22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Pete Buttigieg: So far, so good-touch wood!


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο νεότερος των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και την προεδρική υποψηφιότητα για τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές, μόλις 38 χρόνων πρώην δήμαρχος της Ιντιάνα, Pete Buttigieg, αποσύρθηκε από την προεδρική κούρσα των Δημοκρατικών, ύστερα από τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά που έλαβε στη Νότια Καρολίνα το περασμένο Σάββατο.

Στη συγκινητική ομιλία που έδωσε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του στην πόλη του, στο South Bend της Ιντιάνα, αναφέρθηκε στις γενικότερες αξίες στις οποίες προσπάθησε να μείνει πιστός καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία. Ο νεαρός Δημοκρατικός υποστήριξε πως σκοπός του ήταν να ενώσει τους Δημοκρατικούς και τους Κεντρώους, να συσπειρώσει εκ νέου την κομματική βάση και τους χαμένους ψηφοφόρους. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε αυτό το στάδιο της κούρσας, ο καλύτερος τρόπος να μείνουμε πιστοί στους στόχους μας είναι να αποσυρθούμε και να βοηθήσουμε να ενωθεί το κόμμα μας και η χώρα μας», δήλωσε όσο οι ψηφοφόροι και υποστηρικτές του φωνάζανε ρυθμικά από κάτω «Mayor Pete! – Mayor Pete!».

Η απόφασή του να ταχθεί εναντίον των υποψηφίων της Αριστερής πτέρυγας του κόμματος (Sanders), φάνηκε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά του να πείσει για το χρίσμα. Σύμβουλος του Buttigieg, μάλιστα, δήλωσε πως αποσύρεται για να μη χρειαστεί να δώσει τη στήριξή του ή ακόμα και να βοηθήσει τον Γερουσιαστή και μέλος της αριστερής πτέρυγας, Bernie Sanders. Αν ουσιαστικά παρέμενε στην κούρσα, το σίγουρο ήταν ότι θα διασπούσε το μέτωπο του Joe Biden, μιας και θα αποσπούσε ψήφους από εκείνον, δίχως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον ίδιο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ευνοούσε τον Sanders, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μια σκληρή μάχη με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Η προεκλογική καμπάνια του Pete Buttigieg κατάφερε και συγκέντρωσε ένα εκπληκτικά μεγάλο χρηματικό ποσό. Το συνολικό ύψος άγγιξε μέχρι και πρόσφατα το ποσό των 76 εκατομμυρίων δολαρίων. Η υποστήριξη που έλαβε αρχικά, εξέπληξε τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τον υπόλοιπο κόσμο που έκανε λόγο για το «φαινόμενο Buttigieg». Η νεολαία μέχρι και την παραίτησή του δε φάνηκε να τον αγκαλιάζει ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που αγκάλιασαν την υποψηφιότητα του Sanders, ο οποίος έχει κάνει «σημαία» του την υποστήριξη που λαμβάνει από νέους, φοιτητές και μετανάστες.

Πολλοί, ανάμεσα τους και Δημοκρατικοί, πιστεύουν ότι ο Pete μπορεί να φανεί ένα πρόσωπο-κλειδί για μια μελλοντική διακυβέρνηση των Δημοκρατικών. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, σημειώνουν πως ίσως καταλάβει κάποιο αξίωμα σε μια μελλοντική κυβέρνηση. Ακόμα και σαν «ανταμοιβή», λένε ορισμένοι, που παραιτήθηκε και δε διέρρηξε την εκλογική προσπάθεια του Biden – ίσως ο τελευταίος να θελήσει να του «ξεπληρώσει» τη χάρη, εάν καταφέρει και φτάσει στο ανώτατο αξίωμα. Τροφή σε τέτοια σενάρια έδωσαν αρχικά και οι διαρροές συμβούλου του Buttigieg ο οποίος άφησε να εννοηθεί μάλλον, στο δημοσιογραφικό συγκρότημα Reuters, πως πρόκειται και επίσημα να δώσει ο πρώην δήμαρχος την «έγκριση» του στο πρόσωπο του Joe Biden. Δεν χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα και οι υποθέσεις για τις προθέσεις Buttigieg επιβεβαιώθηκαν. Ο πρώην δήμαρχος με ένα μήνυμα του στους λογαριασμούς του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαίωσε και επίσημα την στήριξη του στο πρόσωπο του Joe Biden. «Ο μόνος τρόπος να νικήσουμε τον Τράμπ», γράφει, «είναι διαμέσου μιας πολιτικής διαδικασίας που αντανακλά την ευπρέπεια των Αμερικανών πολιτών. Ακριβώς ότι προσπάθησα να εκπληρώσω μέσω της προεκλογικής καμπάνιας μου – και ακριβώς αυτό που κάνει πράξη ο Joe Biden σε όλη του τη ζωή. Είμαι περήφανος που στέκομαι στο πλευρό του αντιπροέδρου και που βοηθάω ώστε να τον κάνουμε τον επόμενο Πρόεδρο μας…». Ύστερα με την σειρά του ο Joe Biden καλωσόρισε τον “Mayor Pete” στην ομάδα του, ευχαριστώντας τον για τα εγκάρδια λόγια του.

