Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προσομοίωση επιτροπών του ΟΗΕ στο εξωτερικό και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το διεθνές δίκαιο. Είναι γνώστρια της Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας, ενώ παράλληλα η πολυετής ενασχόληση της με τη κλασική μουσική συνοδεύεται από τη συμμετοχή της σε σύνολα δωματίου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