20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαH κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια στα νησιά

H κόντρα στη Βουλή για τα επεισόδια στα νησιά


Της Μαριάτζελας Δημητροπούλου, 

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά της Λέσβου και της Χίου λόγω της έντονης αντίδρασης των κατοίκων στην κατασκευή κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες και των παρεμβάσεων των ΜΑΤ, έχει προκαλέσει συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το ασφαλιστικό.

Την αρχή έκανε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ακολουθεί μια ακροδεξιά ρητορική με επιτάξεις και επιθέσεις στον κόσμο και ανέδειξε το ιδιαιτέρως αυτό ευαίσθητο θέμα σε αφορμή για μετωπική επίθεση στην ΝΔ. Είπε χαρακτηριστικά πως: «Βάζετε τον Πέτσα να λέει ότι επειδή έχουμε ιούς πρέπει να κάνουμε κλειστά κέντρα γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία. Τι έγινε με την αποσυμφόρηση; Τι έγινε με το επιτελικό κράτος; Γιατί αποφασίσατε ότι δεν είναι το κλειδί η αποσυμφόρηση, αλλά η αποτροπή; Πώς εξηγείτε ότι 4 φορές πάνω είναι οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή σε αυτά τα νησιά;» και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι: «Πώς αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση; Με κλειστά κέντρα; Και όταν στα κλειστά κέντρα αντιδρούν οι νησιώτες τους κάνετε επίταξη στην περιουσία και όταν αντιδρούν στην επίταξη της περιουσίας τους, στέλνετε τα ΜΑΤ και δέρνετε κόσμο; Αυτή είναι η απάντησή σας;» Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρουσία των ΜΑΤ στα νησιά και πρόσθεσε με νόημα: «όχι όμως πιάστηκαν ανέτοιμοι, αλλά είναι και πολυφωνικοί και δειλοί απέναντι στην αντιπολίτευση. Δεν έχουν το θάρρος για να πουν πως θέλουν να το πάνε». Εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα πιαστούμε ως πολιτικό σύστημα και ως χώρα παντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε το κορυφαίο θέμα που όπως βλέπουμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις περισσότερες μεταβάλλονται τα δεδομένα των πολιτικών συστημάτων.

Οι λαοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και ακροδεξιές φωνές παίρνουν τη σκυτάλη από τους δικομματιστές και κερδίζουν πλειοψηφίες. Εάν δεν συνεννοηθούμε, μετά από λίγο καιρό όλα αυτά που ξέρουμε για παρόντες συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων θα είναι παρελθόν και στην θέση των δικών μας πολιτικών δυνάμεων θα είναι άλλες με άλλου είδους πολιτικό λόγο. «Κάνουμε έκκληση να υπάρξει μια συνεννόηση, να εγκαταλειφθούν ακραίες θέσεις από τα αριστερά ή από τα δεξιά και να επικεντρωθούμε σε αυτό που η χώρα έχει ανάγκη». Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ότι αντί να στείλει καράβια για να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και να τους μεταφέρει εκτός νησιών, κάνει απόβαση που θυμίζει πολεμική επιχείρηση και ασκήσεις κατοχής», είπε συγκεκριμένα σε υψηλότατους τόνους ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Αθ. Παφίλης. Ο Κ. Γρηγοριάδης του Μέρα25 σημειώνει πως πρόκειται για ωμή και απρόσμενη βία: «Μας κάνει έκπληξη αυτή η ωμή βία απέναντι σε συμπατριώτες μας. Είναι και απρόσμενη. Ξέρετε καλά ότι οι περισσότεροι είναι δικοί σας ψηφοφόροι, δεν είναι ψηφοφόροι της αριστεράς. Πραγματικά, σας το λέω λίγο σκωπτικά, αν συνεχίσετε να τους δέρνετε τελικά θα γίνουν δικοί μας ψηφοφόροι», ενώ ο ΚΕ της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χύτας, σχολίασε καυστικά πως: «Σήμερα ζούμε το εξής: επιδόματα στους λαθρομετανάστες και ξύλο στους Έλληνες. Φθάνουν στο λιμάνι αστυνομικοί και αντί να κατέβουν για να προστατεύσουν τους Έλληνες κατοίκους νησιώτες και να έχουν ένα αίσθημα ασφάλειας παραπάνω από τους λαθρομετανάστες, που είναι πλέον υπερδιπλάσιοι των Ελλήνων, εμείς προστατεύουμε τους λαθρομετανάστες και δέρνουμε τους Έλληνες. Αυτή είναι η ΝΔ»

Στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κλήθηκε να απαντήσει ο ΚΕ της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, που κατηγόρησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α πως οι δικές τους ιδεολογικές εμμονές οδήγησαν στο σημερινό μπάχαλο των νησιών. «Δεν απορροφήσατε κονδύλια και αφήσατε 70.000 αιτήσεις κάβα για τους επόμενους», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η λειτουργία των κλειστών κέντρων θα διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια τάξη. «Προκαλείτε τον λαϊκισμό, κυρίως, όμως, προκαλείτε τις ακραίες φωνές και δεν βάζετε λίγο το μυαλό σας να σκεφτεί τι προκαλείτε και τι έρχεται στο μέλλον. Είστε παντελώς ανεύθυνοι και στην αντιπολίτευση, αλλά κυρίως όταν κυβερνήσατε» απάντησε συγκεκριμένα στον κ. Τσακαλώτο. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι πράγματι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από τις μεγάλες ροές, και πως έγιναν λάθη αλλά διορθώθηκαν. Μίλησε, επίσης, για εξάντληση του διαλόγου με τους φορείς, και για συγκεκριμένο σχέδιο: «Για τη δημιουργία κλειστών κέντρων που θα βοηθήσουν τα νησιά, θα διασφαλίσουν τη δημόσια υγεία, και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της δημόσιας τάξης. Είμαστε αποφασισμένοι». Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνει ακόμα την ασφαλή φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση της απονομής ασύλου σε είκοσι τέσσερις ημέρες με το απώτατο όριο να έρχεται σε δύο μήνες και τις επιστροφές.

Η κυβέρνηση πάντως έχει στην κορυφή της ατζέντας της το προσφυγικό πρόβλημα, η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με κάθε πολιτικό κόστος στην κατασκευή κλειστών κέντρων, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου και της Χίου και επιστρατεύοντας θέματα όπως τον κορωνοϊό για να επιχειρηματολογήσει ότι παρόμοια ζητήματα αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποκλειστικά σε κλειστές δομές και όχι σε ανοιχτή δομή που αποτελεί «υγειονομική βόμβα». Η αντιπολίτευση, βέβαια, θα αντιπαραβάλλει ως επιχείρημα τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των νησιωτών και της Αστυνομίας.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Μαριάτζελα Δημητροπούλου
Κατάγεται από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Διανύει το δεύτερο έτος των προπτυχιακών της σπουδών στο Τμήμα της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το αντικείμενο αυτό την ενδιέφερε ανέκαθεν, από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της "Βουλής των Εφήβων" στην ΚΒ' Σύνοδο (2016-2017). Πέραν της νομικής, τα ενδιαφέροντα της επεκτείνονται στην αρθρογραφία, την ενημέρωση καθώς και στην ανάγνωση βιβλίων.