24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής Πολιτικής“Mini” Super Tuesday: Επιβεβαίωση Biden και στο «πολυπόθητο» Michigan

“Mini” Super Tuesday: Επιβεβαίωση Biden και στο «πολυπόθητο» Michigan


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Με το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα της Super Tuesday που απέδωσε 10 από τις 14 πολιτείες στον Joe Biden, ο αγώνας των δυο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος συνεχίζεται και το χάσμα μεταξύ τους κορυφώνεται. Έξι πολιτείες ψήφιζαν κατά τη διάρκεια της “Mini” Super Tuesday, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Michigan και η North Dakota.

Επιβεβαίωση δημοσκοπήσεων για πρωτιά Biden στο «πολυπόθητο» Michigan

Μια πολιτεία με τεράστια σημασία που μονοπώλησε το ενδιαφέρον και των δυο υποψηφίων ήταν το Michigan, αφού και οι δυο ξόδεψαν περισσότερο από $1 εκατομμύρια σε δράσεις, σύμφωνα με το POLITICO. Αξίξει να αναφερθεί πως η πολιτεία αυτή εκλεγεί 125 εκλέκτορες, αριθμός που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Η σημασία της επικεντρώνεται κατά κανόνα στον ρόλο που διαδραμάτισε κατά τις εκλογές του 2016. Στα primaries των Δημοκρατικών το 2016 η πολιτεία αυτή ψήφισε τον Bernie Sanders, ενώ στις γενικές εκλογές τάχθηκε υπέρ του Donald Trump για το χρίσμα του Προέδρου. Πρόκειται για ένα «blue-collar state», στο οποίο η ρητορική για στήριξη της εργατικής τάξης φαίνεται να έπιασε τόπο το 2016. Στην ίδια λογική ο σοσιαλιστής Bernie Sanders υποστήριζε πως οι εργάτες των συνδικάτων θα τον στηρίξουν έναντι του Biden που τάσσεται υπέρ «καταστροφικών εμπορικών συμφωνιών», όπως η NAFTA. Αντιθέτως, όμως, o Biden υποστήριξε σε συνέχεια των προέδρων Βush και Οbama την οικονομική διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι έρχεται και η επιβεβαίωση των δημοσκοπήσεων, όπου σύμφωνα με τους ψηφοφόρους ο πρώην αντιπρόεδρος κρίθηκε περισσότερο εκλόγιμος από τον Bernie Sanders˙ 80% των ψηφοφόρων έκριναν πως ο Biden μπορεί να νικήσει τον Trump συγκριτικά με τον Sanders.

Πράγματι, με ποσοστό 52,9% και 53 εκλέκτορες, σε αντίθεση με το 36,4% και τους 39 εκλέκτορες του Sanders, o Biden έφυγε νικητής από το Michigan, το οποίο δηλώνει έτοιμο να στηρίξει ξανά έναν Δημοκρατικό πρόεδρο. Ειδικότερα, ενώ το 51% των λευκών ψηφοφόρων και το 66% των μαύρων στράφηκαν στον Biden, το 53% των ισπανόφωνων πολιτών ψήφισε τον Sanders. Αντιστοίχως, οι νεότερες ηλικίες από 18 έως 45 ψήφισαν την ανατρεπτική-ριζοσπαστική ρητορική του Sanders, ενώ οι μεγαλύτεροι (άνω των 45) ψήφισαν τον περισσότερο κεντρώο Biden. Τέλος, πολίτες με βασική ανησυχία την ανισοκατανομή του εισοδήματος επέλεξαν τη πιο σοσιαλιστική επιλογή, ενώ την ίδια στιγμή από ιδεολογική σκοπιά οι μετριοπαθείς και οι συντηρητικά φιλελεύθεροι τάχθηκαν συντριπτικά υπέρ του Biden.

«Φως στο τούνελ» η North Dakota για τον Βernie Sanders

Τη στιγμή που ο Βernie Sanders χάνει τη στήριξη από το Michigan, η μοναδική νίκη της βραδιάς στη μικρή πολιτεία της Dakota με 53,3% και 8 εκλέκτορες αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκλογική του πορεία. O Joe Biden κερδίζει 6 εκλέκτορες με ποσοστό της τάξεως του 39,8%. Πριν τέσσερα χρόνια η πολιτεία αυτή είχε δώσει εξίσου το προβάδισμα στον Sanders έναντι της Hilary Clinton. Αξιοσημείωτο είναι πως η μεγάλη προσέλευση δημιούργησε μεγάλες ουρές στις οποίες η αναμονή των ψηφοφόρων άγγιζε τη μία ώρα, αναγκάζοντας τις αρχές να καλέσουν εθελοντές στα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα της πολιτείας. Παρόμοια ζητήματα δημιουργήθηκαν και στο Michigan, κυρίως στις πανεπιστημιουπόλεις με τις ουρές να φτάνουν τις δυο ώρες αναμονής, καθώς η πολιτεία άλλαξε το σύστημά της προς διευκόλυνση της ψηφοφορίας με αντίθετα, όμως, στην πράξη αποτελέσματα.

Mε το πέρας των εκλογικών διαδικασιών σε αυτές τις πολιτείες και με την προσοχή στις εκλογικές διαδικασίες της 17ης Μαρτίου, το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής: 881 εκλέκτορες για τον Biden και 725 για τον Sanders. H ήττα στο Michigan για τον Sanders, το οποίο κιόλας χαρακτήριζε ως την πιο σημαντική πολιτεία, αναμφίβολα κόστισε πολλά στον αγώνα του για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, αν και η απόσταση από τον Biden διευρύνεται σταθερά, ο Sanders δήλωσε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον αγώνα.


Ενδεικτικές Πηγές

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.