19.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Βίλχελμ Ρέντγκεν

In Memoriam: Βίλχελμ Ρέντγκεν


Του Μηνά Στραβοπόδη, 

Ο Wilhelm Roentgen υπήρξε ένας σπουδαίος φυσικός. Ήταν αυτός που ανακάλυψε τις ακτίνες Χ. Για τον λόγο αυτό, θεωρείται ο θεμελιωτής της διαγνωστικής ραδιολογίας.

Ο Roentgen γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου του 1845 στο Λένεπ της Πρωσίας. Ένα χρόνο αργότερα η οικογένειά του μετακομίζει στο Άπελντουρν της Ολλανδίας. Εκεί ο Roentgen θα παρακολουθήσει τα πρώτα του μαθήματα στο ιδιωτικό σχολείο Ινστιτούτο Μαρτίνους Χέρμαν βαν Ντουρν. Μεταξύ του 1861 και 1863, φοιτά στην Τεχνική Σχολή της Ουτρέχτης. Ωστόσο, στην σχολή αυτή θα αποβληθεί, διότι συγκάλυψε έναν συμφοιτητή του σε ένα ατόπημα που ο δεύτερος είχε υποπέσει. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορεί να γίνει δεκτός σε καμία ολλανδική και γερμανική σχολή. Εν τέλει, αφού έδωσε τις απαραίτητες εξετάσεις κατάφερε να εισαχθεί και να σπουδάσει στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης. Εκεί, θα ενταχθεί στο τμήμα πολιτικών μηχανικών, από όπου και αποφοιτά το 1869.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 1874, ο Roentgen θα γίνει λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα γίνει καθηγητής στην Ακαδημία Αγροκαλλιέργειας του Χόφενχάιμ. Το 1976 γυρίζει στο Στρασβούργο ως καθηγητής φυσικής πλέον και το 1979 τοποθετείται στην έδρα φυσικής του Πανεπιστημίου του Γκίσεν. Το 1888 αναλαμβάνει την ομώνυμη έδρα στο πανεπιστήμιο του Βούρτζμπουργκ και το 1900 στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Τέλος, το 1914, παίρνει την μεγάλη απόφαση να εγκατασταθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, καθώς διορίστηκε στο πανεπιστήμιο Columbia. Ωστόσο, η έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα ανατρέψει τα σχέδια του και θα παραμείνει στο Μόναχο για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Το 1895 αποτελεί έτος σταθμό για τον Roentgen, καθώς είναι η χρονιά που πειραματίζεται έως ότου ανακαλύπτει τις ακτίνες «Χ». Συγκεκριμένα, στις αρχές του 1895 ο Roentgen εξετάζει πολλούς τύπους αεροκενών σωλήνων, όταν μια ηλεκτρική εκκένωση τους διαπερνά. Μετά από πολλές προσπάθειες και βελτιώσεις παρατηρείται ότι οι αόρατες καθοδικές ακτίνες προκαλούν ένα φθορίζον φαινόμενο πάνω στην μικρή χάρτινη πλάκα που ήταν βαμμένη με πλατινοκυανιούχο βάριο, που χρησιμοποιούσε.

Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου του 1895, ο Roentgen κατασκευάζει ένα μαύρο χάρτινο κάλυμμα, καλύπτει έναν σωλήνα με το χαρτόνι και συνδέει ηλεκτρόδια σε ένα πήνιο Ράμκορφ για να παράγει ηλεκτρικό φορτίο. Μετά από πολλές δοκιμές παρατηρεί ένα τρεμοφέγγισμα, τότε υποθέτει πως πρόκειται για ένα νέο είδος ακτίνων, τις οποίες και ονομάζει «ακτίνες Χ», χρησιμοποιώντας την μαθηματική ονομασία για κάτι το οποίο είναι άγνωστο. Δύο εβδομάδες μετά την ανακάλυψη αυτή, τραβά με την χρήση των ακτίνων «Χ» την πρώτη φωτογραφία. Ήταν το χέρι της γυναίκας του, η οποία λέγεται ότι αναφώνησε: «Είδα τον θάνατό μου!», όταν αντίκρισε, επί της ουσίας την πρώτη ακτινογραφία.

Η πρώτη εργασία του Roentgen, που της έδωσε το όνομα «Για ένα Νέο Είδος Ακτινών», δημοσιεύεται στις 28 Δεκεμβρίου το 1895. Λίγες μέρες αργότερα μια αυστριακή εφημερίδα κάνει λόγο για ένα νέο είδος ακτινοβολίας. Ο Roentgen τιμάται με τον τίτλο του Διδάκτορα Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Βούρτζμπούργκ και μεταξύ του 1895 και 1897, δημοσιεύει άλλες δύο εργασίες αναφορικά με τις ακτίνες «Χ».

Το 1901 ο Roentgen θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Το χρηματικό ποσό που έλαβε μαζί με το βραβείο Νόμπελ το δώρισε στο πανεπιστήμιό του. Επίσης, αρνείται οι ακτίνες αυτές να πάρουν το όνομά του.

Ο Roentgen πεθαίνει χρεοκοπημένος στις 10 Φεβρουαρίου του 1923 από καρκίνο του εντέρου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ασθένεια δεν προκλήθηκε από την έκθεση του στην ακτινοβολία κατά την διάρκεια των πειραμάτων του, διότι αφενός ο χρόνος που αφιέρωσε για την ανακάλυψη του αυτή ήταν πολύ σύντομος και αφετέρου, διότι ήταν από τους πρωτοπόρους που χρησιμοποίησαν προστατευτικές ασπίδες μόλυβδου σε τακτική βάση.

~Great discoveries are made accidentally less often than populace likes to think~

-Wilhelm Roentgen


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.