18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΗ Γερμανία καταδικάζει την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί πολιτικά τους μετανάστες»

Η Γερμανία καταδικάζει την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί πολιτικά τους μετανάστες»


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Πολιτικά πυρά από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας εξαπολύθηκαν προς το πρόσωπο του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδικάζοντας τις ενέργειες του κόκκινου μετώπου για τις προσπάθειες διοχέτευσης προσφυγών και μεταναστών εντός των ελληνικών συνόρων. Μάλιστα, κάλεσε την Τουρκία να μην προβαίνει σε μονομερείς κινήσεις και να βαδίζει με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Η σαφής στήριξη της Γερμανίας στον ελληνικό λαό, φαίνεται να τρόμαξε την Άγκυρα η οποία θέλησε, παράλληλα, μια εκ νέου διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα κύματα των μεταναστών με πρόσχημα ότι «δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί». Οι δακρυγονομαχίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχουν αρχίσει να απασχολούν αρκετές κυβερνήσεις με πολλές από αυτές να κάνουν δημόσιο λόγο κατά του Τούρκου Προέδρου.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών (της Γερμανίας), αναφερόμενος στο κλείσιμο των πυλών των δύο χωρών τόνισε: «Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται από την Ελλάδα». Η δήλωση μαρτυρά ότι η Ελλάδα στην ανάγκη της να προστατέψει το έθνος της προέβη σε μια λελογισμένη σφράγιση των συνόρων ως αντίσταση στην τουρκική εμμονή για διοχέτευση κατατρεγμένου και μη πληθυσμού. Εν συνεχεία, πρόσθεσε ότι πραγματευόμαστε με μια ιδιαίτερη κατάσταση, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα. Σκιαγράφησε και το νομικό πλαίσιο στο οποίο προκύπτουν θέματα από την παράνομη διέλευση προσφύγων – μεταναστών και γι’ αυτό, κρίνεται αναγκαία η λήψη παραπάνω μέτρων. Ακόμη, για το μονομερές άνοιγμα των συνόρων υπογράμμισε πως «αυτό δεν έγινε τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο». Επίσης, όσον αφορά την πρόθεση της Τουρκίας για αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, αφού όπως ισχυρίζονται δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, προδίδει την αντίρροπη γραμμή που ακολούθησε τόσο καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος καταπατώντας τα συμφωνηθέντα.

Η πρόταση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι εκφράστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα δρώμενα που διεξάγονται με πρωταγωνιστές τους μετανάστες αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, έγινε αναφορά και στην συμφωνία Ρωσίας–Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στη περιοχή του Ιντλίμπ. Ο Ερντογάν δικαιολόγησε την σύναψη της συμφωνίας και την πλαισίωσε με το επιχείρημα ότι έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. «Ο Πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης και την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και πολλαπλασιάζονται με τα δυο αντίπαλα μέτωπα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η ΕΕ πρέπει να λάβει σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης του τεταμένου κλίματος για την αποφυγή πιθανής σύρραξης και για την αποκατάσταση χιλιάδων ατόμων. Η Ελλάδα, οι τοπικοί παράγοντες, οι πολίτες και η οικονομία της αδυνατούν να σηκώσουν το φορτίο του μεταναστευτικού ρεύματος μόνοι τους, χωρίς την ουσιαστική αρωγή εξωτερικών παραγόντων και όχι απλά την οικονομική συνεισφορά. Βέβαια, το κράτος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δεν υποκύπτει σε απειλές, προπαγάνδες και διασπορά ψευδών ειδήσεων.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αργύρης Ηλιάδης
Αργύρης Ηλιάδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.