20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΝότια Καρολίνα: Ο Joe Biden είναι ακόμη «ζωντανός»

Νότια Καρολίνα: Ο Joe Biden είναι ακόμη «ζωντανός»


Της Μαρίας Κρουσταλλίδη,

Το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία της Νότιας Καρολίνα, αποτελώντας ένα κομβικό σημείο για την πορεία του αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Μεγάλος νικητής της βραδιάς υπήρξε ο πρώην Αντιπρόεδρος Joe Biden, ο οποίος συγκέντρωσε το 48,4% των συνολικών ψήφων.

Γιατί η νίκη ήταν σημαντική για τον Joe Biden;

Πέρα από την αντικειμενικά ισχυρή του επικράτηση επί των πολιτικών του αντιπάλων, ο Biden επωφελήθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως επειδή η νίκη του προσέφερε μια πολύτιμη «ανάσα» στην εκστρατεία του. Την εβδομάδα που προηγήθηκε των primaries, η δημοτικότητά του είχε υποστεί σημαντικά πλήγματα, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα στις εσωκομματικές εκλογές σε New Hampshire, Iowa και Nevada. Έτσι, πολλοί έκαναν λόγο για μια σημαντική ήττα του, ήδη από τις πρώτες φάσεις της εσωκομματικής αναμέτρησης. Ωστόσο, το καλύτερο δυνατό σενάριο έγινε πραγματικότητα και ο Biden αναγεννήθηκε από τις στάχτες της -μέχρι πρότινος- εκλογικής του απίσχνασης, με την πρώτη του νίκη, μόλις τρεις ημέρες πριν τη «Super Tuesday», οπότε και οι 14 Πολιτείες θα κληθούν να αναδείξουν τον επικρατέστερο υποψήφιο για το Δημοκρατικό χρίσμα.

Η νίκη του Joe Biden επήλθε ως αποτέλεσμα της εκτεταμένης προσπάθειας που ο ίδιος πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα στην εν λόγω Πολιτεία, με έντονη προεκλογική δραστηριοποίηση. Σύμφωνα, όμως, με τις σχετικές δημοσκοπήσεις, ο σημαντικότερος -ίσως- καταλύτης για την εξέλιξη αυτήν ακούει στο όνομα του γερουσιαστή James Clyburn. Ο Clyburn, ιδιαίτερα δημοφιλής στην κοινότητα των Αφροαμερικανών της Νότιας Καρολίνα, ανακοίνωσε επίσημα τη στήριξή του για τον Biden την Τετάρτη, κάτι το οποίο επηρέασε περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων, οι οποίοι στήριξαν τελικά τον Biden στις κάλπες της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, ο Bernie Sanders, o μεγαλύτερος αντίπαλος του Biden, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αντιμετώπισε σημαντικό πρόβλημα να εξασφαλίσει τη στήριξη της αφροαμερικανικής μερίδας των ψηφοφόρων, όπως είχε συμβεί και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ηττήθηκε από τη Hilary Clinton.

Ποιοι είναι οι ηττημένοι (και πόσο);

Ο Bernie Sanders, ο οποίος διέθετε το αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στους κόλπους των Δημοκρατικών, τώρα παρακολουθεί την εκστρατεία του να κλονίζεται. Η διαφορά με τον Joe Biden ήταν αξιοσημείωτη, καθώς ο Sanders ήρθε δεύτερος με ποσοστό 19,9%, κάτι το οποίο σίγουρα αποτελεί πηγή προβληματισμών ενόψει της μαζικής εκλογικής αναμέτρησης της Τρίτης, με τις κάλπες μάλιστα να έχουν ήδη ανοίξει και μεγάλο όγκο ψήφων να έχουν ήδη ριφθεί. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες της εκστρατείας Sanders για τη Super Tuesday βρίσκονται στην Καλιφόρνια, όπου ο ίδιος διαθέτει θεωρητικά ένα σαφές προβάδισμα επί του Biden.

