23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

In Memoriam: Αλέξανδρος Κουμουνδούρος


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στην ελληνική πολιτική ιστορία. Διετέλεσε δέκα φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και υπήρξε ένας σημαντικός παράγοντας των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Γεννήθηκε στην Μεσσηνία και καταγόταν από μια σημαντική και ιστορική οικογένεια με μεγαλοαστικές καταβολές. Από μικρός αισθάνθηκε την ανάγκη να ασχοληθεί με τα κοινά και σχετικά νωρίς ένιωσε την κλήση προς την πολιτική. Τέλειωσε την μέση εκπαίδευση στο σχολείο του Ναυπλίου και μετέπειτα ακολούθησε τη Νομική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για ένα πολύ μικρό διάστημα χρόνου, όσο διέμενε στην Καλαμάτα. Το 1841 έλαβε μέρος στον πόλεμο της Κρήτης, όπου στάλθηκε από την Επιτροπή των Κρητών που είχε έδρα την Αθήνα και οργάνωνε επαναστατικά σώματα.

Πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτής το 1850. Από την αρχή της πολιτικής σταδιοδρομίας του ξεχώρισε για το ρητορικό ταλέντο του στις συνεδριάσεις της βουλής αλλά και στις κατ ιδίαν συζητήσεις όσο και για την μετριοπάθεια του. Επί κυβερνήσεως Βούλγαρη ανέλαβε το 1856 το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ στην κυβέρνηση Μιαούλη ανέλαβε πάλι το οφίτσιο του Υπουργείου Οικονομικών και στην κυβέρνηση Βούλγαρη τα υπουργεία κατά σειρά Δικαιοσύνης το 1862, Παιδείας και Εκκλησιαστικών το 1864 και Εσωτερικών 1864 – 1877 και για τρεις θητείες υπουργός των εξωτερικών, ενώ χρημάτισε και δύο φορές και πρόεδρος της Βουλής το 1855.

Το 1864 σημειώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του στην οδό Σταδίου στην είσοδο της Συνέλευσης. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε το Κουμουνδουρικό κόμμα και τον ίδιο χρόνο έγινε πρωθυπουργός. Από το 1865 έως τον θάνατο του, ορκίστηκε 10 φορές πρωθυπουργός.

Ως υπουργός κρίθηκε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει στο ακέραιο τα εθνικά συμφέροντα, χάρη στη μετριοπάθεια, την ευθύτητα και το ρητορικό ταλέντο του. Το 1866 είχε τεθεί στο τραπέζι των εξωτερικών θεμάτων της Ελλάδας το Κρητικό Ζήτημα και ο Κουμουνδρούρος κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο δίχως να υποταχθεί στις προσταγές των Μεγάλων Δυνάμεων. Στο εσωτερικό της χώρας φρόντισε τη διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων, καταφέρνοντας να περιορίσει το φαινόμενο της ληστείας.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος πέθανε σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου του 1883 σε ηλικία 68 ετών, στην Αθήνα.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.