17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΚορωνοϊός: Η εξάπλωση και τα νέα έκτακτα μέτρα

Κορωνοϊός: Η εξάπλωση και τα νέα έκτακτα μέτρα


Της Χριστίνας Μαυρέα, 

Από το πρωί της Πέμπτης τα κρούσματα κορωνοϊού (COVID-19) στη χώρα μας ανέρχονται στα 10, οι αρχές εργάζονται για το χειρότερο σενάριο της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων τρεις με πέντε εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στη χώρα. Ο COVID-19 όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένας ιός που «από τη μία προκαλεί ήπια συμπτώματα με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη όμως αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τον καθιστά αόρατο. Διότι οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται πιθανόν ο αριθμός των κρουσμάτων».

Τα προληπτικά μέτρα που πάρθηκαν, για μερικούς ακραία, καθυστέρησαν την δυναμική έλευση του κορωνοϊού στη χώρα μας και οι μονάδες υγείας κέρδισαν πολύτιμο χρόνο. Γιατί όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, αφενός θα έχει περιοριστεί η γρίπη που ασκεί πιέσεις στα συστήματα υγείας και αφετέρου θα έχει βελτιωθεί ο καιρός. Δήλωσε βέβαια ότι «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις καιρικές συνθήκες και την επίπτωση που μπορεί να έχουν στην κυκλοφορία του κορωνοϊού».

Παράλληλα, θα ξεκινήσει άμεσα ένα σύστημα διπλής επιτήρησης για την ανίχνευση του κορωνοϊού στην κοινότητα και για την επίπτωσή του στον πληθυσμό. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο για τη γρίπη, θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ασθενείς που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε ασθενείς που θα προσέρχονται στα νοσοκομεία με ήπια συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής. Ακόμη, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναπτύσσει μαθηματικά μοντέλα για να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να εξαπλωθεί η νόσος στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μέσω αυτών των μοντέλων μπορεί να εκτιμηθεί ο πιθανός αριθμός των κρουσμάτων και η εκτιμώμενη επίδραση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό του ιού.

Το βράδυ της Τετάρτης και λίγο μετά την ανακοίνωση του 9ου κρούσματος προκλήθηκε έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα. Τα μέτρα κρίθηκαν επιβεβλημένα μετά το 9ο κρούσμα, ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Νοσοκομείο του Ρίου, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα με γκρουπ δεκάδων ατόμων σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα, αρχαιολογικοί χώροι για 48 ώρες σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Αχαΐα. Τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς από τους οποίους προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που όπως διαπιστώθηκε ήταν το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην χώρα μας. Τα 54 άτομα βρίσκονταν στο ίδιο λεωφορείο, καθώς συμμετείχαν σε οργανωμένη θρησκευτική εκδρομή, επιστρέφοντας στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου. Στην εκδρομή πήραν μέρος και άνθρωποι από  Αμαλιάδα, Πάτρα, Γαστούνη και Ζάκυνθο. 

Ο 66χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Πάτρα. Αρχικά, είχε περάσει και από το νοσοκομείο της Αμαλιάδας. Από κει μεταφέρθηκε την Καθαρά Δευτέρα στο Ρίο φορώντας μάσκα και γάντια. Αρχικά νοσηλεύθηκε σε θάλαμο μαζί με άλλον έναν ασθενή. Μετά από ένα 24ωρο επιδεινώθηκε η κατάσταση του και οι γιατροί στην Πάτρα αν και το περιστατικό δεν ενέπιπτε στον ορισμό του κρούσματος, τον απομόνωσαν και αποφάσισαν να τον ελέγξουν για κορωνοϊό. Αμέσως ξεκίνησε ο εντοπισμός όλων των συμμετεχόντων στην εκδρομή και έχουν ξεκινήσει ήδη να παίρνουν δείγματα από όλους, ενώ αποφάσισαν και την λήψη των έκτακτων μέτρων με τα οποία συμφωνεί και ο ECDC. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον έλεγχο των επαγγελματιών υγείας ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Συμπληρωματικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας υπάρχει οργανωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων. Σε μια δεύτερη φάση, όποιος έχει ήπια συμπτώματα θα μένει σπίτι του, ενώ στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού θα αναζητείται ιατρική βοήθεια. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τη συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια κάποιων κλινών, ιδιαίτερα κλινών ΜΕΘ, αν και εφόσον χρειαστεί. Ακόμη προβλέπεται τμήμα διαλογής των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας. Παράλληλα με τα παραπάνω, σύντομα, θα μπουν σε εφαρμογή δύο συστήματα επιτήρησης. Το ένα αφορά την εργαστηριακή επιτήρηση στα σοβαρά περιστατικά, τα νοσηλευόμενα σε ΜΕΘ. Το δεύτερο αφορά ένα σύστημα με το οποίο επιτηρείται η γρίπη στην κοινότητα, σε ένα ποσοστό των ασθενών.

Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από την πλευρά του κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. «Όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού να μείνουν στα σπίτια τους και να μην τρέχουν μέσα στα νοσοκομεία» συνέστησε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη επίσκεψή του στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», προτρέποντας τους πολίτες να συνομιλούν με τους ιατρούς τους ή να απευθύνονται στον ΕΟΔΥ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού αλλά όχι και εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστίνα Μαυρέα
Χριστίνα Μαυρέα
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μεγάλες της αγάπες ο αθλητισμός, το διάβασμα, η μουσική και το γράψιμο.