Ο Michael Bloomberg, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, είχε προκαλέσει τις εντυπώσεις λόγω της συμμετοχής του στην εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο, εκμεταλλευόμενος το κενό που είχε δημιουργηθεί από την κάμψη της εκστρατείας του Biden. Ωστόσο, φαίνεται πως η εκστρατεία του δε θα αποδώσει καρπούς, όπως και αυτή του -επίσης- πρώην Δημάρχου του South Bend, Pete Buttigieg, o οποίος τερμάτισε στην τέταρτη θέση, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει το εντυπωσιακό ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της εκστρατείας του. Μάλιστα, εχθές το βράδυ ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του και σύντομα θα υποδείξει στους ψηφοφόρους ποια είναι η επιλογή του.

Η Elizabeth Warren, μετά την εξαιρετική της πορεία στην Iowa στις αρχές Φεβρουαρίου, βρίσκεται επίσης σε ένα τέλμα, με την εκστρατεία της μέχρι τώρα να αποδίδει πενιχρά αποτελέσματα. Στη Νότια Καρολίνα τερμάτισε στην 5η θέση, με ποσοστό 7,1%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απογοήτευση, σε συνάρτηση με τους προδιαγεγραμμένους στόχους, ήταν η αδύναμη απήχησή της στους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, στων οποίων τη στήριξη υπολόγιζε, παρά την εκτεταμένη βοήθεια που έλαβε προεκλογικά από πολλούς ακτιβιστές της κοινότητας. Ενόψει της Τρίτης, θα πραγματοποιήσει προεκλογική ομιλία στην Καλιφόρνια, όπου φαίνεται να δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση από τους ισχυρότερους Δημοκρατικούς υποψηφίους, και όχι την οικεία της Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Τέλος, η μεγαλύτερη ήττα της βραδιάς φαίνεται να είναι αυτή του Tom Steyer, ο οποίος βρέθηκε στην τρίτη θέση με 11,9%. Με 158 εκατομμύρια δολάρια συνολικές δαπάνες για την εκστρατεία του, εκ των οποίων τα 21 διατέθηκαν αποκλειστικά για την προώθησή του στη Νότια Καρολίνα, ο δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε, λίγο πριν το 100% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων της Κυριακής, την αποχώρησή του από την αναμέτρηση για το χρίσμα. Η ακτιβιστική του δράση για την κλιματική αλλαγή και η προσπάθεια ευαισθητοποίησης για εκλογική συμμετοχή και κοινωνική ισότητα, όπως και η σαφής θέση του υπέρ της καθαίρεσης του Προέδρου Trump, είχαν δημιουργήσει ένα ρεύμα με ορισμένες προοπτικές υπέρ του προσώπου του, όμως μετά από τα αποτελέσματα της Κυριακής, κατέστη ξεκάθαρο πως ο ίδιος δε μπόρεσε να ανταπεξέλθει πολιτικά και επικοινωνιακά στην τιτάνια οικονομική εκστρατεία που είχε ξεκινήσει. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν υποστήριξε συγκεκριμένα κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες υποψηφίους, αλλά εξέφρασε τη στήριξή του σε όλους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Κάθε Δημοκρατικός υποψήφιος είναι χίλιες φορές καλύτερος από τον Trump».

Φέρνοντας ελπίδα για τον Joe Biden και αμηχανία για τους υπόλοιπους ηττημένους, η εκλογική αναμέτρηση της Νότιας Καρολίνα άφησε ένα ηχηρό στίγμα, ανοίγοντας την αυλαία για τις εξελίξεις της Super Tuesday, που, όπως φαίνεται, θα αναδείξει με βεβαιότητα το επικρατέστερο Δημοκρατικό «δίδυμο» και θα καθορίσει την πορεία και των υπόλοιπων primaries.


Ενδεικτικές Πηγές

Μαρία Κρουσταλλίδη

Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κρουσταλλίδη
Μαρία Κρουσταλλίδη
Είναι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αρθρογραφεί για τρία χρόνια σχετικά με θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης πολιτικών θεσμών και στην οργάνωσή τους. Τα ακαδημαϊκά της ενδιαφέροντα άπτονται θεμάτων ασφάλειας, άμυνας, διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Διεθνών Θεμάτων του OffLine Post κατά το διάστημα Μάιος-Οκτώβριος 2020.