20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Τενεσί Ουίλιαμς

In Memoriam: Τενεσί Ουίλιαμς


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Tennessee Williams υπήρξε ένας σπουδαίος Αμερικάνος θεατρικός συγγραφέας και ποιητής. Ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε το θέατρο με τα έργα του «Γυάλινος κόσμος», «Λυσσασμένη γάτα» και «Λεωφορείο ο πόθος». Η δύσκολη οικογενειακή κατάσταση την οποία βίωνε τον επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό για την διαμόρφωση των χαρακτήρων των έργων του. Χαρακτηρίστηκε ως «καταραμένος ποιητής», τόσο για το περιεχόμενο των έργων του, όσο και για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που βίωσε.

Ο Tennessee Williams γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου του 1911, το πραγματικό του όνομα ήταν Thomas Lanier Williams, ωστόσο υιοθέτησε το παρατσούκλι Tennessee, από την πολιτεία των ΗΠΑ που ήταν η περιοχή καταγωγής του πατέρα του. Η μητέρα του καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, ενώ ο πατέρας του δούλευε σε μια εταιρεία παπουτσιών. Όντας σε ηλικία 5 ετών, ο Williams, διαγνώστηκε με παράλυση των κάτω άκρων του, μια ασθένεια που τον καθήλωσε στο κρεβάτι για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όντας ανήμπορος να κάνει κάτι άλλο, ο Williams, άρχιζε να φαντάζεται και να γράφει ιστορίες.

Το ταλέντο του στην συγγραφή σε συνδυασμό με την πολύ δύσκολη οικογενειακή του κατάσταση έδωσαν πολύ έντονα συναισθήματα στην γραφή του και στο έργο του, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα αυτό να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Αναφορικά με την οικογένειά του, ο πατέρας του ήταν αλκοολικός και υιοθετούσε βίαιη συμπεριφορά κυρίως έναντι της μητέρας του Tennessee, η μητέρα του έπασχε από νευρική διαταραχή, ενώ η αδερφή του από σχιζοφρένεια. Ένα γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην ψυχολογία του ήταν όταν έμαθε πως η αδελφή του υπέστη λοβοτομή, η οποία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι γονείς του ενέκριναν την λοβοτομή χωρίς να τον ρωτήσουν, με αποτέλεσμα να μην τους συγχωρήσει ποτέ για την πράξη τους αυτή.

Αναφορικά με τις σπουδές του και το έργο του, όλα ξεκίνησαν όταν στα 16 του χρόνια κέρδισε το πρώτο του βραβείο για το δοκίμιο «Cana Good Wife Be a Good Sport ?». Το 1929 σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο του Missouri και θεατρολογία στο πανεπιστήμιο Washington του Saint Luis, όπου και παρουσιάστηκαν τα πρώτα του έργα «Κεριά στον Ήλιο» και «Φυγάς». Το 1938 θα πάρει το πτυχίο του από το πανεπιστήμιο της Iowa.

Το 1939 ο Williams θα μετακομίσει στην Louisiana. Εκεί το 1947 θα ξεκινήσει να γράφει το πολύ σημαντικό του έργο «Λεωφορείο ο Πόθος», το οποίο τελείωσε αργότερα στην Florida. Το έργο αυτό γνώρισε μεγάλη επιτυχία καθώς κέρδισε το Βραβείο Κριτικών της Νέας Υόρκης και το Βραβείο Πούλιτζερ.

Την ίδια χρονιά που ξεκινά να γράψει για το «Λεωφορείο ο Πόθος» γνωρίζει και ερωτεύεται τον Frank Merlo. Θα μείνουν μαζί μέχρι και τον θάνατο του δεύτερου από καρκίνο το 1963. Όσο ήταν μαζί ο Tennessee έγραψε το «Τριαντάφυλλο στο Στήθος» το μόνο έργο του με ευτυχή κατάληξη. Κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60 ο Williams δέχθηκε σφοδρή κριτική εξαιτίας του τρόπου ζωής του, καθώς τόνιζε τις ομοφυλοφιλικές του προτιμήσεις. Με την πάροδο του χρόνου και ενώ το έργο του ωρίμαζε, αποξενώθηκε ακόμη περισσότερο από τους κριτικούς.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Tennessee Williams βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο ξενοδοχείου που είχε νοικιάσει στην Νέα Υόρκη έχοντας σφηνωμένο στον λαιμό του ένα φελλό. Αιτία θανάτου ήταν η ασφυξία, η οποία προκλήθηκε μετά από συνδυασμό μέθης και ένα είδος ναρκωτικών. Παρόλο που είχε ζητήσει να αποτεφρωθεί και να σκορπιστούν οι στάχτες του στον Κόλπο του Μεξικό, εν τέλει θάφτηκε στον οικογενειακό τάφο στο Saint Luis.

~ Revolution only needs good dreamers who remember their dreams ~

-Tennessee Williams


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.