16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νεβάδα: Ο Σάντερς στην πρωτιά!


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Τα ηνία των εσωκομματικών εκλογών των Δημοκρατικών φαίνεται να παίρνει στα χέρια του ο Γερουσιαστής Μπέρναρντ (Μπέρνι) Σάντερς, μετά τη συγκλονιστική νίκη του στη Νεβάδα. Παρά τις προβλέψεις που έφερναν τον Τζο Μπάιντεν στην πρώτη θέση και την αναπάντεχη νίκη του Πιτ Μπούτιτζετζ στις «δραματικές» εκλογές της Αϊόβα, με μεγάλη διαφορά την πρωτιά πήρε ο κύριος Σάντερς, εδραιώνοντας έτσι την ισχύ του στο κόμμα των Δημοκρατικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερουσιαστής Σάντερς συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 46,8%, αποδίδοντάς του έτσι 21 Αντιπροσώπους (Εσωκομματικούς Εκλέκτορες). Στη δεύτερη θέση τον ακολούθησε ο πρώην Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν με 20,4% με 7 Αντιπροσώπους και κατόπιν ο πρώην Δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ, Π. Μπούτιτζετζ με 13.9% των ψήφων και 3 μόλις Αντιπροσώπους.

Με τη δημοσιοποίηση των πρώτων καταμετρήσεων και την ανακήρυξη του Σάντερς ως πιθανού νικητή των εκλογών, οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών έσπευσαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα.

Αρχικά, ο Γερουσιαστής Σάντερς, που βρισκόταν στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που τον υποστήριξε στις εκλογές και θα συνεχίζει να τον υποστηρίζει, μέχρι να φτάσει στον Λευκό Οίκο. Μίλησε για Αμερικανούς πολίτες που δεν επιθυμούν πια «μια κυβέρνηση βασισμένη στην απληστία, τη διαφθορά και τα ψέματα» και που ελπίζουν σε μια που θα κινείται με γνώμονα τη δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς και θα υποστηρίζει τους εργαζόμενους αυτής της χώρας. Επίσης, τόνισε ιδιαίτερα πως, ενώ ο Πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι θα κερδίσει τις εκλογές με τις διακρίσεις των ανθρώπων με κριτήριο την καταγωγή, τη θρησκεία ή το σεξουαλικό προσανατολισμό τους, ο ίδιος πρόκειται να τον ανατρέψει για ακριβώς τον αντίθετο λόγο: «Θα κερδίσουμε, γιατί θα φέρουμε τους ανθρώπους μας πιο κοντά!», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς ο κόσμος στο Σαν Αντόνιο ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Φυσικά, έκανε λόγο για το πρόγραμμα υγείας του «Medicare For All», ξεκαθαρίζοντας πως «η υγειονομική περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι προνόμιο!»

Έπειτα ο κύριος Μπούτιτζετζ, ενώ συνεχάρη αρχικά τον αντίπαλό του στη νίκη του, δεν παρέλειψε να τονίσει τις αδυναμίες του προγράμματος του κυρίου Σάντερς μιας «άκαμπτης ιδεολογικής επανάστασης που αφήνει εκτός τους περισσότερους Δημοκρατικούς, αν όχι τους περισσότερους Αμερικανούς», όπως τη χαρακτήρισε. Αφενός, έβαλε στο στόχαστρό του την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης, υποστηρίζοντας πως οι πολίτες πρέπει να είναι αυτοί που θα επιλέξουν, εάν θέλουν το πρόγραμμα «Medicare For All» ή τις άλλες εναλλακτικές. Αφετέρου, διαφώνησε με την εξτρεμιστική άποψη του κυρίου Σάντερς πως ο καπιταλισμός είναι η αρχή πάντων δεινών και ανέδειξε τη δυνατότητα εξισορρόπησης της οικονομίας με μια κρατική συνεισφορά ανάλογη με τα έσοδα ενός πολίτη. Τέλος, περιέγραψε την καμπάνια του ως ένα πρόγραμμα, που απευθύνεται και αγωνίζεται για όλους τους Αμερικανούς ανεξαιρέτως, που αγωνίζεται για ένα αύριο με κυριολεκτικούς όρους (αναφερόμενος στην κλιματική κρίση), αλλά και ένα καλύτερο αύριο χωρίς τον Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των Η.Π.Α.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί η άνοδος της πρώην καθηγήτριας Νομικής, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μετά τις εκλογές της Νεβάδα. Η ίδια μετά τη δημοσιοποίηση της νίκης Σάντερς τον συνεχάρη θερμά. Εκτός αυτού, ωστόσο πραγματοποίησε και μια άμεση επίθεση προς τον Μάικ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης -όμοια με αυτή στο ντιμπέιτ της 19ης Φεβρουαρίου-, αναφερόμενη σε μελανά σημεία του παρελθόντος του, όπως η απόκρυψη φόρων, η υποστήριξη ρατσιστικών πολιτικών, αλλά και οι κατηγορίες για απρεπή συμπεριφορά προς γυναίκες. Προσπαθώντας να πείσει το Αμερικανικό κοινό κατά της ενίσχυσής του ως υποψηφίου, κατέληξε στην εξής απλή φράση: «Δε θα αντικαταστήσουμε έναν αλαζόνα δισεκατομμυριούχο με έναν άλλον!»

Εν κατακλείδι, οι εκλογές στην πολιτεία της Νεβάδα για την ανάδειξη του Δημοκρατικού υποψηφίου για τις επερχόμενες Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές, μας άφησαν κάποια σημαντικά στοιχεία. Αρχικά, κατέστησαν σαφή την επιρροή που έχει ο Γερουσιαστής Σάντερς στον Αμερικανικό λαό ακόμα και με τις συντηρητικές, όπως εκφράζονται από πολλούς, απόψεις του. Κατά δεύτερον, παρά την τάση των προγνωστικών υπέρ του κυρίου Μπάιντεν, φαίνεται πως ο ίδιος πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και πιθανότατα να εξοπλιστεί καλύτερα για τις αναμετρήσεις που επέρχονται. Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί πως αν και με μικρή καθυστέρηση, ξεκινάει να φαίνεται και η σημαντική επιρροή της κυρίας Warren στην αναμέτρηση, η οποία όμως δε φαίνεται ξεκάθαρα αν αρκεί για να φτάσει στην κορυφή της προτίμησης των Δημοκρατικών.

Τέλος, μια μικρή υπενθύμιση: οι Δημοκρατικοί δεν πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα άτομο που μπορεί να κερδίσει απλά τον κύριο, αλλά από ένα άτομο που μπορεί να επανορθώσει τη ζημιά που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση και να επαναφέρει την Αμερική στα καλύτερα.


Ενδεικτικές Πηγές

  1. Nevada caucuses live updates: Sanders wins, Buttigieg campaign challenges some results, The Washington Post https://www.washingtonpost.com/politics/2020/02/22/nevada-caucuses-live-updates/
  2. Full speech: Elizabeth Warren speaks after Nevada caucus loss, NBC News https://www.nbcnews.com/video/full-speech-elizabeth-warren-speaks-after-nevada-caucus-loss-79246405711
  3. Watch Pete’s Buttigieg’s Full Speech After Nevada Loss, NBC News https://www.youtube.com/watch?v=ntAADlCprSE

Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.