20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΜπορεί να σωθεί… το ελληνικό ποδόσφαιρο (;)

Μπορεί να σωθεί… το ελληνικό ποδόσφαιρο (;)


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Είναι γεγονός πως το 2020 μπήκε αρκετά δυναμικά σε ό,τι αφορά τα ποδοσφαιρικά δρώμενα της χώρας. Κατηγορίες για συνιδιοκτησία των ΠΑΟΚ-Ξάνθη, η περιβόητη συνάντηση των Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, η δίκη των στημένων αγώνων και φυσικά το πάντα «αγαπημένο» θέμα της διαιτησίας, συνέθεσαν ένα εκρηκτικό κλίμα φτάνοντας σε σημείο τον πρωθυπουργό να κάνει άμεση παρέμβαση για τα ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα και με τη βοήθεια των FIFA-UEFA να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για το μέλλει γενέσθαι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στις 22 Ιανουαρίου έλαβε χώρα η συνάντηση του ελληνικού Big-4, δηλαδή των μεγαλομετόχων του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, με στελέχη της FIFA και της UEFA. Εντάσεις, αντιπαραθέσεις και καμία απολύτως σύμπνοια πέρα από δύο ζητήματα. Το ένα ήταν να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές της ΕΠΟ, με πιθανότερη ημερομηνία κάπου μεταξύ στον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αντί του Οκτώβρη που ήταν προγραμματισμένες. Το άλλο ζήτημα στο οποίο οι τέσσερις ιδιοκτήτες ζήτησαν να γίνει αλλαγή, είναι να υπάρξουν περισσότεροι ξένοι διαιτητές στα παιχνίδια τους, τόσο στα κρίσιμα ματς, όσο και στα πλέι οφ. Το σημείο διαφωνίας ήταν η παραμονή ή όχι του  ξένου αρχιδιαιτητή, Μέλο Περέιρα. Αξιοσημείωτη είναι και η εντύπωση που άφησε η συνάντηση στους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, με τον Χέρμπερτ Χούμπελ να δηλώνει πως: «[..]…Εγώ όντας Αυστριακός δεν είμαι συνηθισμένος στη δική σας νοοτροπία. Ειπώθηκαν πράγματα που ίσως είναι αντίθετα στη δική μου κουλτούρα και ήταν προσβλητικά…[…]».

Στις 27 Ιανουαρίου, το σκηνικό έγινε πιο έκρυθμο μετά και την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που εισηγήθηκε πως υπάρχει συνιδιοκτησία μεταξύ των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη και ως εκ τούτου έπρεπε οι δύο ομάδες να υποβιβαστούν. Έτσι, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ξεκίνησαν να απειλούν πως θα κόψουν την χώρα στα δύο, ενώ ο υφυπουργός αθλητισμού έφερε άρον άρον προς ψήφιση την περίφημη τροπολογία (ή «ντροπολογία» όπως ονομάστηκε από τους φιλάθλους), για να εξομαλύνει την κατάσταση και οι δύο ΠΑΕ να υποστούν απλή μείωση βαθμών.

Τρεις μέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μιλήσει από το βήμα της Βουλής κάνοντας λόγo για το «μνημόνιο του ποδοσφαίρου», ενώ δεν δίστασε να μιλήσει και για “Grexit” από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, ο υφυπουργός Αθλητισμού παραγκωνίστηκε λόγω των λάθος χειρισμών του και τις συζητήσεις με τις UEFA  και FIFA ανέλαβε ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Την Δευτέρα που μας πέρασε, ο Υπουργός Επικρατείας συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών, για το “μνημόνιο” συνεργασίας για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έτσι, στις 25 Φεβρουαρίου αναμένεται να μπουν οι υπογραφές. Τα βασικά σημεία αυτού του μνημονίου είναι:

  • Η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας με Έλληνες κοινής αποδοχής που θα συμβουλεύει την ΕΠΟ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα ελέγχει αν το μνημόνιο εφαρμόζεται σωστά.
  • Αυστηροποίηση των ποινών σε ό,τι αφορά στη βία. Αυτό αφορά και τα πρόσωπα που θα εμπλέκονται είτε είναι χούλιγκαν είτε παράγοντες που έχουν συμπεριφορές εκτός πλαισίων και πειθαρχικού κώδικα και βέβαια για τις ομάδες.
  • Η πολυιδιοκτησία, θα τιμωρείται με αφαίρεση βαθμών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί.
  • Ανεξαρτητοποίηση διαιτησίας από την ΕΠΟ
  • Αλλαγή στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ, όπως είχε αποφασιστεί και στη συνάντηση των Big-4.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για το ποδόσφαιρο έχει έρθει. Η μίζερη κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μπορεί να διαιωνίζεται άλλο. Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες οπαδοί, που έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον πρωθυπουργό ακούγοντας για ποδοσφαιρικό Grexit, ενώ επίσης πολλοί δεν δίστασαν να γράψουν στα μέσα κοινωνικής πως για να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αρκούν μόνο οι ξένοι παίκτες και διαιτητές, αλλά χρειάζονται και ξένοι παράγοντες. H κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φανεί όπως και οι προηγούμενες κατώτερη των περιστάσεων, αφού καμία ρήξη με τους γεννήτορες των προβλημάτων, που δεν είναι άλλοι από τους παράγοντες, δεν έχει υπάρξει το τελευταίο εξάμηνο. Αντίθετα, η προσπάθειά της να καλοπιάσει τους κακομαθημένους μεγαλομετόχους έχει φτάσει την κατάσταση στα άκρα.

Ο μοναδικός τρόπος για να σωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να ορθώσει η ελληνική κυβέρνηση το ανάστημά της. Άλλωστε, τόσο η UEFA όσο και η FIFA  έχουν δηλώσει πως ούτε μπορούν ούτε θέλουν να χειριστούν από μόνες τους την «καυτή πατάτα» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όπως η Αγγλία και η Ισπανία, για κάθε «έγκλημα» που έγινε, δόθηκε και μία τιμωρία. Αν θέλουμε και στην Ελλάδα να δοθεί η ευκαιρία να φτιάξει την ποδοσφαιρική της πραγματικότητα, πρέπει κυρίως να σταματήσει το «χάιδεμα» αυτιών και να υπάρξουν σκληρές ποινές για όσους σφάλλουν είτε αυτοί είναι οπαδοί είτε μεγαλομέτοχοι ΠΑΕ. Δεν είναι καθόλου σίγουρο κατά πόσο θα τηρηθεί το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο», ωστόσο φαίνεται να αποτελεί την έσχατη λύση. Σε περίπτωση που και αυτό το σχέδιο ναυαγήσει, τότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από την απαγόρευση συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για όλες τις ελληνικές ομάδες μέχρι αυτές να ξεκινήσουν να λειτουργούν κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας ποδοσφαιρικών ομάδων.


Ελευθερία Κωνστάντιου

Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.