21.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΥγείαΚορωνοϊός ώρα μηδέν: Από το ξέσπασμα μέχρι και την κοινωνική αναταραχή

Κορωνοϊός ώρα μηδέν: Από το ξέσπασμα μέχρι και την κοινωνική αναταραχή


Του Αλέξανδρου Πανταζή,

Ο νέος ιός που έχει προσβάλει τον πλανήτη, με σημείο εκκίνησης την Γουχάν της Κίνας αποτελεί αναμφισβήτητα τη νέα νόρμα του διαδικτύου. Χιλιάδες είναι αυτοί που καθημερινά αναζητούν στο διαδίκτυο αν είναι θύματα του ιού, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που γελοιοποιούν την έξαρσή του.

Ο Κορωνοϊός έχει πάρει μεγάλη έκταση με αποτέλεσμα να διακρίνουμε κρούσματα σε όλον τον κόσμο, από τα βάθη της Ασίας έως και Αμερικής, συμπεριλαμβάνοντας και την Ευρώπη με την Αφρική. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουμε 362 θανάτους και 506 που έχουν θεραπευτεί από τον ιό, ενώ συνολικά έχουν προσβληθεί 17.485 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.

Αν και ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η πηγή προέλευσης του ιού, πολλοί επιστήμονες εικάζουν ότι οφείλεται σε μια αγορά ζωντανών ζώων στην Γουχάν, όπου οι υγειονομικές συνθήκες είναι απαράδεκτες. Ενδεικτικά, σε αυτές τις αγορές πωλούνται προς κατανάλωση αρουραίοι, νυχτερίδες, σκύλοι και φίδια. Ωστόσο, η παραπάνω υπόθεση φαίνεται να είναι βάσιμη, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους είτε μέσω αιωρούμενων σωματιδίων μέσω του αέρα, είτε μέσω επαφής από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Παρά την μεγάλη έκταση και την δημοσιότητα που έχει πάρει ο νέος αυτός ιός, πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για πανδημία. Αυτό συμβαίνει, διότι ένας ιός για να μεταφέρεται εύκολα και στη συνέχεια να πλήξει τόσο κόσμο ώστε να αποτελέσει πανδημία, πρέπει να πληροί τρία χαρακτηριστικά: να μολύνει αποτελεσματικά τους ανθρώπους, να αναπαράγεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κάτι το οποίο δε συμβαίνει εξ ολοκλήρου.

Δυστυχώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραπληροφορούν τον κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα γενικό κλίμα πανικού, το οποίο είναι πιο επικίνδυνο από τον ίδιο τον ιό. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει την τάση να μεγαλοποιεί οποιαδήποτε κατάσταση θεωρεί αυτή άξια προσοχής. Μάλιστα, μιλώντας με αριθμούς, από τον εν λόγω ιό έχει προσβληθεί μόλις το 0.0002% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Άρα αφού μιλάμε για έναν τόσο μικρό και αμελητέο αριθμό, γιατί έχει πάρει τέτοια κοινωνική διάσταση;

Προσωπικά, πιστεύω ότι η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε συνάρτηση με την προπαγάνδα των ΜΜΕ οδήγησαν στην εξάπλωση του πανικού. Καθημερινά αναρτώνται εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που διακωμωδούν τον ιό με αποτέλεσμα την άμεση προβολή του από εκατομμύρια χρήστες. Όπου και να κοιτάξεις, θα δεις παντού να αναφέρεται ο νέος αυτός ιός, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες των ΜΜΕ – “θα πλήξει όλον τον κόσμο”.

Προσπαθώντας λοιπόν, μια ομάδα φοιτητών του πανεπιστημίου Johns Hopkins, να κατευνάσει τον πανικό γύρω από τον ιό και να παρουσιάσει τον αληθινό αριθμό κρουσμάτων, δημιουργήθηκε μία σελίδα, στην οποία καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ συλλέγονται και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους αλλά και πόσοι κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο. Η εν λόγω σελίδα συλλέγει πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, την Αμερικανική Επιτροπή Υγείας αλλά και την Κίνα. (Μπορείτε να την βρείτε πατώντας εδώ)

Κλείνοντας, είναι κατανοητό ότι ο νέος αυτός ιός θέλει προσοχή προκειμένου να αναρρώσουν όλοι οι νοσούντες και να μην υπάρξουν και άλλα θύματα, ώστε να μετατραπεί σε πανδημία. Πάρα ταύτα η μεγάλης κλίμακας κοινωνική αναταραχή που έχει προκαλέσει καλό θα ήταν να περιοριστεί, αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικά αδύνατον, σώφρων θα ήταν η καλύτερη ενημέρωσή μας και η διασταύρωση των πληροφοριών που λαμβάνουμε. Διότι, στην εποχή των hoaxes και των fake news δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για ό,τι βλέπεις στο διαδίκτυο.


Αλέξανδρος Πανταζής

Είναι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στον Νομό Χανίων λόγω της φοιτητικής του ιδιότητας, ενώ τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Κατά την διάρκεια της φοίτησής του έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και ημερίδες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του και έχει λάβει μέρος στην προσομοίωση της Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.