14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία στα πρόθυρα κατάρρευσης

Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη, με την Ιταλία στα πρόθυρα κατάρρευσης


Του Παναγιώτη Μέκρα,

Σε καραντίνα μπήκε όλη η Ιταλία μετά από απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, Τζουζέπε Κόντε, επιβάλλοντας τον περιορισμό στις μετακινήσεις όλου του πληθυσμού (60 εκατομμύρια), κλείσιμο όλων των σχολείων, πανεπιστημίων, κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων, χιονοδρομικών κέντρων, ντίσκο και παμπ, παύση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ακύρωση και απαγόρευση όλων των δημόσιων εκδηλώσεων.

Η απόφαση της Ιταλίας είναι σωστή και απαραίτητη για την αντιμετώπιση και την μη εξάπλωση του ιού, αλλά ο κίνδυνος για την οικονομία είναι τεράστιος, αφού απειλείται με πλήρη κατάρρευση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, η ιταλική κυβέρνηση θα εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου από το ξέσπασμα του νέου ιού. Εκτός από αυτό, η Ιταλίδα υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως η πληρωμή τραπεζικών δανείων και φόρων θα παγώσει για όλους τους κατοίκους της Ιταλίας, καθώς επίσης θα σταματήσει προσωρινά και η καταβολή της αυτοασφάλισης από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού προς το 3% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Όχι μόνο αυτά τα 10 δισ. δεν θα αρκούν, αλλά σύμφωνα με το marketwatch, η Ιταλία θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης 500–700 δισ. ευρώ, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει και να καθησυχάσει τις αγορές ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Η παύση πληρωμών δανείων και φόρων είναι μεν θετική για τους πολίτες, αλλά καταστροφική για την οικονομία της χώρας και τις ήδη ευάλωτες τράπεζες, καθώς θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία κινδυνεύει με πτώχευση και αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Ιταλία που κινδυνεύει, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη.

Τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομίας είναι στραμμένα στην επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις την προσεχή Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,10%, στο -0,60%. Αυτό βέβαια δεν αρκεί και η νομισματική πολιτική είναι ανήμπορη να βοηθήσει, που σημαίνει πως η απόφαση αυτή μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πανικό. Επίσης, είναι σίγουρο πως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα μειωθούν. Από εκεί και πέρα, η ΕΚΤ θα πρέπει να βρει λύση, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να διευκολύνουν όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω του ιού.

Οι χώρες των Βαλκανίων ζητούν χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και την έγκριση του Eurogroup για έκτακτες δαπάνες στήριξης των κοινωνιών και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα διεκδικεί τη μείωση των πλεονασμάτων που θα διευκόλυνε τη μείωση των φόρων, θα επιτάχυνε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα αύξανε τα εισοδήματα και την κατανάλωση και θα περιόριζε την ανεργία. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει και το προσφυγικό πρόβλημα στα σύνορά της, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Οι αγορές, τις τελευταίες μέρες, βρίσκονται σε πανικό με πάνω από 12 τρισ. δολάρια να έχουν χαθεί και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, πράγμα που μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το τρίμηνο είναι πιθανό η οικονομία να μην αναπτυχθεί καθόλου, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και μία βαθιά ύφεση.

Οι οικονομολόγοι του ΟΗΕ εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για κρίση που θα προκαλέσει ζημίες μεταξύ 1 και 2 τρισεκ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, δεκάδες εταιρείες προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα ότι δε θα καταφέρουν να επιτύχουν το στόχο κερδών το διάστημα που διανύουμε, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για προβλήματα στην προμήθεια προϊόντων.

Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι πλέον αναπόφευκτη. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, η αύξηση του χρέους και η νευρικότητα στις αγορές, είναι κάποια από τα προβλήματα που θα επισκιάσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πάρουν μέτρα πρώτα για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού και έπειτα, σε συνεργασία με τις Κεντρικές Τράπεζες, για να δοθούν λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα που θα προκληθούν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Μέκρας
Παναγιώτης Μέκρας
Απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενεργός επενδυτής από 18 χρονών, ασχολείται με την επικαιρότητα και την οικονομία σε καθημερινή βάση και τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι τα χρηματοοικονομικά, οι επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες.