17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςMichael Bloomberg, ένα αντίπαλο δέος ή απλώς μία αμφιλεγόμενη φιγούρα;

Michael Bloomberg, ένα αντίπαλο δέος ή απλώς μία αμφιλεγόμενη φιγούρα;


Tης Μαριλένας Γιαννίκα,

Ο Michael Bloomberg πολλάκις έχει χαρακτηριστεί ως η ενσάρκωση του αμερικανικού ονείρου. Ξεκινώντας από μία οικογένεια της μεσαίας τάξης κατόρθωσε να αναρριχηθεί σταδιακά ως ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, με την προσωπική του περιουσία να υπολογίζεται πλέον πως ξεπερνά τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια. Η επαγγελματική του καριέρα εκκινεί με την ανάληψη της θέσης του γενικού εταίρου στη Salomon Brothers, μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα της Wall Street, στην οποία ασχολήθηκε με την εμπορία μετοχών και αργότερα με την ανάπτυξη συστημάτων, και κορυφώνεται με την ίδρυση της εταιρίας του το 1981, της Bloomberg L.P., δραστηριοποιούμενη σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λογισμικό και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

So far so good, εάν επρόκειτο για ακόμα έναν δισεκατομμυριούχο που προσδοκά την προεδρική καρέκλα και όχι κάποιον που έχει διατελέσει δήμαρχος της Νέας Υόρκης επί 3 συνεχόμενες θητείες, δύο ως ρεπουμπλικανός, μία ως ανεξάρτητος και τώρα επιθυμεί το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ενός κόμματος που ήταν ωστόσο υποστηρικτής πριν την πρώτη του εκλογή, δηλαδή έως το 2001. Παράλληλα, το γεγονός πως καθ’ όλες τις προεδρικές εκλογές από το 2004 η υποστήριξή του μεταστρεφόταν από το δημοκρατικό στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και τούμπαλιν, ενίσχυσε τους χαρακτηρισμούς περί προσωπικής ατζέντας και καιροσκοπισμού.

Εντός λοιπόν των πλαισίων αυτών, φθάνουμε στην 24η Νοεμβρίου 2019, όπου προβαίνει στην επίσημη ανακοίνωση της εκστρατείας του για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών, παρά τις αρχικές αντίθετες δηλώσεις του προ έξι μηνών. Εκείνος δικαιολόγησε αυτή του την απόφαση στη δυσαρέσκειά του προς τους υποψηφίους του κόμματος, χαρακτηριστικά λέγοντας πως «κανένας δεν έχει τις δυνατότητες να νικήσει τον Trump», κάποιον που κατά την άποψή του αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει η Αμερική. Προς επίρρωση της στάσης του αυτής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί δωρεές και χρηματοδοτεί προσωπικά την εκστρατεία του, το κόστος της οποίας μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 417,7 εκατομμύρια δολάρια. Η τελευταία στρέφεται κυρίως σε μία “All-In Economy” ατζέντα, με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην επέκταση των προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης των Η.Π.Α. και στην αποκατάσταση των ιστορικών, θεσμικών και οικονομικών αδικιών σε βάρος των μειονοτήτων.

Το ενδεχόμενο της ανάληψης του χρίσματος, ωστόσο, φαντάζει εξαιρετικά αμφίβολο, κυρίως λόγω του ανελέητου πολέμου που έχει υποστεί από τους υπόλοιπους υποψηφίους, γεγονός που του κόστισε σημαντικά στο πρώτο προεκλογικό debate που συμμετείχε. Δεχόμενος πυρά από όλους τους βασικούς συνυποψηφίους του, ειδικοί χαρακτήρισαν την εμφάνισή του ως «μεταξύ των χειρότερων στην ιστορία των προεδρικών συζητήσεων», με τη συνολική εικόνα του πολύ δύσκολο να ανακάμψει, έπειτα από τις νύξεις για το ρεπουμπλικανικό παρελθόν του, το ιστορικό των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και την πρότερη άρνησή του για αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, αποδεικνύεται πως η συγκέντρωση όμοιων χαρακτηριστικών με τον Trump, δεν τον καθιστά αντίπαλο δέος, αλλά απλώς μία επιλογή προς αποφυγή, ένα ενδεχόμενο που αποκλείεται να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που το δημοκρατικό κόμμα έχασε στις εκλογές του 2016.

Συνολικά, έπειτα και από το καταστροφικό debate της 19ης Φεβρουαρίου, οι κριτικοί του Bloomberg επιβεβαιώνονται και γενικότερα μόνη η συμμετοχή του στον προεκλογικό αγώνα μπορεί να θεωρηθεί ως ακόμη μία νίκη του Trump. Το κόμμα των Δημοκρατικών έχει διχαστεί περισσότερο από ποτέ, ενώ η προώθηση ενός ατόμου που συγκεντρώνει πανομοιότυπο παρελθόν και τα ίδια χαρακτηριστικά που καταδικάζουν στον νυν Πρόεδρο, μόνο περαιτέρω καχυποψία μπορεί να αποφέρει…


Mαρία-Ελένη Γιαννίκα

Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριλένα Γιαννίκα
Μαριλένα Γιαννίκα
Γεννημένη το 2000 στην Αθήνα και απόφοιτος του Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών. Πλέον σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Νομικής. Διαθέτει αρκετές εμπειρίες σε ρητορικούς διαγωνισμούς, legal clinics και συνέδρια προσομοίωσης, με συμμετοχή σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της UNESCO, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Μιλάει άριστα αγγλικά και γερμανικά.