20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΌλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στην...

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στην Πολωνία


Του Μελέτη Ανανία,

Παρά το γεγονός πως τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχουν κάποιες άλλες  εκλογικές αναμετρήσεις που είναι εξίσου σημαντικές και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε, διότι μία χώρα που θα κληθεί να διαλέξει ηγέτη φέτος δε βρίσκεται πολύ μακριά. Ο λόγος για την Πολωνία, στην οποία το Μάιο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές. Οι επιλογές που προσφέρονται στους Πολωνούς εκτείνονται κατά μήκος ολόκληρου του πολιτικού φάσματος και αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την προεδρία, τρεις εκ των οποίων θα αναλυθούν παρακάτω.

Υποψήφιοι: 

Andrzej Duda

Ο Andrzej Duda είναι ο έκτος και εν ενεργεία πρόεδρος της Πολωνίας. Λαμβάνει υποστήριξη από το κυβερνών κόμμα, το συντηρητικό “Νόμος και Δικαιοσύνη”, με ευρωπαϊκή προσχώρηση στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Ρεφορμιστές. Ένα σημαντικό ποσοστό φαίνεται να εγκρίνει τη δράση του προέδρου, με τα ποσοστά αποδοχής του να φτάνουν μέχρι και το 72% το 2018. Η προαναφερθείσα παράταξη η οποία υποστηρίζει τον Duda κρατάει μία φιλική στάση απέναντι στις οικογένειες και το στρατό, και φαίνεται να λαμβάνει την έγκριση της Καθολικής Εκκλησίας, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς οι Καθολικοί αποτελούν το 85,8% του πληθυσμού της χώρας. Το κόμμα έχει χαρακτηριστεί ως “ομοφοβικό”, όμως ο ίδιος ο Duda έχει δηλώσει πως πιθανότατα θα υπέγραφε τη νομοθεσία για σύμφωνα συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Έχει διδακτορικό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο των Γιαγκελλόνων στην Κρακοβία και αυτή τη στιγμή είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις με 45,3%.

Małgorzata Maria Kidawa-Błońska

Η Małgorzata Maria Kidawa-Błońska είναι η αντιπρόεδρος της Πολωνικής βουλής και  η υποψήφια του κόμματος “Πολιτική Πλατφόρμα”, το οποίο έχει περιγραφεί ως Χριστιανοδημοκρατικό, και αμιγώς φιλοευρωπαϊκό. Η “Πλατφόρμα” είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του οποίου πλέον ηγείται ο Donald Tusk, πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας. Εάν εκλεγεί, η Kidawa-Błońska θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Πολωνίας. Η “Πολιτική Πλατφόρμα” αποτελεί μία πιο φιλελεύθερη εναλλακτική στο “Νόμος και Δικαιοσύνη”, υποστηρίζοντας τις εκτρώσεις, τα σύμφωνα συμβίωσης και τη μη χρήση του άνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας μέχρι το 2040. Η Kidawa-Błońska είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν στη δεύτερη θέση, με 26,4%.

Władysław Kosiniak-Kamysz

Ο Władysław Kosiniak-Kamysz είναι ο πρόεδρος και ο υποψήφιος του κεντρώου “Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος” που, όπως και η “Πολιτική Πλατφόρμα” έχει προσχωρήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Οι θέσεις του κόμματος είναι αγροτικιστικές. Ειδικότερα, εκφράζεται μία στάση υπέρ του προστατευτισμού, ειδικά στην αγροτική παραγωγή και υπέρ της “βραδύτερης ιδιωτικοποίησης”. Είναι κατά των εκτρώσεων, των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών και της ευθανασίας και υποστηρίζει τη δωρεάν παιδεία και την παροχή υποχρεωτικής εκπαίδευσης από το κράτος. Ο Władysław Kosiniak-Kamysz διετέλεσε Υπουργός Εργασίας από το 2011 μέχρι το 2015 και σπούδασε στο Collegium Medicum του Πανεπιστημίου των Γιαγκελόνων. Η τελευταία δημοσκόπηση τού δίνει την τρίτη θέση με 10,1%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.