10.8 C
Athens
Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020
Αρχική Ιστορία In Memoriam In Memoriam: Μήτρος Πέτροβας

In Memoriam: Μήτρος Πέτροβας


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο γνωστός ως Μητροπέτροβας υπήρξε σημαντική μορφή του ένοπλου εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Γεννήθηκε το 1745 στην Μεσσηνία, στην πόλη Γαράντζα, δηλαδή την σημερινή Μέλπεια. Ο πατέρας του Αγγελής Πέτροβας υπήρξε γνωστός οπλαρχηγός ομάδας Ελλήνων Κλεφτών επί Ενετοκρατίας. Πριν ακόμα και από το ξέσπασμα της Επανάστασης ο Πέτροβας συντάχθηκε με τους οπλαρχηγούς του Κολοκοτρώνη, καθώς συνδέονταν με αδελφικούς δεσμούς με την οικογένεια του Κολοκοτρώνη. Έλαβε μέρος στα Ορλωφικά και στη συνέχεια κατά των Τουρκαλβανών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο Κωσταντίνος Κολοκοτρώνης πέθανε το 1785 και έπειτα από τον θάνατο του, ο Μήτρος Πέτροβας ανέλαβε την κηδεμονία του νεαρού γιου του. Υπήρξε ο πρώτος του δάσκαλος στην μύηση της πολεμικής τέχνης. Στην έναρξη της ελληνικής επανάστασης έλαβε ενεργό συμμετοχή με δικό του στρατιωτικό σώμα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Στην συνέχεια ακολουθώντας πιστά τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και λαμβάνοντας μέρος στην ιστορική μάχη του Βαλτετσίου στην οποία και διακρίθηκε για τις ικανότητες του, συνέχισε, λαμβάνοντας μέρος στην απελευθέρωση της Τριπολιτσά. Ο Κολοκοτρώνης που τον θεωρούσε μια κοντινή, σχεδόν πατρική φιγούρα άκουγε τις συμβουλές του πριν από κάθε επιχείρηση στην οποία λάμβανε μέρος. Αυτή η πιστή σχέση των δύο ανδρών συνεχίσθηκε μέχρι και την φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στις εμφύλιες διαμάχες, όπου και έλαβε το μέρος του στην υπόθεση φυλάκισης του.

Όταν ο Ιμπραήμ άρχισε να απειλεί έμπρακτα το εγχείρημα της ελληνικής επανάστασης, με την αποβίβαση του στην Πελοπόννησο, η κυβέρνηση Κουντουριώτη απελευθέρωσε τους αντικυβερνητικούς, μεταξύ αυτών και τον Μητροπέτροβα. Με τον βαθμό του στρατηγού τάχθηκε εκ νέου στο πλευρό της πατρίδας του και ανέλαβε ενεργό στρατιωτικό ρόλο. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας και την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια ο Μητροπέτροβας τάχθηκε στο πλευρό των Κυβερνητικών, όπως άλλωστε έπραξε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αλλά κατά την διάρκεια της Βαυαρικής εξουσίας στασίασε κατά της αντιβασιλείας έπειτα από τις καταδίκες σε θάνατο των οπλαρχηγών Πλαπούτα και Κολοκοτρώνη. Κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων στις οποίες έλαβε μέρος φυλακίσθηκε πολλές φορές και καταδικάσθηκε σε θάνατο. Οι καταδίκες όμως αναιρέθηκαν λόγω της περασμένης ηλικίας του αλλά και της συνολικής συνεισφοράς του στον απελευθερωτικό αγώνα. Παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα στην φυλακή και αργότερα του δόθηκε αμνηστία. Επέστρεψε στην Μεσσηνία το 1838.

Ο Μιχαήλ Πέτροβας απεβίωσε σαν σήμερα, στις 12 Μαρτίου του 1838. Η ιστορία τον αποτίμησε ως την ακούραστη ψυχή της ελληνικής επανάστασης.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Αρχισυντάκτης Έκδοσης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Το μέλλον της βιοποικιλότητας εξαρτάται από τη Βραζιλία (?)

Της Μαριάννας Ηλιοπούλου, Στο εν εξελίξει Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, η Βραζιλία κατηγορήθηκε από ακτιβιστές και εκπροσώπους άλλων κρατών πως παρεμποδίζει τις...

Πώς άλλαξε η ζωή μας; Πώς αντιδράσαμε; Τι προτείνουμε;

Της Δήμητρας Κουφωλιά, Μέσα σε μία στιγμή του Μαρτίου η ζωή όλων μας άλλαξε. Δικαιώματα μας δέχθηκαν και δέχονται περιορισμούς με διάφορες μορφές: περιορισμός της...

Trend Alert: Virtual Influencers

By Panagiota Katsaveli, In the modern workplace, many new career opportunities have appeared in various new and constantly developing fields. Even though this seems like...

Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας και η δράση του στην Επανάσταση

Του Βασίλη Δημόπουλου, Ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας θεωρείται ηρωική μορφή του Αγώνα της Επανάστασης. Ένας από τους πολλούς οπλαρχηγούς, που αψήφησαν τους κινδύνους και την αριθμητική...
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια γύρω από την εθνική ασφάλεια και άμυνα ενώ αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.