16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Όουεν Τσάμπερλεϊν

In Memoriam: Όουεν Τσάμπερλεϊν


Tου Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Owen Chamberlain υπήρξε ένας σπουδαίος Αμερικανός φυσικός, του οποίου η συνεισφορά, ιδίως σε ό,τι αφορά την ατομική ενέργεια ήταν πάρα πολύ σημαντική. Για τον λόγο αυτό, το 1959 του απονεμήθηκε το Νόμπελ φυσικής. Το βραβείο αυτό το μοιράστηκε με έναν άλλον σπουδαίο φυσικό τον Emilio Segre, με τον οποίο και ανακάλυψαν μαζί το αντί-πρωτόνιο.

Ο Owen Chamberlain γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1920 στο San Francisco των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το πέρας της βασικής του εκπαίδευσης ο Chamberlain συνέχισε τις σπουδές του σε προπτυχιακό επίπεδο στο Dartmouth College, από όπου και αποφοίτησε το 1941. Ύστερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της California στο Berkeley από όπου και απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο.

Λίγο καιρό αργότερα, καθώς ο Chamberlain δεν άργησε να διακριθεί για την οξυδέρκειά του και για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις, εντάχθηκε στο Manhattan Project. Πρόκειται για το project που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης F. Roosevelt, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν ατομική βόμβα. Ο Chamberlain ασχολήθηκε με το κομμάτι της επιστημονικής έρευνας για αυτό το Project, το οποίο εν τέλει οδήγησε στην δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1948 ο Chamberlain θα ολοκληρώσει την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Chicago και θα εργαστεί στο Argonne National Laboratory στο Illinois.

Το ίδιο έτος θα ενταχθεί στο ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου της California στο Berkeley, όπου και θα γίνει καθηγητής το 1958. Στον ακαδημαϊκό χώρο θα έχει μακρά πορεία, καθώς θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε αυτό. Παράλληλα με το πανεπιστήμιο ο Chamberlain θα ασχοληθεί και θα διεξαγάγει έρευνες αναφορικά με την αποσύνθεση του σωματιδίου άλφα, την διάθλαση του νετρονίου σε υγρό και τις αντιδράσεις πολύ μεγάλης ποσότητας ενέργειας του πυρηνικού σωματιδίου.

Ο Chamberlain σε συνεργασία με τον Segre θα χρησιμοποιήσουν το Μπεβατρόν, πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο βοηθούσε στην επιτάχυνση των πυρηνικών σωματιδίων, για να παράγουν το αντί-πρωτόνιο το 1955 και ένα χρόνο αργότερα να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη και του αντί-νετρονίου. Παράλληλα θα προβούν στην ανακάλυψη του υποατομικού σωματιδίου, το οποίο με την σειρά του οδήγησε στην ανακάλυψη πολλών άλλων σωματιδίων με αποτέλεσμα ο Chamberlain και ο Segre να κάνουν πολλά βήματα μπροστά για την ανθρωπότητα αναφορικά με την ατομική ενέργεια. Για τον λόγο αυτό θα τους απονεμηθεί το Νόμπελ Φυσικής το 1959.

Επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός πως ο Chamberlain, το 1989 έγινε ομότιμος καθηγητής του πανεπιστήμιου της California στο οποίο και δίδασκε. Απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου του 2006 στο Berkeley της California.

~The development of physics, like the development of any science, is a continuous one~

-Owen Chamberlain


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.