18.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςCharade: Όντρεΐ Χέπμπορν, Κάρι Γκραντ και το εξυπνότερο σενάριο

Charade: Όντρεΐ Χέπμπορν, Κάρι Γκραντ και το εξυπνότερο σενάριο


Της Αιμηλίας Μπέλμπα,

Όταν πρότειναν στον Κάρι Γκραντ να συμπρωταγωνιστήσει στο πλευρό της Όντρεϊ Χέπμπορν στο «Roman Holiday» εκείνος είχε αρνηθεί με αιτιολογία τη διαφορά της ηλικίας τους. Ωστόσο, μετά από μερικά χρόνια ήρθε το σενάριο του «Charade» στα χέρια του και η Όντρεϊ είχε μεγαλώσει λίγο και είχε αποδείξει το ταλέντο της, δεν μπορούσε να πει – για ακόμη μία φορά – όχι.

Όπως γράψαμε και στον τίτλο η εν λόγω ταινία του μακρινού 1963 έχει αν όχι το εξυπνότερο σενάριο, που έχει γραφτεί ποτέ, σίγουρα ένα από τα εξυπνότερα. Πρόκειται για μια μίξη θρίλερ, αστυνομικού και κωμωδίας.

Η ταινία ξεκινά με την Όντρεϊ Χέπμπορν στον ρόλο της Reggie Lampert, η οποία βρίσκεται σε ένα χιονοδρομικό θέρετρο, όπου κάνει τις διακοπές της και ανακοινώνει στη φίλη της ότι έχει αποφασίσει να χωρίσει τον άντρα της. Εκεί γνωρίζει τον γοητευτικό ξένο, Peter Joshua, με τον οποίο προσπαθεί να φλερτάρει φέρνοντάς του ως επιχείρημα ότι ο Σαίξπηρ είπε, πως όταν δύο ξένοι συναντιούνται σε μια ξένη χώρα, πρέπει να κρατήσουν επαφή.

Όταν γυρίζει στο Παρίσι, η Reggie ανακαλύπτει πως το διαμέρισμά της είναι άδειο και ο άντρας της, που ονομάζεται Τσαρλς, λείπει. Ο άντρας της, εν τέλει, αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται νεκρός και στην κηδεία του εμφανίζοντας τρεις άντρες. Στη συνέχεια, η Reggie καλείται από την CIA και μαθαίνει, πως ο σύζυγός της μαζί με τους τρεις άντρες που εμφανίστηκαν στην κηδεία, όταν ήταν στρατιώτες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν κλέψει χρυσό αξίας 250.000$. Μάλιστα, ο άντρας της ξεγέλασε τους συνεργούς του και πήρε όλο το χρυσό για εκείνον και τώρα, που είναι νεκρός, όλοι πιστεύουν ότι το χρυσό βρίσκεται στα χέρια της και λέγοντας όλοι εννοούμε όχι μόνο τους τρεις εγκληματίες, αλλά και την κυβέρνηση των Η.Π.Α.

Στο στόχαστρο, λοιπόν, όλων βρίσκεται η Reggie, η οποία δεν ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται ξανά ο γοητευτικός Peter Joshua, τον οποίο υποδύεται ο Κάρι Γκραντ, και ο οποίος στη διάρκεια της ταινίας αλλάζει αρκετά ονόματα. Φαίνεται, πως αρχικά προσπαθεί να βοηθήσει την Reggie, αλλά όσο περνά η ώρα και εξελίσσεται η ταινία αμφισβητούμε και τα δικά του κίνητρα· παρόλα αυτά εκείνη έχει πέσει θύμα της γοητείας του και συνεχίζει να τον εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό. Μετά από αρκετά πτώματα, ακόμα περισσότερες ανατροπές και ένα μεγάλο κυνηγητό, το χρυσό βρίσκεται στο πιο απίθανο μέρος και ανακαλύπτουμε πως η Reggie είχε εν τέλει δίκιο, που έδειξε εμπιστοσύνη στον ξένο με τα πολλά ονόματα.


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.