21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΠαρίσι: Η Πόλη του Φωτός σε ένα 24ωρο

Παρίσι: Η Πόλη του Φωτός σε ένα 24ωρο


Του Σωτήρη Αγράφα,

Το Παρίσι είναι μια από τις πιο όμορφες και ρομαντικές πόλεις του κόσμου. Όσες φορές και αν την επισκεφτεί κανείς ποτέ δεν είναι αρκετές, για να θαυμάσει τα ατελείωτα αξιοθέατά της και να περιπλανηθεί στις γραφικές γειτονιές της. Ωστόσο, αν βρεθείς στην πόλη μόνο για μια μέρα σου προτείνω να επισκεφτείς τα παρακάτω:

Αρχικά, η εξερεύνησή σου πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει από το Μουσείο του Λούβρου. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και φιλοξενεί εκθέματα που περικλείουν την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σε μια πρώτη επίσκεψη θα συνιστούσα να δεις στοχευμένα κάποια εκθέματα, ώστε να προλάβεις να επισκεφτείς και την υπόλοιπη πόλη. Εξάλλου, είναι από τα μουσεία που χρειάζονται πολλές μέρες για να εξερευνηθούν ολόκληρα. Για εμένα τα πιο σημαντικά είναι φυσικά η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Μόνα Λίζα του Πικάσο. Εντύπωση μού έκαναν επίσης τα αιγυπτιακά που αξίζουν λίγο από τον χρόνο σου. Η είσοδος στο μουσείο –όπως και στα περισσότερα αξιοθέατα- είναι δωρεάν για ευρωπαίους πολίτες κάτω των 25 ετών, δεν χρειάζεται κράτηση εκ των προτέρων, μόνο την επίδειξη της ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Μετά την περιήγησή σου στο μουσείο θα πρότεινα ένα διάλειμμα για καφέ και κρουασάν σε μια από τις πολλές μικρές bistrot που βρίσκονται γύρω του. Στην συνέχεια, ξεκίνα να ανηφορίζεις στα Ηλύσια πεδία (Champs-Elysees) όπου θα συναντήσεις καταστήματα των μεγαλύτερων οίκων μόδας. Στο τέλος της μεγάλης λεωφόρου βρίσκεται η εντυπωσιακή Αψίδα του Θριάμβου, ένα οικοδόμημα φτιαγμένο από τον Ναπολέοντα για τον εορτασμό των νικών του, τοποθετημένη σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες του Παρισιού.

Αφού βγάλεις αρκετές φωτογραφίες στο μεγαλειώδες θέαμα, πιστεύω πως ήρθε επιτέλους η ώρα για το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης. Πρόκειται φυσικά για τον Πύργο του Άιφελ (Tour Eiffel), μία κατασκευή ύψους 325 μέτρων που ολοκληρώθηκε σε βάθος δύο περίπου χρόνων. Η ανάβαση στον πύργο γίνεται είτε με αρκετά σκαλιά μέχρι το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο είτε με ανελκυστήρα μέχρι την κορυφή, προσφέροντας πανοραμική θέα όλου του Παρισιού. Συνήθως η αναμονή είναι αρκετά μεγάλη και το εισιτήριο όχι και τόσο οικονομικό, η επιλογή όμως είναι δική σου. Για μεσημεριανό, θα πρότεινα το menu από κάποια brasserie. Έτσι, θα έχεις την δυνατότητα να γευθείς την γαλλική κουζίνα σε προσιτή τιμή.

Δεδομένου ότι θα έχεις κουραστεί από το περπάτημα όλη μέρα και μετά το φαγητό, μια καλή ιδέα θα ήταν η βόλτα με το καραβάκι στον Σηκουάνα. Ξεκινώντας από έναν από τους πολλούς σταθμούς, μπορείς να πλοηγηθείς στα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, τα οποία βρίσκονται γύρω από τον ποταμό. Αυτή η βόλτα σού δίνει την ευκαιρία να θαυμάσεις μερικά από τα σημαντικότερα κτήρια, όπως η Παναγία των Παρισίων, ενώ παράλληλα ξεκουράζεσαι. Η διάρκεια είναι περίπου μια ώρα και οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την εταιρία που θα επιλέξεις.

Τέλος, η μέρα σου πρέπει να ολοκληρωθεί με την πιο γραφική συνοικία του Παρισιού, την Μονμάρτρη. Η επιβλητική Βασιλική της Καρδιάς (Sacre Coeur), που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου, είναι από το αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί αν βρεθεί ποτέ στην Πόλη του Φωτός. Η πρόσβαση είναι εύκολη με το τελεφερίκ, ενώ η θέα νυχτώνοντας είναι μοναδική. Γύρω από τον ναό υπάρχουν πάρα πολλά σοκάκια, που δίνουν μια vintage αίσθηση, όπου δεκάδες καλλιτέχνες του δρόμου μπορούν να σχεδιάσουν για εσένα μια καρικατούρα σου.

Συνοψίζοντας, το Παρίσι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενώ ταυτόχρονα συνιστά κέντρο πολιτισμού της νεότερης εποχής. Μια πόλη ιστορική, που έχει στιγματίσει ανεξίτηλα την διεθνή, κοινωνική και πολιτική σκηνή –από την πτώση της Βαστίλης μέχρι την σύγχρονη εποχή και τις τρομοκρατικές επιθέσεις- και δύσκολα μπορεί να εξερευνηθεί σε μια μέρα. Όμως, έστω και λίγες ώρες αρκούν για να ψυχανεμιστείς τον κοσμοπολίτικο, μοντέρνο αλλά ταυτόχρονα και διαχρονικό χαρακτήρα της.


Σωτήρης Αγράφας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτήρης Αγράφας
Σωτήρης Αγράφας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 όπου και μεγάλωσε. Είναι πρωτοετής φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Λατρεύει τις φωτογραφίες και τα ταξίδια, για τα οποία γράφει στο OffLine Post.