18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΤέλος στον ανθρωπιστικό εφιάλτη της Συρίας ζητά ο ΟΗΕ

Τέλος στον ανθρωπιστικό εφιάλτη της Συρίας ζητά ο ΟΗΕ


Του Αργύρη Ηλιάδη,

Με την κατάσταση στη Συρία ολοένα να κλιμακώνεται και με αθώες ψυχές να βομβαρδίζονται στο όνομα αντιμαχόμενων συμφερόντων, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Μάλιστα, η επικράτηση ενός καθεστώτος ειρήνης και δικαίου θα έχει ως αποτέλεσμα «να τερματιστεί ο ανθρωπιστικός εφιάλτης και να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» της βίας. Εν συνεχεία, σχολιάστηκε η συμβολή του Ρωσικού μετώπου στην αναζωπύρωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των κρατών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη: «Επί σχεδόν έναν χρόνο βλέπουμε μια σειρά χερσαίων επιθέσεων της συριακής κυβέρνησης, υποστηριζόμενων από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα. Αυτόν τον μήνα σημειώθηκαν κατ’ επανάληψη φονικές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημασία συγκέντρωσης δωρεών ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων είναι αναγκαία. «Το μήνυμα είναι σαφές. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη συριακή κρίση. Η μοναδική λύση είναι πολιτική. Είναι κρίσιμης σημασίας να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της βίας και της οδύνης». Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία με προορισμό την Τουρκία, για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς και τις εχθροπραξίες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ατόμων που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν ανέρχεται στους 900.000, ενώ 500.000 εξ αυτών είναι παιδιά. «Αυτός ο ανθρωπογενής – ανθρωπιστικός εφιάλτης για τον συριακό λαό που υποφέρει για πολύ καιρό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει τώρα» συμπλήρωσε στις δηλώσεις του.

Σε πρόσφατη δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Γκάιρ Πέντερσεν, αναφέρθηκε πως υπάρχουν ανησυχίες για την ταχεία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βορειοδυτική Συρία και για τα δεινά των αμάχων. Η μεγάλη κινητικότητα του άμαχου πληθυσμού είναι ένα θέμα που απασχολεί Διεθνείς Οργανισμούς οι οποίοι προειδοποιούν για κρυφούς κινδύνους και επιπτώσεις που εγκυμονεί η έκβαση του πολέμου. Τα αντικρουόμενα στρατόπεδα δεν αναγνωρίζουν την αξία του ανθρώπου και πράττουν αλόγιστα, αψηφώντας την Οικουμενική Διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα μεγάλα εμπλεκόμενα κράτη, στην προσπάθειά τους να υπερισχύσουν και να αναδείξουν τα ίδια νικητές θυσιάζουν στο βωμό των συμφερόντων περιοχές και ανθρώπινες ψυχές.

Τέλος, στην αντίπερα όχθη, αντιτάσσεται ο ΟΗΕ καταβάλλοντας υπέρμετρες προσπάθειες χορήγησης ιατρικής περίθαλψης και φαγητού. Βέβαια, σε ένα πλαίσιο ανυποχώρητων θέσεων, οποιαδήποτε προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς επισκιάζεται από γκρίζα σύννεφα. Με όρους οικονομικούς αλλά και γεωγραφικούς οι εντάσεις κορυφώνονται και απειλούν άμαχο πληθυσμό. Μέχρι τώρα, 11 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται  βοήθεια η οποία φτάνει σε αυτούς μέσα από τέσσερα σημεία διέλευσης, δύο μέσω της Τουρκίας, ένα μέσω της Ιορδανίας και το τελευταίο μέσα από το Ιράκ. Τέλος, ο ΟΗΕ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης των σημείων διέλευσης με τη δημιουργία νέου στην Τουρκία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αργύρης Ηλιάδης
Αργύρης Ηλιάδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Θάσου, είναι 19 ετών και είναι φοιτητής του τμήματος Δημοσιογραφίας. Όντας πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, από νεαρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την φωτογραφία ενώ, από τα 16 παίρνει μέρος σε προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ αλλά και σε δημοτικά - περιφερειακά συμβούλια. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ καθώς και για την  διαχείριση κρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.