17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΝίκη του Biden σε Αλαμπάμα και Αρκάνσας: Μία ανάλυση

Νίκη του Biden σε Αλαμπάμα και Αρκάνσας: Μία ανάλυση


Του Μελέτη Ανανία,

Οι εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών την Τρίτη σε δεκατέσσερις πολιτείες -συν την Αμερικανική Σαμόα- και τους Δημοκρατικούς της διασποράς προκάλεσαν πολλές αλλαγές στον αγώνα για την χρίσμα, με αρκετούς υποψηφίους να ανακοινώνουν το τέλος της καμπάνιας τους αυτήν την εβδομάδα και τον Bernie Sanders να κερδίζει το Κολοράντο, τη Γιούτα, το Βερμόντ και την Καλιφόρνια. Στις πολιτείες της Αλαμπάμα και του Αρκάνσας, όμως, ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση Obama, Joe Biden ήταν ο αδιαμφισβήτητος νικητής, με 63.3% της ψήφου των Δημοκρατικών στην πρώτη και με 40.5% στη δεύτερη.

Στην Αλαμπάμα, η θητεία του Joe Biden ως αντιπρόεδρος δίπλα στον Barack Obama φαίνεται να βοήθησε τον πρώτο με το να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Αφροαμερικανικής κοινότητας, με επτά στους δέκα Αφροαμερικανούς Δημοκρατικούς στην Αλαμπάμα να τον ψηφίζουν, κάνοντας την Αλαμπάμα άλλη μία πολιτεία στην οποία η ψήφος της κοινότητας αυτής βοήθησε σημαντικά στην εκλογή του. Ο κύριος αντίπαλος του πρώην αντιπροέδρου, ο Bernie Sanders συγκέντρωσε 16.5% της συνολικής ψήφου των Δημοκρατικών της Αλαμπάμα. Οι θέσεις του Bernie Sanders φαίνεται να έχουν καλύτερη αποδοχή από τη Λατινοαμερικανική κοινότητα, η οποία, ωστόσο, δεν είναι τόσο δυνατή στην πολιτεία της Αλαμπάμα, με μόνο 4% του συνολικού πληθυσμού της πολιτείας να ανήκουν σε αυτήν.

 

Στο Αρκάνσας ο Joe Biden έδειξε για άλλη μία φορά τη σχετική του υπεροχή απέναντι στον Bernie Sanders στον Αμερικανικό Νότο. Όπως προαναφέρθηκε, ο Biden κέρδισε το 40.5% των ψηφοφόρων και 17 εκπροσώπους, με τον Sanders να έρχεται για άλλη μία φορά στη δεύτερη θέση με 22.4% της ψήφου των Δημοκρατικών της «Φυσικής Πολιτείας». Η προσχώρηση της πολιτείας του Αρκάνσας ήταν πάντοτε ένα αίνιγμα, καθώς παρ’ όλο που η παράδοση θέλει τον Αμερικανικό Νότο να είναι πιο φιλικά προσκείμενος στον πιο συντηρητικό, πατριωτικό λόγο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το Αρκάνσας έχει ένα παρελθόν με τους «μπλε». Δεν πρέπει να αγνοηθεί, μάλιστα, το γεγονός πως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Δημοκρατικός Bill Clinton όχι μόνο ήταν από την πολιτεία αυτή, αλλά επίσης υπηρέτησε ως Κυβερνήτης της από το 1979 έως το 1981 και από το 1983 έως το 1992. Σήμερα, η πολιτεία του Αρκάνσας έχει Ρεπουμπλικανική εκπροσώπηση τόσο στη Γερουσία όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως ακόμα θα μπορούσε να αποτελέσει νίκη για τους Δημοκρατικούς, καθώς η διαφορά των ψηφοφόρων ανάμεσα στις εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών και στις αντίστοιχες εκλογές των Ρεπουμπλικανών ήταν μικρότερη από δέκα χιλιάδες.

Όπως παρατηρήθηκε, λοιπόν, οι πιο οικονομικά φιλελεύθερες, συγκριτικά με τον Bernie Sanders, θέσεις του Joe Biden βρίσκουν καλύτερη ανταπόκριση στις πολιτείες του Αμερικανικού Νότου, ιδίως από την κοινότητα των Αφροαμερικανών. Τίθεται όμως το εξής ερώτημα: θα προτιμήσει ο Αμερικανικός Νότος την εναλλακτική που προσφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα πάνω από το κίνημα που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος Donald Trump ή θα συμβάλλει σε ακόμα μία τετραετία για τους Ρεπουμπλικανούς;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.