24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςSuper Tuesday: Σαρωτική νίκη Biden, παραθυράκι για τον Sanders η Καλιφόρνια

Super Tuesday: Σαρωτική νίκη Biden, παραθυράκι για τον Sanders η Καλιφόρνια


Της Σωτηρίας Γιαννακοπούλου,

Η πολυαναμενόμενη Super Tuesday αποτελεί πλέον παρελθόν, με τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων στις 14 πολιτείες να ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα για τη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών, αναδιανέμοντας ουσιαστικά την τράπουλα του πολιτικού παιχνιδιού, η οποία φαίνεται ότι κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις. Η ισχυρή παρουσία του πρώην αντιπροέδρου Biden στη Νότια Καρολίνα αποτέλεσε πρόδρομο της νίκης του σε 10 από τις 14 πολιτείες, επαναφέροντας την υποψηφιότητά του στη θέση του φαβορί για την κατάκτηση της προεδρίας του μπλε κόμματος και επιβεβαιώνοντας εν τέλει τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες πόνταραν εξ αρχής στο όνομά του για την ηγεσία των Δημοκρατικών. Η παραίτηση Buttigieg, άλλωστε, επέδρασε εξαιρετικά υπέρ του, καθώς η έκδηλη υποστήριξη προς το πρόσωπό του μετά την αποχώρησή του συνέβαλε άμεσα στην αύξηση των ποσοστών του, βάζοντας φρένο στις θεωρίες περί επικράτησης του Sanders.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, ο συνολικός αριθμός εσωκομματικών εκλεκτόρων που εκτιμάται ότι θα κερδίσει ο Biden ξεπερνά τους 512, ενώ το στρατόπεδο Sanders φαίνεται ότι θα υπερβεί τους 441 (με καταμετρημένες το 93% των ψήφων). Στο σημείο αυτό γεννάται εύλογα το ερώτημα, γιατί η διαφορά στον αριθμό των εκλεκτόρων είναι τόσο μικρή από τη στιγμή που ο Biden κατέκτησε υπερδιπλάσιες πολιτείες από τον Sanders; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό κρύβεται στον αριθμό των εκλεκτόρων κάθε πολιτείας. Έτσι παρά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του, ο Sanders δηλώνει ψύχραιμος και αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, στηριζόμενος στα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στην Καλιφόρνια, η οποία αποτελεί εξάλλου και την πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων.

Στην Καλιφόρνια, παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, η επικράτηση του Sanders είναι αδιαμφισβήτητη, με το ποσοστό του να κυμαίνεται περίπου στο 34%, κερδίζοντας, όπως έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής 155 αντιπροσώπους, την ώρα που τα ποσοστά του Biden περιορίζονται μόλις στο 25%, αποδίδοντάς του μόνο 93, ενώ αναμένεται να κατανεμηθούν βάσει ποσοστών τις επόμενες ώρες ακόμη 144 αντιπρόσωποι, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 415 αντιπροσώπων της Καλιφόρνιας. Η σημαντική αυτή υπεροχή στον αριθμό των αντιπροσώπων της Καλιφόρνιας ισοσκελίζει τη χαμηλή απόδοση του Sanders στις υπόλοιπες πολιτείες, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να του εξασφαλίσει ένα ισχυρό προβάδισμα, λειτουργώντας ως μαξιλάρι ασφαλείας για τους επόμενους γύρους των προκριματικών εκλογών.

Τρίτος στη μάχη των εσωκομματικών εκλογών έρχεται ο εκατομμυριούχος Bloomberg, συγκεντρώνοντας σχεδόν 14,5%, ποσοστό που του αποφέρει 14 εκλέκτορες και γκρεμίζει οριστικά τα σχέδιά του για την προεδρία των Δημοκρατικών. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων έλαβε την απόφαση να παραιτηθεί από τον αγώνα για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, έναν αγώνα στον οποίο είχε επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο, χρηματοδοτώντας κυρίως με δικούς του πόρους την πολυδάπανη εκστρατεία του, η οποία δεν απέφερε τους ανάλογους καρπούς. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Τρεις μήνες πριν, εισήλθα στην κούρσα για την προεδρία για να κερδίσω τον Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα εγκαταλείπω τον αγώνα για τον ίδιο λόγο: για να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είναι ξεκάθαρο σε μένα ότι εάν μείνω ο στόχος θα γίνεται δυσκολότερος», ενώ τόνισε ότι θα υποστηρίξει τον «φίλο» του Biden, χαρακτηρίζοντάς τον ως έναν σπουδαίο Αμερικανό. Η μοναδική γυναίκα υποψήφια για το χρίσμα των δημοκρατικών Warren κατάφερε να εξασφαλίσει το 12% των ψήφων της Καλιφόρνιας, κερδίζοντας 9 αντιπροσώπους, με την παραίτησή της από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών να είναι πλέον θέμα χρόνου.

Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους ψηφοφόρους της συγκεκριμένης πολιτείας από τις υπόλοιπες και συνέβαλε στη νίκη Sanders είναι η διάρθρωση του πληθυσμού, δηλαδή το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας είναι στην πλειοψηφία τους ισπανόφωνοι Λατίνοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εντάσσονται στην εργατική τάξη, ενώ η ιδεολογία τους ταυτίζεται με τη δημοκρατική-σοσιαλιστική ιδεολογία του Sanders. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ έδωσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές ανισότητες, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση των κατώτερων τάξεων, με τους επονομαζόμενους «Browns» να ενστερνίζονται πλήρως τις απόψεις του. Την εν λόγω θεωρία επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία βάσει των οποίων ο Sanders έλαβε το 49% των ψήφων των Λατινοαμερικανών έναντι 19% του Biden, ενώ στην ερώτηση για το ποια είναι η άποψή σας για τον σοσιαλισμό, το 47% των ψηφοφόρων του Sanders δήλωσε ότι είναι θετική, εν αντιθέσει με το 30% των ψηφοφόρων του Biden, οι οποίοι δήλωσαν αρνητικά προσκείμενοι σε αυτήν. Αντιθέτως, τα χαμηλά ποσοστά του πληθυσμού των Αφροαμερικανών στην πολιτεία της Καλιφόρνιας λειτούργησαν αρνητικά για τον Biden, ο οποίος όντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Obama, έχει ταυτιστεί με τον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα αγαπητό στη μερίδα των μαύρων πολιτών, δεδομένου ότι το 33% των μαύρων ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητάς του, με τον Sanders να λαμβάνει μόλις το 16% των ψήφων τους.

Μεγάλη διαφορά, ωστόσο, εντοπίζουμε και στην ψήφο των ηλικιακών ομάδων. Για άλλη μια φορά, ο Sanders μονοπώλησε την ψήφο των νέων με τα ποσοστά του στην ηλικιακή ομάδα των 18-29 να φτάνουν το 57%, τη στιγμή που ο Biden έλαβε μόλις το 5% της ψήφου τους. Την ίδια διάθεση ως προς την ψήφο παρατηρούμε και στην επόμενη ηλικιακή ομάδα ψηφοφόρων ηλικίας 30-44, που επίσης τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ του Sanders με ποσοστό 52% έναντι 9% του Biden. H μοναδική ηλικιακή ομάδα, στην οποία υπερτερεί σε μεγάλο ποσοστό ο Biden είναι οι ηλικίες 65+, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει το διπλάσιο ποσοστό από τον Sanders που περιορίζεται στο 16%.

Οι απανωτές νίκες του Biden έχουν αναθερμάνει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς οι δύο αντίπαλοι που θα κονταροχτυπηθούν στον αγώνα διεκδίκησης του χρίσματος είναι πλέον ξεκάθαροι. Τα δεδομένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς η επικράτηση Biden στη Νότια Καρολίνα έχει συσπειρώσει μια μεγάλη μερίδα των εσωκομματικών κύκλων, η οποία τον υποστηρίζει πλέον απροκάλυπτα, ενώ έχει αυξήσει και τις χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του καμπάνιας, οι οποίες έως τώρα δεν ήταν άξιες λόγου, ενδυναμώνοντας τοιουτοτρόπως τον αγώνα του. O Sanders παρά τη στήριξη των έως τώρα αντιπάλων του στο πρόσωπο του Biden, η οποία θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την ψυχολογία του, δε φαίνεται να πτοείται, δηλώνοντας σίγουρος για την έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά και έτοιμος να αντιμετωπίσει τον τυφώνα Trump. «Σας διαβεβαιώνω με απόλυτη πίστη, θα κερδίσουμε το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα νικήσουμε τον πιο επικίνδυνο πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ενώπιον οπαδών του στο Βερμόντ.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Σωτηρία Γιαννακοπούλου

Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Σωτηρία Γιαννακοπούλου
Γεννήθηκε το 1997 στη Δράμα. Από μικρή ηλικία είχε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο έμελλε να καθορίσει και την επιλογή των σπουδών της. Σήμερα είναι απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει δουλέψει ως ασκούμενη στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εταιρεία δημοσκοπήσεων, ενώ έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις πολιτικών θεσμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ενδιαφέροντα της αποτελούν οι διεθνείς σχέσεις και η πολιτική ανάλυση με την οποία φιλοδοξεί να ασχοληθεί και  σε μεταπτυχιακό επίπεδο.