22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ «μάχη των μαχών» του Joe Biden ενάντια στον Donald Trump τώρα...

Η «μάχη των μαχών» του Joe Biden ενάντια στον Donald Trump τώρα μόλις ξεκίνησε!


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη,

Λίγες ημέρες ύστερα από μια ακόμα σημαντική εσωκομματική νίκη, ο Joe Biden αγγίζει ολοένα και περισσότερο το προεδρικό στο χρίσμα των Δημοκρατικών. Οι ανησυχίες, όμως, μέσα στους κόλπους των Δημοκρατικών πληθαίνουν και όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται εάν η εκλογική καμπάνια του Joe Biden για την προεδρία των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αποκρούσει μια επανεκλογή του Donald Trump.

Ο Biden που ξεκίνησε στις πρώτες εσωκομματικές εκλογές με σχετικά χαμηλά ποσοστά, σημείωσε μια τρομακτική άνοδο μέχρι και αυτές τις ημέρες που διανύουμε. Η εντυπωσιακή αυτή μεταστροφή της δημοτικότητάς του, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι χαρακτηριστική καθώς η μέχρι τώρα προσπάθεια του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, είχε στιγματιστεί από μικρό προσωπικό συνεργατών, αστοχίες και λειτουργικά λάθη.

Οι πρώτες ανησυχίες για το αν θα σημείωνε αισιόδοξο τέλος, είχαν εκφραστεί ύστερα από την πέμπτη θέση που κατέλαβε στις εκλογές του New Hampshire. Τα σημερινά δεδομένα είναι, σίγουρα, εντελώς διαφορετικά. Ο Biden παρελαύνει με άνεση σε πάνω από δεκαπέντε εκλογικές πολιτείες, σημαντικός αριθμός πρώην υποψηφίων αποσύρθηκε δηλώνοντας τη στήριξή του στο πρόσωπό του και τώρα ίσως φαντάζει το τελευταίο ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της Αριστερής φράξιας του Bernie Sanders μέσα στους Δημοκρατικούς. Το αποτέλεσμα φέρνει τόσο το εκλογικό επιτελείο του, όσο τους υποστηρικτές του να στρέφουν την προσοχή τους, όχι απέναντι στον Bernie Sanders αλλά απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, αφού όλοι πλέον έχουν στις σκέψεις τους στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, που θα διεξαχθούν μέσα σε ένα αρκετά πολωμένο εκλογικά κλίμα.

Το εκλογικό επιτελείο του Joe Biden, επομένως, έχει «σηκώσει μανίκια» προκειμένου να καταφέρει να πείσει για την ετοιμότητά του το κοινό των Δημοκρατικών. Ένας πυρετός σύνθεσης και εκπόνησης πιο συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών, πάνω σε μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν το αμερικανικό εκλογικό κοινό, έχει αρχίσει να καταλαμβάνει τους στενούς συνεργάτες του πρώην αντιπροέδρου. Οι επικοινωνιολόγοι αρχίζουν να ετοιμάζονται για μια σειρά επιθέσεων από το κυβερνητικό επιτελείο των Ρεπουμπλικανών αλλά και από τον κομματικό μηχανισμό. Όλοι αναμένουν από τον Joe Biden να βρεθεί στο επίκεντρο, πολλοί αναρωτιούνται για την ετοιμότητά του. Περισσότεροι βοηθοί πρώην υποψηφίων, όπως του Pete Buttigieg, έχουν κληθεί να βοηθήσουν στην εκστρατεία του συμβάλλοντας σε προτάσεις και γνώσεις.

Μέχρι στιγμής, το σύνολο της ηγετικής ομάδας του Joe Biden παραμένει μια σειρά από βετεράνους και νέους συμβούλους που έχει χρησιμοποιήσει ο Biden στη μέχρι σήμερα πολιτική πορεία του, όπως είναι ο Steve Ricchetti ή ο Mike Donilon. Ο David Axelrod, πρώην διευθυντής στρατηγικής επικοινωνίας του Barack Obama σημειώνει ότι ο Biden «έχει γύρω του μια πολύ πιστή ομάδα συνεργατών, που του προσδίδει εμπιστοσύνη και δύναμη και αυτή η ομάδα θα παραμείνει εκεί γι’ αυτόν». Ο ίδιος όμως, από την άλλη, σημειώνει πως για την μεγάλη αναμέτρηση απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο θα χρειαστεί μια νέα δομή στην πολιτική καμπάνια των Δημοκρατικών και ένας νέος προγραμματισμός.

Χαρακτηριστικό της παραπάνω ανάγκης είναι η αύξηση της χρηματοδότησης της εκλογικής εκστρατείας του Biden από τους χορηγούς του, όπως η Unite The Country και η Super PAC. Οι ηγέτες της καμπάνιας του Joe Biden είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν ακόμη επικεντρωθεί στον πολιτικό προγραμματισμό των πρώτων ημερών μιας μελλοντικής διακυβέρνησης του Biden. Αναλυτές και σύμβουλοι σημειώνουν ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα και στρατηγικό λάθος εν όψει της σφοδρής αναμέτρησης που όλοι περιμένουν να προκύψει ανάμεσα στον Donald Trump και τον Biden, όταν ο δεύτερος καταλάβει και επίσημα το χρίσμα. Σίγουρα, αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα που ο Joe Biden έχει να δώσει, μιας και η ημέρα των μαχών ακόμα δεν έχει φτάσει, όμως πλησιάζει όλο και πιο κοντά.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.