17.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΠαλιό σινεμά - “Marnie” & “Spellbound”: Ο ρομαντικός Hitchcock και η δύναμή...

Παλιό σινεμά – “Marnie” & “Spellbound”: Ο ρομαντικός Hitchcock και η δύναμή του υποσυνείδητου


Της Αιμηλίας Μπέλμπα,

Πώς είναι να αγαπάς άραγε κάποιον, που δεν είναι καλά ψυχικά και πόσες θυσίες πρέπει να κάνεις για αυτήν τη σχέση; Σε αυτό το δύσκολο ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει ο Alfred Hitchcock σε δυο ταινίες, το «Spellbound» και το «Marnie». Οι δύο αυτές ταινίες έχουν τον ίδιο πυρήνα, κλίνουν προς τη φροϋδική φιλοσοφία και αναφέρονται έμμεσα, αλλά και άμεσα πολλές φορές στο υποσυνείδητο, που πρέπει να γίνει συνειδητό, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, για να γιατρευτεί μια ταλαιπωρημένη ψυχή. Και το μέσο, για να γίνει αυτό είναι και τις δυο φορές το ίδιο. Μέσα από την αγάπη και την υπομονή του συντρόφου. Τι πιο ρομαντικό από αυτό!

Το «Spellbound» εξελίσσεται σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα και η πρωταγωνίστριά μας είναι η δόκτωρ Constance Petersen, την οποία υποδύεται η Ingrid Bergman. Μαθαίνουμε ότι ο διευθυντής του ιδρύματος λόγω ευαίσθητων νεύρων θα βγει στη σύνταξη και τη θέση του θα πάρει ο διάσημος δόκτωρ Anthony Edwardes, που έχει γράψει και ένα πολύ γνωστό βιβλίο για το «Σύνδρομο της Ενοχής». Όταν φτάνει ο καινούργιος διευθυντής, τον οποίο υποδύεται ο Gregory Peck, όλοι ξαφνιάζονται από το πόσο νέος είναι. Οι επόμενες μέρες κυλούν ήρεμα και ο νεαρός και γοητευτικός διευθυντής έρχεται πιο κοντά με τη γιατρό. Κατά διαστήματα o Antony δείχνει μια δυσφορία, όταν βλέπει γραμμές πάνω σε άσπρη επιφάνεια και εν μέσω μιας επέμβασης παθαίνει μια νευρική κρίση και λιποθυμά. Όταν ξυπνά, εκμυστηρεύεται στην Constance, πως στην πραγματικότητα δεν είναι ο Anthony Edwardes, έχει αμνησία και θεωρεί ότι σκότωσε τον πραγματικό γιατρό και πήρε τη θέση του. Γρήγορα εμπλέκεται η αστυνομία και η Constance αποφασίζει να ακολουθήσει τον άντρα, τον οποίο έχει ερωτευτεί και να τον βοηθήσει με όπλο την ψυχανάλυση και την επιστήμη της.

Σε παρόμοιο κλίμα εξελίσσεται και το «Marnie». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχε η Πριγκίπισσα Grace Kelly, άλλα εν τέλει, αυτό δεν έγινε και στη συνέχεια εκδήλωσε ενδιαφέρον για το ρόλο η Marilyn Monroe. Όμως, ούτε αυτό ευδοκίμησε λόγω του πρόωρου θανάτου της. Η Tippi Hedren, με την οποία ο Hitchcock είχε συνεργαστεί στο «The Birds» πήρε εν τέλει τον ρόλο, με τον Sean Connery να είναι ο πρωταγωνιστής. Η ιστορία της ταινίας έχει να κάνει με την Marnie, που είναι κλεπτομανής. Η όμορφη ξανθιά γυναίκα ληστεύει τα αφεντικά της και αλλάζει ταυτότητες διαρκώς. Μετά το τελευταίο «κόλπο» της, η Marnie ξεκινά μια καινούργια δουλειά με μια καινούργια ταυτότητα και εκεί συναντά τον Mark Rutland, ο οποίος την είχε δει τυχαία πριν λίγο καιρό στην προηγούμενη εταιρεία, που δούλευε και ήξερε για την τελευταία της ληστεία.

Ο Mark φαίνεται, πως είναι γοητευμένος από εκείνη και ξεκινά να την παρακολουθεί στενά. Έτσι, ανακαλύπτει, όχι μόνο την εμφανώς περίεργη συμπεριφορά της, αλλά και το ότι υπάρχουν κάποια πράγματα, όπως οι καταιγίδες και το χρώμα κόκκινο, που την ταράζουν ιδιαίτερα. Επειδή οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα, η Marnie κλέβει ξανά και ο Mark την βρίσκει και καταφέρνει να την εκβιάσει, για να τον παντρευτεί. Οι δυο τους παντρεύονται και η συμπεριφορά της Marnie γίνεται όλο και πιο περίεργη. Εφιάλτες την τυραννούν τα βράδια και φοβάται να κάνει σεξ μαζί του. Ο Mark δεν τα παρατά παρόλα αυτά και το ρίχνει στο διάβασμα βιβλίων ψυχολογίας, για να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει την αγαπημένη του, ακόμα και αν εκείνη γίνεται όλο και πιο δύσκολη και έχει πολλές «κακές στιγμές». Εν τέλει, όπως και στο «Spellbound», το κρυμμένο τραυματικό παρελθόν έρχεται ξανά στην επιφάνεια, η βασανισμένη ψυχή, αν και δεν γιατρεύεται πλήρως, τουλάχιστον βρίσκει μια λύτρωση και ζουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Γιατί ποιος είπε, πως ο Hitchcock δεν μπορεί να είναι ρομαντικός;


Αιμηλία Μπέλμπα

Γεννήθηκε το μεσημέρι ενός Νοέμβρη. Τώρα ποιανού ακριβώς Νοέμβρη, αυτό δεν πρόκειται να σας το πει. Έχει τελειώσει μια Σχολή Δημοσιογραφίας και έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε site, κειμενογράφος και έχουν εκδοθεί δυο βιβλία της, εκ των οποίων το ένα στα αγγλικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.