19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΑνοίγει μια καινούργια σελίδα στη Σλοβακία;

Ανοίγει μια καινούργια σελίδα στη Σλοβακία;


Της Ελευθερίας-Μαρίας Γκίκα,

Οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προ ολίγων ημερών στη Σλοβακία, ανέδειξαν ως πρώτη θέση δύναμη κόμμα «OLaNo» υπό την ηγεσία του Ίγκορ Μάτοβιτς. Το κεντροδεξιό κόμμα, υπερίσχυσε με ποσοστό 25%, έναντι του 18% που συγκέντρωσε το απερχόμενο κυβερνών κόμμα. Βασικό ζητούμενο των εκλογών αυτών, όπως πολύ καθαρά έκανε κατανοητό ο σλοβακικός λαός, υπήρξε η καταπολέμηση της διαφθοράς. Πιο συγκεκριμένα, το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα «SMER», κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει από το 2002, ενώ οι εκτιμήσεις ότι το ακροδεξιό κόμμα υπό τον Μαριάν Κοτλέμπα θα σημείωνε αξιόλογο ποσοστό, κάθε άλλο παρά επαληθεύτηκαν. Ο λόγος μπορεί να αναζητηθεί στην επιλογή του Λαϊκού Κόμματος «η Σλοβακία μας», να στηρίξει δύο φορές το «SMER» στο Κοινοβούλιο. Εύλογα, πολλοί από τους ψηφοφόρους επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν και θέλησαν να χαρίσουν την ψήφο τους σε κόμματα που τάσσονταν καθαρά απέναντι στην υπάρχουσα κυβέρνηση.

Μονάχα ένα μικρό διετές διάλειμμα, στέρησε -μέχρι πρότινος- την απόλυτη σοσιαλδημοκρατική κυριαρχία στη σλοβακική διακυβέρνηση από το 2006. Το «SMER» κυβέρνησε σε συνεργασία με το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα και το Κόμμα της Γέφυρας, το οποίο εκφράζει κατά βάση συμφέροντα της ουγγρικής κοινότητας. Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων του 19’, οι σοσιαλδημοκράτες παρέμεναν το ισχυρότερο και πιο επιθυμητό από το λαό κόμμα, καταλαμβάνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 20%. Παρά το σεβαστό αυτό ποσοστό πάντως, όπως παρουσιάστηκε, η δημοτικότητά του κρινόταν αισθητά μειωμένη συγκριτικά με το παρελθόν. Η «παράδοση» της κομματικής αυτής προτίμησης βέβαια, φάνηκε να κλονίζεται από την πολιτική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του Σλοβάκου ερευνητικού δημοσιογράφου, Γιαν Κούτσιακ και της συντρόφου του, Μαρτίνα Κουσνόροβα, το 2018.

Ακόμη, στο τελευταίο του άρθρο, ο δημοσιογράφος έθιγε το μείζον ζήτημα των επαφών που είχε αναπτύξει στη χώρα η μαφία, των οποίων η έκταση έφτανε ως το γραφείο του σοσιαλδημοκράτη και επικεφαλής της κυβέρνησης, Robert Fico. Ο ίδιος, παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά από έντονες διαδηλώσεις χιλιάδων Σλοβάκων πολιτών. Για τη δολοφονία, εν τούτοις, κατηγορήθηκε ένας αμφιλεγόμενος Σλοβάκος επιχειρηματίας εν ονόματι Kότσνερ, του οποίου και αποκαλύφθηκαν αργότερα επαφές με κορυφαίους πολιτικούς, εισαγγελείς και δικαστές. Διαμορφωμένης της κατάστασης, εύλογα η εμπιστοσύνη του λαού της Σλοβακίας κλονίστηκε οδηγώντας τους πολίτες σε αναζήτηση νέων πολιτικών δυνάμεων. Είκοσι πέντε κόμματα συμμετείχαν στις εκλογές και λιγότερα από δέκα αναμένονταν να κερδίσουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Τέλος, η κατάσταση, όπως μεταδόθηκε ανέδειξε πως η πολιτική στη Σλοβακία δεν ήταν ποτέ τόσο διαιρεμένη ανάμεσα στους λαϊκιστές και τους φιλελεύθερους. Το «μπαλάκι» αφέθηκε στους ψηφοφόρους οι οποίοι, μεταξύ άλλων, κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θέλουν η χώρα τους να προσομοιάζει περισσότερο με δημοκρατίες, όπως η γειτονική Πολωνία και η Ουγγαρία ή να παραμείνει σε μια φιλοευρωπαϊκή τροχιά. Εν τέλει, πράγματι, οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν με βασικό άξονα την κάθαρση της διασύνδεσης του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική. Η έκβασή τους ανέδειξε την έντονη επιθυμία των Σλοβάκων για αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης τους. Ανέδειξε την επιθυμία για ένα κράτος εμπιστοσύνης, με αξιόπιστο δικαστικό σύστημα και διαφάνεια των κρατικών μηχανισμών. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πλέον, αν το αποτέλεσμα των εκλογών θα επιβεβαιώσει τις βλέψεις τους.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Ελευθερία-Μαρία Γκίκα
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998, όπου και διαμένει σήμερα, έχοντας στο μεταξύ ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ρωσικής Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά τις ξένες γλώσσες και τη συμμετοχή σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση και διδασκαλία τους -summer schools κοκ. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το τραγούδι, τη γυμναστική, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.