12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΑναπάντεχη επικράτηση του Biden στη Μασαχουσέτη

Αναπάντεχη επικράτηση του Biden στη Μασαχουσέτη


Της Έφης Βούζιου,

Οι αμερικανικές προκριματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες διεξήχθησαν στις 3 Μαρτίου, έδωσαν ένα σαφές κλίμα για τη λαϊκή προτίμηση ως προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι προκριματικοί των Δημοκρατικών ήταν ανοιχτοί, με την έννοια ότι όλοι οι ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να υποβάλλουν την ψήφο τους. Το Δημοκρατικό Κόμμα θα εκλέξει τον τελικό εκπρόσωπό του στο 2020 Democratic National Convention στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 13 ως τις 16 Ιουλίου.

Η φετινή μάχη για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου ήταν από τις μεγαλύτερες και σκληρότερες, με πολλούς όμως από τους υποψηφίους, 24 σε αριθμό, να έχουν αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της θέσης. Παράδειγμα αποτελεί το πρώην μέλος του Κογκρέσου John Delaney, ο οποίος είχε ξεκινήσει την πολιτική του καμπάνια ήδη από το καλοκαίρι του 2017. Μετέπειτα στην πορεία του παραδέχτηκε την ήττα του και αποφάσισε να αποσυρθεί τον Ιανουάριο. Και ο Andrew Yang, όμως, ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, ο οποίος αφού προσχώρησε στην καμπάνια του Delaney, τα παράτησε καταλαμβάνοντας μόλις το 1% των ψήφων στην Αϊόβα και το 3% στο Νιου Χάμσαϊρ. Άλλοι δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική τους καμπάνια παρά μόνο στο τέλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και προσήλωση σε πολιτείες που ψηφίζουν στη Super Tuesday. Ξεχωρίζουμε τον Mike Bloomberg, ο οποίος αφού σπατάλησε τεράστια ποσά από την προσωπική του περιουσία σε διαφημίσεις για την καμπάνια του, ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος και ταυτόχρονα την υποστήριξή του στον Joe Biden.

Οι κύριοι αντίπαλοι για το χρίσμα ανάγονται σε δύο: τον Joe Biden, ηλικίας 77 ετών και τον Bernie Sanders, ηλικίας 78 ετών. Καθένας από αυτούς προβάλλει τα δικά του όπλα απέναντι στη στρατηγική πολιτική του Τραμπ για την επανεκλογή του. Ο Biden έχει ήδη στο βιογραφικό του δύο προσπάθειες να εκλεγεί πρόεδρος χαρακτηρίζοντας τη φετινή του εκστρατεία ως την τελευταία του ευκαιρία. Ο ίδιος είπε: «Αν δώσουμε στον Τραμπ 8 χρόνια στον Λευκό Οίκο, θα αλλάξει για πάντα και ριζικά τον χαρακτήρα αυτού του έθνους, το ποιοι είμαστε, και δε μπορώ απλά να κάτσω να το δω να γίνεται πράξη». Ο Sanders είναι παράδειγμα ενός πρωτοπόρου πολιτικού με αρκετά καινοτόμες προτάσεις σε ό,τι αφορά την υγεία για όλους και την ελεύθερη παιδεία. Παραθέτοντας τα λόγια του «Ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε τις εκλογές και να δημιουργήσουμε μία κυβέρνηση και μία οικονομία που θα λειτουργεί σωστά για όλους είναι ένα κίνημα με λαϊκή βάση – τις αποδοχές του οποίου δεν τις έχουμε ξαναδεί στην αμερικανική ιστορία».

Στο Βερμόντ, το οποίο αποτελεί μία από τις 14 πολιτείες όπου διεξήχθησαν οι προκριματικοί, αναδείχθηκε ως κυρίαρχος της αναμέτρησης ο Bernie Sanders με ποσοστό 50.7% έναντι του 22% που έλαβε ο Joe Biden. Το Βερμόντ είναι μία από τις επτά πολιτείες που κατέχουν τρεις ψήφους στο εκλογικό σώμα. Κατά παράδοση, επίσης, είναι μία πολιτεία που εκλέγει Δημοκρατικό πρόεδρο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1992 ως το 2016, ενώ ο τελευταίος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος που αναδείχθηκε ήταν ο George Bush. Μιλώντας σε οπαδούς του στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, ο Sanders θυμήθηκε ότι και πριν 31 χρόνια, όταν είχε εκλεγεί δήμαρχος της πόλης, κάποιοι του έλεγαν ότι ήταν αδύνατο – όπως του το λένε και τώρα. «Απόψε σας λέω με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα πάρουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Και θα νικήσουμε εναντίον του πιο επικίνδυνου προέδρου στην ιστορία αυτής της χώρας», τόνισε.

Στη Μασαχουσέτη οι προκριματικοί ήταν ημίκλειστοι και ανέδειξαν πρώτο με μικρή διαφορά τον Biden με ποσοστό 33.5% έναντι του Sanders με ποσοστό 26.7%. Η νίκη του Biden αποτέλεσε για πολλούς παρατηρητές των εκλογών μία έκπληξη, καθώς τόσο ο Sanders, όσο η Warren φάνηκαν ιδιαίτερα ψηλά στις δημοσκοπήσεις. Η Μασαχουσέτη αποτελεί την «πατρίδα» της Warren, καθώς και το πεδίο ενός σκληρού αγώνα για τις προκριματικές εκλογές του 2016 ανάμεσα στον Sanders και την Hillary Clinton. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Biden κέρδισε στην πολιτεία της Μασαχουσέτης χωρίς να έχει περιοδεύσει καθόλου εκεί.

