19.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςO Joe Biden κέρδισε με άνεση τη δύσκολη μάχη σε Virginia και...

O Joe Biden κέρδισε με άνεση τη δύσκολη μάχη σε Virginia και Oklahoma


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Τα αποτελέσματα της Super Tuesday της 3ης Μαρτίου είναι εδώ και μέρες γνωστά. Ο Joe Biden αναδείχθηκε νικητής των εκλογών, με τον Sanders να βρίσκεται σε δύσκολη θέση χάνοντας στις περισσότερες πολιτείες. Αν και ο ίδιος ήταν σίγουρος για τη νίκη, ο Biden κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα και να δώσει μια νέα ανάσα στο εκλογικό «παιχνίδι». Κατάφερε να κερδίσει με το μέρος του δέκα πολιτείες: Βόρεια Καρολίνα,  Αλαμπάμα, Τέξας, Αρκάνσας, Μινεσότα, Μέιν, Τενεσί, Μασαχουσέτη, Βιρτζίνια, Οκλαχόμα. Τόσο στη Βιρτζίνια, όσο και στην Οκλαχόμα, τα προγνωστικά έδειχναν από πριν καθαρή νίκη του Biden, χωρίς αμφιβολία.

Μεγάλη νίκη Biden στη Βιρτζίνια

Οι δημοσκοπήσεις ήταν θετικές για την πολιτεία αυτή, σχετικά με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Το 98% αυτών έδειχναν ότι θα κυριαρχούσε θριαμβευτικά στη Βιρτζίνια, χωρίς καμία απολύτως, δυσκολία. Η νίκη του, συνεπώς, δεν αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Κατάφερε να συγκεντρώσει το 53% των ψήφων, συγκεντρώνοντας 30% περισσότερες από τις ψήφους του Sanders (23%). Μάλιστα, είχε και την υποστήριξη πολλών πρώην αντιπάλων του, όπως η Amy Klobuchar, ο Pete Buttigieg και ο Beto O’Rourke, γεγονός που του έδωσε σημαντική ώθηση και αποδεικνύει τη δυναμική πορεία της εκστρατείας του.

Πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι στη Βιρτζίνια;

Στη νίκη του Biden συνετέλεσε ο ιδιαίτερος συνδυασμός των ψηφοφόρων, ο οποίος προήλθε από κεντρικές, αλλά και περιφερειακές περιοχές της πολιτείας. Σύμφωνα με στοιχεία, αρκετοί ψηφοφόροι του ήταν αφροαμερικανοί (71% περίπου), ισπανόφωνοι, ενώ επίσης, πολλοί  πρώην ψηφοφόροι της Hillary Clinton, συσπειρώθηκαν υπέρ του. Άντρες, γυναίκες και νέοι τάχθηκαν στο πλευρό του Biden, ψηφίζοντας με κριτήρια φύλου, εκπαίδευσης και καταγωγής, με κύριο κίνητρο, ωστόσο, την αντιμετώπιση του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Η ανάγκη των ανθρώπων αυτών να απομακρύνουν από την εξουσία έναν άνθρωπο που τους προκάλεσε ποικίλα προβλήματα, αποτέλεσε βασικό επιχείρημα για να εμπιστευτούν τον Biden. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κόσμου στις κάλπες ξεπέρασε αυτή του 2008, κατά τις υποψηφιότητες της Hillary Clinton και του Barack Obama, γεγονός που δείχνει ότι οι αμερικανοί πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης στις ΗΠΑ.

Σημαντική νίκη Biden και στην Οκλαχόμα

Μπορεί η Οκλαχόμα να είναι μια μικρή και όχι τόσο πολυσυζητημένη πολιτεία, ωστόσο καθόλου ασήμαντη δε θεωρείται στην έκβαση των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι οι πιθανότητες του Biden να κερδίσει τη συγκεκριμένη πολιτεία ήταν 4/5. Πράγματι, αν και η ψηφοφορία κρίθηκε μέχρι και το τελευταίο λεπτό, ούτε εδώ τα προγνωστικά απέτυχαν. Με 38.67% ο Biden άφησε πίσω του τον Sanders (25.43%) και τον Bloomberg (13.9%). Σίγουρα, μια πολιτεία σαν την Οκλαχόμα, με 37 αντιπροσώπους, δεν μπορεί να μεταβάλει το τελικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, η νίκη καθίσταται σημαντική για την εκστρατεία του και για την πιθανή ανάδειξή του σε νικητή. Ψηφοφόροι του και εδώ υπήρξαν αυτοί που επιθυμούσαν να ψηφίσουν κάποιο ικανό πρόσωπο να αντιταχθεί κατά του Trump. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν ποιος υποψήφιος είχε τις καλύτερες πιθανότητες να νικήσει το Trump τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 4 στους 10 Δημοκρατικούς ψηφοφόρους της Οκλαχόμα υποστήριξαν τον Joe Biden, ενώ 1 στους 4 είπε το ίδιο για τον Bernie Sanders.

Επομένως, χωρίς αμφισβήτηση, ο Joe Biden, αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής της Super Tuesday, ενώ ο Bernie Sanders, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμά του για να μπορέσει να ανακτήσει το αρχικό του προβάδισμα. Μένει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις που έπονται στους επόμενους κύκλους των προκριματικών εκλογών και να παρατηρήσουμε τις κινήσεις των δύο υποψηφίων.


Ενδεικτικές Πηγές

  1. https://projects.fivethirtyeight.com/2020-primary-forecast/ – Who Will Win The 2020 Democratic Primary?- FiveThirtyEight2020
  2. https://www.nytimes.com/2020/03/04/us/politics/super-tuesday-virginia-voter-turnout.html?auth=login-googleWhy Did Biden Suddenly Sweep Virginia? Credit Trump, These Voters Say– The New York Times
  3. https://www.vox.com/2020/3/3/21157948/oklahoma-primary-winner-joe-biden – Joe Biden wins Oklahoma, another notch on his belt- The Vox


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Πηνελόπη Κατσιγιάννη
Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.