17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόMargaret Thatcher: η «σιδηρά» κυρία της πολιτικής

Margaret Thatcher: η «σιδηρά» κυρία της πολιτικής


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Η Margaret Hilda Thatcher γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1925 και απεβίωσε στις 8 Απριλίου του 2013. Διατέλεσε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το έτος 1975 έως το έτος 1990 και πρωθυπουργός του βρετανικού κράτους από το έτος 1979  έως το έτος 1990, αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που έλαβε και τα δύο αξιώματα. Για την προσφορά της τιμήθηκε με του τίτλους: Λαίδη του Τάγματος της Περικνημίδας, Μέλος του τάγματος της Αξίας, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, Μέλος της Βουλής των Λόρδων 

Η πολιτική της σταδιοδρομία άρχισε στο Συντηρητικό Κόμμα το έτος 1959  ενώ το έτος 1965 ορίστηκε εκπρόσωπος του. Εκείνη την περίοδο άσκησε κριτική στην πολιτική υψηλής φορολογίας των Εργατικών, θεωρώντας την πάτημα «όχι προς το σοσιαλισμό αλλά προς τον κομουνισμό». Στήριξε διατάξεις του νόμου που αφορούσαν την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής ταυτόχρονα όμως αντιτάχθηκε στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου. Κατόπιν της εκλογικής νίκης του Συντηρητικού Κόμματος το έτος 1970 υπό την πρωθυπουργία του Εντουαρντ Χιθ διατέλεσε Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης. Κατά την διάρκεια της θητείας κατάργησε την δωρεάν χορήγηση γάλακτος στα σχολεία για τα παιδιά από επτά έως έντεκα ετών, η πράξη της αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν εκείνη την χρονική περίοδο είχαν ως σύνθημα «Thatcher Thatcher, Milk Snatcher». Πριν αναλάβει το Υπουργείο Υγείας είχε προηγηθεί η θητεία της ως Υπουργός Μεταφορών.

Στις 11 Φεβρουαρίου του έτους 1975 εξελέγη Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, που νωρίτερα είχε χάσει στις εκλογές. Στις 4 Μαΐου του έτους 1979 η Margaret Thatcher εξελέγη πρωθυπουργός. Η πολιτική αστάθεια βοήθησε τους Συντηρητικούς να επανέλθουν στην εξουσία και την Thatcher να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Βρετανίας. Ως Πρωθυπουργός πήρε μια σειρά από σκληρά μέτρα με στόχο να ανταπεξέλθει στη ύφεση, που ταλάνιζε την Αγγλία εκείνη την περίοδο. Περιόρισε τον ρόλο του κράτους στην οικονομία ωστόσο έμεινε στην ιστορία για την αναμόρφωση των βιομηχανικών μορφών της χώρας μέσω της επίθεσης που εξαπέλυσε απέναντι στα συνδικάτων αλλά και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών και των προγραμμάτων, που αφορούσαν τις εργατικές κατοικίες. Ένα από τους πολιτικούς της συμμάχους ήταν ο επίσης συντηρητικός Αμερικάνος πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, που μοιράζονταν την ίδια δεξιά πολιτική φιλοσοφία. Στις 2 Απριλίου του έτους 1982 η δικτατορική Κυβέρνηση της Αργεντινής θα εισβάλει στα νησιά Φώκλαντ, ξεκινώντας κατά αυτόν τον τρόπο τον «Πόλεμο των Φώκλαντ», η Thatcher αντέδρασε άμεσα επανακαταλαμβάνοντας τα νησιά αφού έστειλε ναυτική δύναμη. Η επιτυχία της επιχείρησης σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη οδήγησε στη δεύτερη τετραετία της στην εξουσία, γίνεται για δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Άσκησε μια αντιευρωπαϊκή πολιτική που δίχασε το κόμμα της δημιουργώντας πόλωση, που έμελλε να αποβεί μοιραία για την ίδια. Το έτος 1984 γίνεται στόχος της οργανώσεις IRA που αποτελούταν από Ιρλανδούς εθνικιστές. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής την ίδια χρονιά θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και το έτος 1986 θα επιτρέψει τη χρήση βρετανικών βάσεων για της αμερικανικές επιδρομές στη Λιβύη. Στην διάρκεια της τρίτη θητεία της ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώθηκε στο εθνικό σύστημα υγείας και την παιδεία. Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε στο φορολογικό σύστημα οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις και την ανάγκασαν να δηλώσει παραίτηση και να κατεβεί πάλι υποψήφια για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, ωστόσο δεν εξελέγη. 

Συνολικά υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου για έντεκα χρόνια, ήταν η μεγαλύτερη πρωθυπουργική θητεία στην Βρετανία για τον 20 αιώνα και σίγουρα μια από τις σημαντικότερες.


Σοφία Ζαφειροπούλου

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.