Τον τελευταίο χρόνο τα ποσοστά του Biden και του Sanders αλλάζουν συνεχώς, με τον πρώτο να χάνει τη δημοτικότητά του για λίγο και σταδιακά να την ανακτά και τον δεύτερο, αν και με ένα πιο αδύναμο ξεκίνημα, να κερδίζει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ο Sanders χαρακτηρίζει τον Biden ως ένα «καλό παιδί», κατακρίνοντάς τον όμως ως έναν ακόμα εκπρόσωπο των εταιρειών και του επιχειρηματικού κόσμου καθώς και της πολιτικής ελίτ που θέλει μόνο να αναδειχθεί και δεν πρόκειται να φροντίσει για τα προβλήματα του λαού. Θέλει να διαχωρίσει τη θέση του από τον Biden και θεωρεί πως ο τελευταίος οφείλει να δώσει πολλές εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό, αναφερόμενος σε θέματα όπως οι εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, το δημόσιο σύστημα υγείας και η εθνική ασφάλεια. «Ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι πρόκειται για μία διαμάχη ιδεών, καταγραφών και οράματος για το πού βαδίζουμε από εδώ και πέρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του στο Βερμόντ.

Αρχίζει, πλέον, να φαίνεται ότι η αναμέτρηση για το χρίσμα των Δημοκρατικών θα γίνει ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ισχυρούς και παλαίμαχους του πολιτικού στίβου. Όλα αυτά λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη την αποχώρηση του Bloomberg και την απόφασή του να υποστηρίξει τον «αγώνα» του Biden καθώς και τη στάση της Warren, μετά την παραίτησή της, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, να αναθεωρήσει τα μετέπειτα πολιτικά της βήματα. Ο Bernie Sanders έσπευσε να απευθύνει κάλεσμα στους υποστηρικτές της Warren, προτάσσοντας την ανάγκη να ηττηθεί ο Trump «Θα ήθελα απλώς να πω προς τους υποστηρικτές της που είναι εκατομμύρια, πως σας ανοίγουμε την πόρτα. Θα θέλαμε πολύ να έρθετε μαζί μας. Όλοι μαζί πιστεύω πως μπορούμε να κερδίσουμε αυτήν την προκαταρκτική διαδικασία. Όλοι μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία της σύγχρονης Αμερικής».

Η τρίτη υποψήφια, Tulsi Gabbard, παρά το γεγονός ότι έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 2 εκλέκτορες και ουσιαστικά δεν έχει καμία ελπίδα για την εκλογή της, δηλώνει πως θα ακολουθήσει τη διαδικασία, μέχρι την ολοκλήρωσή της, τον Ιούλιο στο συνέδριο του κόμματος. Μελετητές πιστεύουν πως αυτή η κίνησή της γίνεται καθαρά για να εγκαθιδρύσει τη θέση της στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ και να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή μελλοντική της διεκδίκηση.

Μετά από τη Super Tuesday φαίνεται πως ο Biden προηγείται στη γνώμη του κόσμου. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επικράτησε σε 10 από τις 14 πολιτείες, ενώ περιόδευσε ελάχιστα στις πολιτείες της Σούπερ Τρίτης. Επένδυσε πολύ λιγότερα χρήματα από τους συνυποψήφιούς του και είχε ελάχιστη υποστήριξη από οπαδούς για τη στήριξη της καμπάνιας του για «την ανάκτηση του Αμερικανικού πνεύματος». Σε κάθε περίπτωση η τελική κρίση θα είναι σίγουρα δύσκολη και προβλέψεις για το οριστικό αποτέλεσμα θεωρούνται μάλλον βεβιασμένες, καθώς η μέχρι στιγμής αναμέτρησή τους δικαιώνει τον αγώνα του καθενός ξεχωριστά. Στο τέλος, όποιος από τους δύο επικρατήσει θα κληθεί να έρθει αντιμέτωπος με τον Donald Trump, ο οποίος επικρατεί κατά κράτος στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών, φέρνοντας μάλιστα και δεκάδες ψηφοφόρους του κόμματος στο παραβάν παρά το αδιάφορο της εσωκομματικής αναμέτρησης.


Ενδεικτικές Πηγές
  1. https://www.nytimes.com/interactive/2019/us/politics/2020-presidential-candidates.html
  2. https://ballotpedia.org/Presidential_election_in_Vermont,_2020
  3. https://www.bbc.com/news/world-us-canada-47309795
  4. https://www.nbcnews.com/politics/2020-primary-elections/vermont-results
  5. https://www.cnbc.com/2020/03/04/super-tuesday-sets-up-bernie-sanders-vs-joe-biden-2020-primary-fight.html
  6. https://gr.euronews.com/2020/03/06/hpa-apoxwrisi-goyoren-xwris-dilwsi-stiriksis
  7. https://www.nbcnews.com/politics/2020-primary-elections/massachusetts-results
  8. https://www.newyorker.com/news/election-2020/massachusetts-primary-live-election-results
  9. https://www.washingtonpost.com/elections/election-results/massachussetts-democratic-primary-live-results/
  10. https://gr.euronews.com/2020/03/04/usa-super-tuesday
  11. https://www.huffingtonpost.gr/entry/super-triti-niki-biden_gr_5e5f54c0c5b63aaf8f5f397e

Έφη Βούζιου

Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Βούζιου
Έφη Βούζιου
Γεννήθηκε το 1997 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει αρκετές ομιλίες και ημερίδες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών της καθώς και με τον ευρύτερο τομέα της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη είναι η συμμετοχή της σε εθελοντικές δράσεις τις οποίες θεωρεί καίριες για τη διάπλαση του χαρακτήρα των ατόμων και τη διάρθρωση της κοινωνίας. Την απασχολούν τομείς σχετικοί με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των κοινωνικών ομάδων.