16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ υπόθεση της «θανατηφόρας» Corvette και τα συμπεράσματα

Η υπόθεση της «θανατηφόρας» Corvette και τα συμπεράσματα


Της Ρένας Δανατζή,

Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μία ακόμη περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος, κατά την οποία ο ασυνείδητος οδηγός εγκαταλείπει το θύμα και εξαφανίζεται. Ο 40χρονος οδηγός της πολυτελούς Corvette δεν είναι μία τραγική εξαίρεση στον κανόνα. Δυστυχώς, οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασυνείδητος οδηγός χτυπάει κάποιον και τον εγκαταλείπει, είναι πάρα πολλές. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που θεωρείται επιρρεπέστατη στην κακή οδήγηση και την παραβίαση του Κ.Ο.Κ., όμως η ασυνειδησία πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα τραγικές συνέπειες.

Το κυριότερο πρόβλημα του μέσου οδηγού είναι ότι δε συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης, θεωρώντας πως ο χρόνος που περνά εντός του αυτοκινήτου είναι απλά ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου καταλήξει στον προορισμό του. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγεί απρόσεκτα, μη παρατηρώντας τους γύρω οδηγούς και αφού δε θέτει τον εαυτό του σε εγρήγορση, υπερτιμά τις δεξιότητές του στο τιμόνι. Παραβιάζει το κόκκινο, επειδή θεωρεί ότι προλαβαίνει να περάσει. Στρίβει χωρίς να ανάψει το φλας του, επειδή το θεωρεί περιττό. Παραβιάζει το STOP επειδή βρίσκεται σε δρόμο με χαμηλή κίνηση, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όλες αυτές οι «μικρές» καθημερινές παραβιάσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απόρροια της πολύ κακής νοοτροπίας του Έλληνα, ο οποίος τα ξέρει όλα, είναι άψογος οδηγός και μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες οδήγησης. Της νοοτροπίας που υποτιμά τη δυσκολία της οδήγησης και τη θεωρεί ως μία απλή καθημερινή διαδικασία, -που μάλιστα- όποιος δεν την αντιλαμβάνεται όπως εκείνος, δεν είναι καλός οδηγός.

Τι συμβαίνει, όμως, σε περιπτώσεις όπως αυτή με το δυστύχημα που προκάλεσε ο οδηγός της Corvette; Ένας απερίσκεπτος οδηγός χτυπάει έναν μοτοσικλετιστή, τον σκοτώνει και τον εγκαταλείπει. Εμφανίζεται μέρες αργότερα μετά το σάλο που προκλήθηκε και δηλώνει πως υπέστη σοκ και διάφορες ακόμα δικαιολογίες. Δεν είναι λίγο παράξενο το γεγονός ότι εγκαταλείπει κάποιος έναν -σχεδόν νεκρό- άνθρωπο στην άσφαλτο, επειδή φοβάται τον νόμο; Έχουμε φαλιρίσει τόσο ως άνθρωποι, που στη ζυγαριά μας οι συνέπειες μετράνε πιο πολύ από μία ανθρώπινη ζωή.

Οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν ανθρώπους στην άσφαλτο είναι ευθυνόφοβοι. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, που αξιολογούν τον εαυτό τους με μεγάλη επιείκεια, που θεωρούν ότι έχουν τη δύναμη να πράξουν σύμφωνα με τη βούλησή τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινούνται.

Πρέπει, επιτέλους, να αρχίσουμε να αξιολογούμε με μεγαλύτερη προσοχή τις καταστάσεις στη ζωή μας. Να προσέχουμε τι αξίζει περισσότερο και τι λιγότερο. Και, κυρίως, να μη σταματήσουμε να σεβόμαστε τον άνθρωπο.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ρένα Δανατζή
Ρένα Δανατζή
Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο νησί της καρδιάς της, την Κρήτη. Αρθρογραφεί από μικρή (πλέον και επαγγελματικά), γιατί είναι το μόνο πράγμα που την ηρεμεί και την ισορροπεί απόλυτα. Από εκείνην, θα διαβάσουμε απόψεις που περισσότερο νιώθει και λιγότερο σκέφτεται· διετέλεσε αρχισυντάκτρια των Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020.