16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟχτώ μήνες κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Οχτώ μήνες κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη


Του Γιάννη Μυταυτσή, 

Οχτώ μήνες μετρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα έδρανα της Βουλής, ως κυβερνών κόμμα και η αποτίμηση της πορείας του από τις δημοσκοπήσεις κρίνεται θετική. Παρόλα αυτά θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μια σύντομη ανάλυση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετώπισε και καλείται να αντιμετωπίσει, πόσο μάλλον τη στιγμή που η κατάσταση με τη γείτονα χώρα είναι έκρυθμη.

Ο Πρωθυπουργός από τη πρώτη μέρα που έλαβε τα ηνία της ΝΔ ζητούσε συνεχώς εκλογές και διακήρυττε ότι έχει τις λύσεις για μια μακρά λίστα, χρόνιων προβλημάτων χώρας. Όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση παρουσίαζε ένα επεξεργασμένο σχέδιο για το ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ελλάδα και τους πολίτες της: το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Η πρώτη πράξη του ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μετανάστευσης. Υπουργείο που ιδρύθηκε από τη κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά κρίσιμο για τις ημέρες μας, καθώς η χώρα χρειάζεται ένα χαρτοφυλάκιο που θα ασχολείται αποκλειστικά με το πρόβλημα και θα καθορίσει μια σαφή πολιτική με σαφή σχεδιασμό.

Αναφορικά με την ασφάλεια η επιλογή Χρυσοχοΐδη, ήταν κίνηση ματ, καθώς θεωρείται ένας από τους επιτυχημένους Υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στη τελευταία κυβέρνηση Κ. Σημίτη, όπου η συμβολή του για τη σύλληψη της 17 Νοέμβρη ήταν καθοριστική. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι από τους πιο δημοφιλείς Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πορεία του Πολυτεχνείου, που δεν είδαμε τα καθιερωμένα -γιατί έγινε έθιμο πλέον– επεισόδια. Ωστόσο εξαλείφοντας το κακό δημιουργείς άλλο κακό, κάνοντας την Αστυνομία να θεωρεί ότι της ανήκει ο νόμος, σηκώνοντας όπλα μέσα σε Πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

Επίσης, ένα μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης είναι το πασίγνωστο πλέον σε όλους μας αεροδρόμιο του Ελληνικού, στο οποίο ακόμη μπαίνουν μπουλντόζες από το ΣΥΡΙΖΑ και υπογράφονται τα συμβόλαια από τη ΝΔ με τους αγοραστές. Μάλιστα, κατά τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, η επένδυση θα είχε ξεμπλοκάρει από τη πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας κυβέρνησης.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη πτώση των επιτοκίων των ομολόγων του δημοσίου. Διότι αν γυρίσουμε πίσω στο πρόσφατο και συνάμα δύσκολο 2012 τα επίπεδα των επιτοκίων βρισκόταν στο 45% και από τις 12 Φεβρουαρίου βρίσκονται κάτω από το 1% αγγίζοντας μηδενικές τιμές. Συνεπώς, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι δανείζεται φθηνά, ενώ παράλληλα ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας μειώνεται σε μεγάλο βαθμό.

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκεται σε κάποιο καλύτερο επίπεδο συγκριτικά με την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που αποδείχτηκε τη περασμένη εβδομάδα στην Έβρο. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε ότι προεκλογικά διακήρυττε την επαναδιαπραγμάτευση στο Μακεδονικό και μετεκλογικά προσγειώθηκε και αποδέχτηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Όμως, η κυβέρνηση συνεχώς κερδίζει μονάδες απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτυπώνεται σε έντονο βαθμό από τη στάση που κρατά στον Έβρο, παλεύοντας καθημερινά απέναντι στον ασύμμετρο πόλεμο του Ερντογάν.


Ιωάννης Μυταυτσής

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννης Μυταυτσής
Ιωάννης Μυταυτσής
Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ Βυζαντινής Φιλολογίας - Παλαιογραφίας, στο ίδιο τμήμα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου ήταν υποψήφιος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αγίου Νικολάου.