Η εκλογική διαδρομή, όμως, του Buttigieg για το Δημοκρατικό χρίσμα, άσχετα με το ποια θα είναι η μελλοντική πορεία του, ανταποκρίνεται στο μότο “so far – so good”. Όντως, αποτελεί εκπληκτική πρωτοτυπία και ιστορική προσπάθεια. Υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πολιτικός που έτρεξε επίσημα για την προεδρική θέση και κατάφερε να φτάσει σε έναν βαθμό που να θεωρείται πιθανή η νίκη του. Μετά τις νικηφόρες εκλογικές διαδικασίες στην Αϊόβα και στο Νιου Χάμσαϊρ, η πορεία του έλαβε την κατιούσα, μιας και δεν κατάφερε να κερδίσει τους έγχρωμους Αμερικανούς ψηφοφόρους, το Black Community, το οποίο από την πρώτη στιγμή τον είχε στοχοποιήσει ως «νεοφιλελεύθερο».

Το Black Community θεωρείται μια εκλογική βάση-κλειδί για το κόμμα των Δημοκρατικών. Δυστυχώς ο Buttigieg δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει τη φλέβα της κοινότητας και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την υποστήριξή τους. Τον Νοέμβριο μια δημοσκόπηση της Quinnipiac έδειχνε ότι η υποστήριξη της μαύρης κοινότητας των ψηφοφόρων της Νότιας Καρολίνα προς το πρόσωπό του, έφθανε πραγματικά στο μηδέν, ενώ μέχρι και σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται να ανήλθε μονάχα στο 2%. Η παραπάνω στατιστική αποκρυσταλλώνεται αν ρίξουμε μια ματιά και στη βάση των δωρητών της καμπάνιας του, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι λευκοί και πλούσιοι Αμερικανοί πολίτες.

Στον αντίποδα, φυσικά, βρίσκεται ο Joe Biden, η δημοτικότητα του οποίου στη μαύρη κοινότητα των Αμερικανών είναι αντιστρόφως ανάλογη εκείνης του Buttigieg. Σε αυτό το μεγάλο επίτευγμα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ισχυρό όνομα που κατάφερε και έχτισε δίπλα στον πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Barack Obama, αλλά φυσικά η φιλία που κατάφερε και έχτισε με τον Jim Clyburn. Αν και πολλές φορές οι πολιτικές του είχαν αποβεί μοιραίες για τους black voters, ίσως είναι η μόνη σοβαρή επιλογή που έχουν μπροστά τους αυτήν τη στιγμή.

Το κύμα των παραιτήσεων, όμως, είχε συνέχεια και δεν περιορίστηκε μονάχα στον Pete. Την αρχή θυμίζουμε είχε κάνει ο εκατομμυριούχος Tom Steyer, ο οποίος όμως δεν υποστήριξε ανοιχτά κανέναν υποψήφιο. Η θέση του όμως μέσα στο κόμμα και η συνολική πορεία του τον κατατάσσουν δίπλα στους mainstream υποψηφίους. Η Γερουσιαστής Amy Klobuchar έσπευσε και εκείνη να δηλώσει πως παραιτείται από τη διεκδίκηση του χρίσματος, με σκοπό να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Joe Biden. Η υποψήφια Γερουσιαστής που σόκαρε θετικά το εκλογικό κοινό στο Νιου Χαμσάϊρ καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση και η οποία καθ’ όλη την εκστρατεία της απευθυνόταν στο μετριοπαθή κοινό των Δημοκρατικών, φαίνεται πως αποτελεί περίπτωση ενός ακόμα υποψηφίου του χρίσματος που αποσύρεται, μιας και αδυνατεί αφενός να προκριθεί με τον Biden, αλλά και αφετέρου κατανοεί τον κίνδυνο που συντρέχουν οι Δημοκρατικοί εάν εκλεγεί ο Bernie Sanders.

Είναι σίγουρο πως στη τωρινή κατάσταση και εν όψει των αποτελεσμάτων της Super Tuesday, κανένας από τους παραιτηθέντες δεν επιθυμεί να του καταλογισθούν ευθύνες για ολιγωρία ή ακόμα και για καιροσκοπισμό. Δηλαδή, με απλά λόγια, κανείς δεν θέλει να αποκτήσει τη ρετσινιά πως άργησε να παραιτηθεί και να στηρίξει τον Biden, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στον Bernie Sanders! Πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα των αντιπροσώπων (delegates), όπως για παράδειγμα η αποφυγή ή μη ενός κομματικού συνεδρίου, μιας και ψηφίζουν 14 πολιτείες. To βαθύ κράτος των Δημοκρατικών, σημειώνουν αναλυτές, πως μπροστά στον κίνδυνο του 77χρονου δημοκράτη – σοσιαλιστή (έννοια που στις ΗΠΑ ταυτίζεται με τον μπολσεβίκο) συσπειρώθηκε απέναντι του. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα βγει αληθινή μια ακόμα αγγλική παροιμία, που λέει, just too little, too late!


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.