20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΘεία κοινωνία vs Κορωνοϊός

Θεία κοινωνία vs Κορωνοϊός


Του Θάνου Κουλουβάκη,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, η κουβέντα σίγουρα θα πάει στον Κορωνοϊό, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του κόσμου σε λίγο καιρό δε θα μπορούμε να βγαίνουμε από το σπίτι μας ή θα κυκλοφορούμε παντού με μάσκες. Καθημερινά διαβάζουμε, επίσης, απίστευτα μεγάλο αριθμό άρθρων σχετικά με τον εν λόγω ιό, τα κανάλια σε κάθε δελτίο ειδήσεων κάνουν τουλάχιστον μία δεκαπεντάλεπτη αναφορά και εν γένει αναφέρεται πολύ σα θέμα ο γνωστός – πλέον – σε όλους μας coronavirus.

Δεν είχα σκοπό να γράψω για τον Κορωνοϊό – βέβαια αυτό δεν είναι ένα κλασικό άρθρο για τον ιό όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας – όμως μερικά γεγονότα δεν μου επέτρεψαν να κάτσω στην ηρεμία του σπιτιού μου και να απολαύσω τη χαλάρωση – φορώντας πάντοτε τη μπλε μάσκα μου. Τα γεγονότα στα οποία κάνω λόγο παραπάνω αφορούν τις δηλώσεις του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου στην ΕΡΤ. Όσοι και όσες έχετε προλάβει να ακούσετε τις δηλώσεις, ξέρετε ήδη σε τι αναφέρομαι και – υποθέτω ότι – προετοιμάζεστε αναλόγως για τη συνέχεια του άρθρου.

Θα πω μονάχα ενδεικτικά – για όσους δεν γνωρίζουν και δεν έχουν όρεξη να ψάξουν – ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος μιλούσε σχετικά με τις λοιμώξεις και την εκκλησία και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Χριστός ποτέ δεν υπήρξε φορέας μικροβίων μέσα στην ιστορία» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να κολλήσει τον περιβόητο ιό από τη θεία κοινωνία. Πήραμε μία εικόνα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν…

Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται καν να αναφέρω το πόσο μη ορθό είναι το επιχείρημα του συγκεκριμένου κυρίου. Άλλωστε, ειδικοί επί του θέματος έχουν μιλήσει πριν από εμένα γι’ αυτό. Συγκεκριμένα, ο Ηλίας Μόσιαλος, Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, ανέφερε ότι η εκκλησία θα πρέπει να προβεί σε περιορισμούς – εξηγώντας σε συνέντευξη που έδωσε τους λόγους.

Εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο. Ο ιερέας, που βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα και ξεκίνησε να προβαίνει σε δηλώσεις που είναι αναληθείς και δεν στηρίζονται σε κανένα επιχείρημα, λειτουργεί σε κάποια ενορία και ορισμένοι άνθρωποι πηγαίνουν και ακούν τα όσα ισχυρίζεται. Ενδεχομένως, μερικοί – ή αρκετοί – από αυτούς πιστεύουν κιόλας τα όσα ακούν. Σκεφτείτε τώρα πόσο επικίνδυνο είναι όλο αυτό· αφενός για τη δημόσια υγεία και αφετέρου για την νοητική ακεραιότητα των πιστών που ακούν τα λόγια του παπά Στυλιανού και τα παίρνουν τοις μετρητοίς.

Δε μπορώ, επίσης, να αφήσω ασχολίαστο – όπως καταλαβαίνετε – το γεγονός ότι η ΕΡΤ άνοιξε τις “αγκάλες” της για το παραλήρημα και αποφάσισε ότι πρέπει να ακουστεί πανελλαδικά, ότι από τα κουτάλια της θείας κοινωνίας Κορωνοϊός δεν μεταδίδεται. Διότι, αν δεν έχουμε στην εκπομπή μας ιερέα που προσβάλει τηλεθεατές και απορρίπτει την επιστήμη, δεν μπορούμε να βγούμε στη σύγχρονη τηλεόραση (sic).

Ζητώ συγγνώμη που αντιμετωπίζω το θέμα χιουμοριστικά, όμως αν το δω αλλιώς φοβάμαι ότι η αντίδρασή μου δε θα είναι η πρέπουσα. Παρόλα αυτά και η πλάκα έχει τα όριά της! Νομίζω ότι η κατήχηση πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον Κορωνοϊό και να περιορίσουμε τα κρούσματα. Γι’ αυτό, όποιος δεν έχει να προσφέρει κάτι στην παραπάνω διαδικασία, το καλύτερο που έχει να κάνει κατά τη γνώμη μου είναι να απέχει.

Τέλος, να πω ότι ο κύριος Στυλιανός δήλωσε πως «μόνο αν στηθούν τανκς μπροστά από τις εκκλησίες θα σταματήσει ο κόσμος να συνέρχεται στους ναούς». Εγώ θα πω ότι – έτσι όπως το πάτε – ούτε με τανκς δε θα πατάει ο κόσμος μέσα στις εκκλησίες!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.