16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςDisney: η παιδική μας ηλικία

Disney: η παιδική μας ηλικία


Της Αγγελικής Κουτουφά,

Στο άκουσμα της λέξης «Disney» πάντα μου έρχεται στο μυαλό η παιδική μου ηλικία. Να κάθομαι ώρες ολόκληρες με την οικογένειά μου και να βλέπουμε όλες τις ταινίες ξανά και ξανά. Μεγαλώσαμε με αυτές. Δεθήκαμε με τους χαρακτήρες της κάθε ταινίας αλλά και τραγουδούσαμε συνέχεια τα τραγούδια που αγαπήσαμε. Για όλους τους λάτρεις της Disney, ας θυμηθούμε κάποιες από τις κλασικές ταινίες που έχουν μείνει μέχρι και σήμερα.

The Lion king

Ο Βασιλιάς των Λιονταριών είναι αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το 1994, με εταιρεία παραγωγής την Walt Disney Animation Studios και διανομή από την Walt Disney Pictures. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών διηγείται την ιστορία του Σίμπα, ενός μικρού λιονταριού που θα διαδεχθεί τον πατέρα του, Μουφάσα, ως βασιλιάς της σαβάνας. Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Μουφάσα από τον θείο του Σίμπα, Σκαρ ο Σίμπα χειραγωγείται στο να πιστεύει ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του πατέρα του και το σκάει εξόριστος από ντροπή και απόγνωση. Η φράση και το τραγούδι φυσικά που έχει μείνει σε όλους μας είναι το «Χακούνα Ματάτα» που τραγουδούν ο Τιμόν και ο Πούμπα, οι δύο αχώριστοι φίλοι και προστάτες του Σίμπα.

Πίτερ Παν

Ο Πίτερ Παν είναι ένα σκανδαλιάρικο παιδί, που αρνείται να μεγαλώσει. Ζει τα αιώνια παιδικά του χρόνια σ’ ένα απομονωμένο μικρό νησί, τη Χώρα του Ποτέ. Έχει σπάνια και υπερφυσικά χαρίσματα. Μόνο αυτός μπορεί να πετάει στη Χώρα του Ποτέ χωρίς την επίδραση νεραϊδόσκονης. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός του είναι ο άγριος πειρατής Κάπτεν Χουκ, του οποίου έκοψε το χέρι σε μια μονομαχία. Φίλοι του είναι η Γουέντι, τα αδέλφια της που, αντίθετα από αυτόν, μεγαλώνουν κανονικά και η νεράιδα Τίνκερ Μπελ.

Λαίδη και Αλήτης

Μια από τις πιο ρομαντικές ταινίες Disney. Αφηγείται την ιστορία ενός θηλυκού Αμερικανικού Κόκερ με το όνομα Λαίδη, η οποία ζει με μία εκλεπτυσμένη οικογένεια της μεσαίας τάξης κι ενός αρσενικού αδέσποτου μη καθαρόαιμου σκύλου με το όνομα Αλήτης. Όταν οι δύο σκύλοι συναντιούνται, ξεκινούν ένα ταξίδι γεμάτο ρομαντικές περιπέτειες και τελικά ερωτεύονται. Η σκηνή που έχει μείνει χαραγμένη σε όλους είναι αυτή από το ρομαντικό «ραντεβού» των δυο σκυλιών σε ένα ιταλικό εστιατόριο.

Το Βιβλίο της Ζούγκλας

Ο Μόγλης απάγεται από ένα κοπάδι λύκων και μεταφέρεται στη ζούγκλα. Εκεί, με τη βοήθεια των «δασκάλων» του – της αρκούδας Μπαλού και του μαύρου πάνθηρα Μπαγκίρα – μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις κακοτοπιές και να τα βγάζει πέρα με τις απειλές, που συνήθως προέρχονται από τον Σιρ Χαν, μια αιμοβόρα τίγρη. Καθώς ωριμάζει, ο Μόγλης μαθαίνει πως ο πραγματικός νόμος της ζούγκλας δεν είναι άλλος από το δίκαιο του ισχυρού. Γίνεται θαρραλέος και το βιβλίο τον ακολουθεί στις πολυάριθμες περιπέτειές του, ώσπου να καταφέρει να επιστρέψει στον πολιτισμό των ανθρώπων όπου και ανήκει.

Αριστόγατες

Μια οικογένεια αριστοκρατικών γατιών που πέφτουν θύμα απαγωγής του μπάτλερ του σπιτιού, ώστε να πάρει αυτός την περιουσία της κυρίας του, η οποία προοριζόταν για τις γάτες της. Η γνωριμία τους με έναν αλητόγατο, όμως, τις βοηθάει να επιστρέψουν στο σπίτι και να γίνουν μια οικογένεια αφού η αριστοκράτισσα μητέρα ερωτεύεται μέσα από τις περιπέτειές τους τον γάτο ονόματι Θέμος ο Μάγκας.


Αγγελική Κουτουφά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 με καταγωγή από το Ληξούρι, Κεφαλλονιάς. Αποφοίτησε το 2018 από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και έκτοτε σπουδάζει Δημοσιογραφία στην σχολή Ant1MediaLab. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέα μέρη.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.