21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΜινεσότα και Μέιν: μια ατμόσφαιρα νίκης για τον Joe Biden

Μινεσότα και Μέιν: μια ατμόσφαιρα νίκης για τον Joe Biden


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Στην πρώτη θέση της αναμέτρησης για το χρίσμα των Δημοκρατικών αναρριχήθηκε ο πρώην Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α Joe Biden, μετά τις εκλογές της Σούπερ Τρίτης. Με νίκες σε 10 από τις 14 πολιτείες που ψήφιζαν την Τρίτη 3 Μαρτίου, ανάμεσά τους η Μινεσότα και το Μέιν, ο «θείος Τζο» επανήλθε δυναμικά ανατρέποντας τα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 2 προαναφερθείσες πολιτείες έτειναν προς τον Sanders, σύμφωνα με τα προγνωστικά, κάτι όμως που δε φάνηκε στην πράξη.

Ξεκινώντας με τη Μινεσότα, η αποχώρηση της πρώην Γερουσιαστή Amy Klobuchar, ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, φαίνεται να έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του πρώην Αντιπροέδρου των Η.Π.Α.. Η Klobuchar εμφανίστηκε στο Ντάλας και δημοσίευσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τον αγώνα για τις εκλογές των Δημοκρατικών αλλά και την επιλογή της να συμβάλει στον αγώνα του Biden, καθώς θεωρεί πως ο πρώην Αντιπρόεδρος της Αμερικής είναι αυτός που μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «Δε μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο να λήξω την καμπάνια μου από το να συμμετέχω στη δική του».

Η επιρροή της δήλωσης αυτής της Klobuchar φάνηκε άμεσα στα αποτελέσματα της Τρίτης. Με αριθμητικά δεδομένα στην πολιτεία της Μινεσότα την πρώτη θέση κατέκτησε ο Biden, κερδίζοντας το 38.6% των ψήφων (287.464 ψήφοι), και αποκτώντας 38 Αντιπροσώπους (Εσωκομματικούς Εκλέκτορες). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Sanders με 29.9% και 27 Αντιπροσώπους, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν η Elizabeth Warren και ο Michael Bloomberg, οι οποίοι όμως αποχώρησαν από τον αγώνα αμέσως μετά. Μάλιστα, η Warren δεν έδωσε την έγκρισή της άμεσα σε κανέναν από τους 2 υποψηφίους και δήλωσε πως η αποχώρησή της δε συνεπάγεται την παραίτησή της από τον αγώνα για την αλλαγή της αμερικανικής κοινωνίας.

Την άποψη της κυρίας Warren, ωστόσο, δε φαίνεται να υποστηρίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που αποχώρησαν. Για παράδειγμα, ο Pete Buttigieg υποστήριξε σχεδόν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησής του πως εμπιστεύεται τον Biden να ενώσει τους Δημοκρατικούς, να κερδίσει τις εκλογές και να ηγηθεί ορθά σε μια θητεία που θα πρέπει να αλλάξει πολλά. Από την άλλη, ο Michael Bloomberg, ο οποίος είχε μία από τις πιο πολυδάπανες καμπάνιες των τελευταίων χρόνων, εξέφρασε τη στήριξή του και σε πρακτικό επίπεδο με το να συνεισφέρει και οικονομικά στην καμπάνια του Biden από εδώ και στο εξής.

Κατόπιν, στην πολιτεία του Μέιν, το βορειοανατολικότερο κομμάτι της Αμερικής, οι εκλογές είχαν μια ανάλογη εξέλιξη: (με το 98% των ψήφων καταμετρημένο) στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Biden ακολουθούμενος από τον Sanders με τη μεταξύ τους διαφορά να είναι μικρότερη της τάξης του 5%. Το 34.1% των ψήφων αποδόθηκαν στον πρώτο μαζί με 11 Αντιπροσώπους και το 32.9% στον δεύτερο με 9 μόλις Αντιπροσώπους. Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία του Μέιν δεν παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, -καθώς συνεισφέρει μόνο 24 εκλέκτορες- αξιοσημείωτη ήταν η νίκη του Biden καθώς τα προγνωστικά στήριζαν μια νίκη του Sanders.

Η Σούπερ Τρίτη των Αμερικανικών Εκλογών για το χρίσμα των Δημοκρατικών ανέτρεψε τα έως τώρα δεδομένα. Παράλληλα με τις πολλαπλές αποχωρήσεις πριν και μετά από τις 3 Μαρτίου, τα φαβορί για την εκπροσώπηση των Δημοκρατικών στις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές είναι ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Joe Biden και ο Γερουσιαστής του Βερμόντ Bernie Sanders. Από τη μια, ο πρώτος φαίνεται να φτάνει στο απόγειο της έως τώρα πορείας του στις εσωκομματικές εκλογές και γίνονται συζητήσεις για το αν και με ποιον τρόπο μπορεί να κερδίσει τον Trump στις Προεδρικές Εκλογές τον Νοέμβριο. Από την άλλη, όμως, ο Γερουσιαστής του Βερμόντ δεν έχει χάσει πλήρως το παιχνίδι, η επιρροή του είναι αισθητή και η καμπάνια του κατέχει χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του Αμερικανικού λαού. Ωστόσο, υπολείπεται στην πίστη που δείχνει το κοινό του στις συγκεντρώσεις, η οποία δεν παρουσιάζεται πάντα στις κάλπες.

Οι εκλογές των Δημοκρατικών έχουν πάρει τη μορφή μιας μονομαχίας ανάμεσα στον πρώην Αντιπρόεδρο και έναν Γερουσιαστή. Το ερώτημα παραμένει: «Ποιος από τους δύο μπορεί να αποτρέψει μια δεύτερη τετραετή θητεία του Donald Trump;».


Ενδεικτικές Πηγές

Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.