17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΈνοικος γένους θηλυκού

Ένοικος γένους θηλυκού


Του Ανδρέα-Άγγελου Σκόνδρα,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική κοινή γνώμη έχει ομολογουμένως και δικαίως στραμμένη την προσοχή της στα γεγονότα του Έβρου, αλλά και στην έξαρση του κορωνοϊού. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες θα πρέπει να θεωρούνται ήσσονος σημασίας.

Μία τέτοια ιστορικής, μάλιστα σημασίας εξέλιξη υπήρξε η ορκωμοσία της κ. Αικατερίνης (Κατερίνας, κατ’ επιθυμία της) Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας. Με την εκλογή της στις 22 Ιανουαρίου του 2020, ύστερα από ευρύτατη πλειοψηφία 261 βουλευτών του εθνικού κοινοβουλίου εγκαινιάστηκε ένα νέο κεφάλαιο για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας τόσο σε πολιτικό, όσο σε κοινωνικό και συμβολικό επίπεδο. Ένα κεφάλαιο όπου πλέον και μία γυναίκα μπορεί να φτάσει στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μας και να ανατρέψει την συνήθη πρακτική να εκλέγεται ένας άνδρας στη θέση αυτή. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τον χώρο της δικαιοσύνης και τελευταία θέση ευθύνης που κατείχε ήταν αυτή της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ένα αξίωμα όπου για πρώτη φορά είχε ανατεθεί σε γυναίκα δικαστικό. Ωστόσο, αυτή η εξέχουσα πορεία της δεν απέτρεψε ορισμένους να εκφράσουν τους δισταγμούς τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία που θα επιδείξει σε ένα τόσο πολυσχιδές αξίωμα, όπου η επιστημονική κατάρτιση περιττεύει και υπερισχύει η γνώση πολιτικών ελιγμών και γνωριμιών.

AP Photo/Thanassis Stavrakis, Pool

Η ηχηρή απάντηση σε αυτές τις κηλίδες αμφιβολίας αποτελεί η πολυετής εμπειρία της, η κοινωνική της ευαισθησία, η συναινετική της διάθεση, η πνευματική της κατάρτιση και το αίσθημα ευθύνης που την διέπει. Όλα αυτά είναι στοιχεία απαραίτητα για μια ισχυρή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον την δεδομένη χρονική στιγμή, όπου η χώρα έχει από την μία να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο και από την άλλη να προφυλάξει την υγεία και ασφάλεια των πολιτών από την εν εξελίξει πανδημία του κορωνοϊού. Αυτά τα ζητήματα απαιτούν άμεση και συνάμα δυναμική αντιμετώπιση από την οποία δεν μπορεί να απέχει η ΠτΔ ακόμα και εάν διαθέτει περιορισμένες πολιτικές εξουσίες, καθώς το αξίωμά της φέρει συμβολική εικόνα, εκφράζοντας το αίσθημα της ενότητας του έθνους. Αντιστάθμισμα του περιορισμένου ρόλου εξουσιών που έχει, αποτελεί παράλληλα και η βαρύτητα του λόγου της, μαζί με την εκπροσώπηση της χώρας μας στους διεθνείς θεσμούς και στους κοινωνικούς εταίρους.

Η Πρόεδρος ευθύς μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με αποφασιστικότητα να ενώσει τους απανταχού Έλληνες με στόχο την εθνική ευημερία, όπως ακριβώς επιτάσσει συνταγματικά το αξίωμα της. Όπως επισήμανε και η ίδια στην αντιφώνηση της κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής θα εργαστεί με ζήλο και πλήρη γνώση του εθνικού της ρόλου για την διασφάλιση και συνέχιση της συντεταγμένης πορείας της χώρας με το ευρωπαϊκό όραμα, καθώς και για την περαιτέρω αναβάθμιση της γυναίκας σε μια κοινωνία σύγχρονη, δημοκρατική και ισότιμη.

Ένα ακόμη δείγμα δε, για το πως θα λειτουργήσει από τη νέα της θέση φαίνεται και με τη δήλωσή της για «ένα νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του». Αναμένουμε με αισιοδοξία να δούμε τις ενέργειες της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα επιβεβαιώσει ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι εξίσου άξια, ώστε να αποτελέσει τον Πρώτο Πολίτη της χώρας μας σε χαλεπούς καιρούς.


Ανδρέας Άγγελος Σκόνδρας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Ανδρέας-Άγγελος Σκόνδρας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια συναφή με τις σπουδές του. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις του ΟΗΕ (MUN) και σε κοινωνικές δράσεις. Τέλος, ενδιαφέρεται για την μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, κυρίως πολιτικών δοκιμίων.