18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αναστάσιος Χαραλάμπης

In Memoriam: Αναστάσιος Χαραλάμπης


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Αναστάσιος Χαραλάμπης υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα του ελληνικού στρατού και του πολιτικού κόσμου, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας, για μια μόνο ημέρα, στις 17 Σεπτεμβρίου του 1922.

Ο Χαραλάμπης γεννήθηκε το 1862 στα Καλάβρυτα και ήταν γόνος της γνωστής οικογένειας των αγωνιστών του ελληνικού ένοπλου αγώνα του 1821. Φοίτησε στη σχολή της Ευέλπιδών από την οποία αποφοίτησε το 1884 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού του πυροβολικού. Έλαβε μέρος στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, ενώ αργότερα υπηρέτησε και στο Σώμα Γενικών Επιτελών. Συνέχισε την στρατιωτική του εκπαίδευση σε χώρες της Ευρώπης, όπως στην Αυστρία και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου της Γαλλίας, από την οποία αποφοίτησε το 1912.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι τον βρήκαν να υπηρετεί στο Σώμα Γενικών Επιτελών, ως Επιτελάρχης 1ης Μεραρχίας. Διακρίθηκε για τις στρατιωτικές ικανότητες του και τις οργανωτικές του δεξιότητες. Το 1918 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ενώ αργότερα διετέλεσε και αρχηγός του ΓΕΣ και του Β’ Σώματος Στρατού. Στις 26 Απριλίου του 1917 ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη. Πρωθυπουργός έγινε μετά την κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου και την επανάσταση του 1922 από τους Βενιζελικούς στρατιωτικούς.

Το 1923 αναγκάσθηκε να αποστρατευτεί εκ νέου. Έπειτα ανακλήθηκε στο στράτευμα από την οικουμενική κυβέρνηση Ζαΐμη (1927) για να ηγηθεί του Συμβουλίου των Αντιστράτηγων, το οποίο θα έκρινε τα φρονήματα των αντιβενιζελικών αξιωματικών.

Στην πραγματικότητα η Επαναστατική Επιτροπή του 1922, προσέφερε την θέση του πρωθυπουργού στον Αλέξανδρο Ζαΐμη, όμως εκείνος έλλειπε στο εξωτερικό και μέχρι την επιστροφή του στην Ελλάδα η ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων έπεσε στον Σωτήριο Κροκιδά, όμως επειδή και αυτός απουσίαζε και δεν ήταν δυνατόν να αναλάβει άμεσα καθήκοντα προκρίθηκε ως ο αρχαιότερος υπουργός της κυβέρνησης, ο Αναστάσιος Χαραλαμπής. Το κυβερνητικό σχήμα μάλιστα ορκίστηκε και ενώπιον του Βασιλιά Γεώργιου Β΄.

Η συμβολή του Αναστάσιου Χαραλαμπή στις στρατιωτικές ενέργειες του ελληνικού κράτους υπήρξε ιστορικής σημασίας. Έχαιρε της εκτίμησης του ελληνικού πολιτικού κόσμου αλλά και των στρατιωτικών συναδέλφων του.

Ο θάνατος τον βρήκε σαν σήμερα, σε ηλικία 87 ετών στην Αθήνα, στις 11 Μαρτίου 1949.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.