17.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΦιλοσοφίαΠολλαπλοί «ρόλοι»

Πολλαπλοί «ρόλοι»


Της Γεωργίας Κακή,

Έρχονται στιγμές που, καθώς η ροή της ζωής με συνεπαίρνει, ξεχνώ ποια είμαι. Είναι η ίδια η καθημερινότητα βέβαια που έρχεται να μου το υπενθυμίσει. Γιατί δεν με αφήνει να μη μεριμνήσω για τις υποχρεώσεις μου. Δεν με αφήνει να χάσω χρόνο. Δε με αφήνει να ξεχάσω τους «ρόλους» μου, ούτε και να παραιτηθώ από κανέναν τους.

Καθώς η ζωή κυλάει, εμείς άθελά μας αλλά και ηθελημένα, αναλαμβάνουμε κάποιους ρόλους. Στην αρχή είμαστε απλά παιδιά και μέλη της οικογένειάς μας. Αργότερα γινόμαστε μαθητές, άριστοι, μέτριοι ή κακοί (βλέπετε δε φτάνει ο ρόλος αλλά τον ακολουθεί και ένα επίθετο). Μετεξελισσόμαστε σε σπουδαστές και εργαζομένους. Και αυτή είναι μία κοινή, συνηθισμένη θα λέγαμε πορεία. Όσο μεγαλώνουμε τα πράγματα περιπλέκονται κι άλλο. Πώς; Μα φυσικά, προστίθενται και άλλοι ρόλοι.

Ένας άντρας καλείται να είναι επιτυχημένος επαγγελματίας. Επιστήμονας. Αξιόλογος σύντροφος. Στοργικός και προστατευτικός πατέρας. Και όχι μόνον. Μία γυναίκα έχει το ρόλο της μητέρας, της νοικοκυράς αλλά και της business woman, της κόρης, της αδελφής και πόσους ακόμη. Και τους αποκαλώ «ρόλους», όχι γιατί πρόκειται για κάτι «υποκριτικό». Πολύ απλά γιατί δεν μπορώ να εντοπίσω κάποια λέξη που να αρμόζει περισσότερο. Και δε θα ήθελα με τίποτα να μιλήσω για υποχρεώσεις…

Ας λάβουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι οι άνθρωποι καλούμαστε να είμαστε πολυπράγμονες, πολυάσχολοι, πολύπλευροι, πολλοί – πολύ και διαφορετικοί μαζί. Το θέμα είναι μπορούμε; Μπορείς να «παίζεις» όλους αυτούς τους ρόλους; Μπορείς να τους υπηρετείς; Μπορείς να «παίζεις» κάποιους από αυτούς; Μήπως μπορείς μόνο έναν; Και έστω ότι τα καταφέρνεις και ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις των ρόλων σου. Θα είσαι το ίδιο καλός σε όλους; Θα είσαι το ίδιο καλή μητέρα όσο και καλή υπάλληλος; Και αν όντως είσαι, θα είσαι παράλληλα και καλή νοικοκυρά; Θα είσαι εξίσου καλός σύντροφος όσο και καλός πατέρας; Και αν όντας καλός πατέρας που αφιερώνει πολύ χρόνο στα παιδιά του, παραμελήσεις τη δουλειά σου και τελικά δεν είσαι και τόσο αφοσιωμένος καριερίστας;

Μην πιστέψετε ότι έχω σαφείς απαντήσεις να σας δώσω. Προσπαθώντας να τοποθετηθώ γενικά, θα έλεγα πως, όταν επικεντρωνόμαστε σε έναν στόχο, είναι περισσότερο πιθανό να τον επιτύχουμε, ενώ αντιστρόφως οι πιθανότητες μειώνονται όταν ανοίγουμε παραπάνω από ένα μέτωπα. Στην αληθινή ζωή μας όμως, έξω στο φως της ημέρας, πολλοί λίγοι έχουν αυτή την πολυτέλεια. Οι περισσότεροι, αν όχι άπαντες, υπηρετούμε πολλαπλούς ρόλους παράλληλα. Εάν ανήκετε σε εκείνους που υπηρετούν τέλεια όλους τους ρόλους, σας θαυμάζω! Εάν όχι, θέστε προτεραιότητες.


Γεωργία Κακή

Την λένε Γεωργία Κακή, αλλά είναι πολύ καλή! Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην ιστορική Τρίπολη, σπούδασε και εργάζεται στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκούμενη δικηγόρος. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Διαβάζει οτιδήποτε και ταξιδεύει οπουδήποτε. Τραγουδά από μικρή. Αγαπά τη μόδα ως τέχνη. Αν μια φράση τη χαρακτηρίζει αυτή είναι: «Ζήσε το Σήμερα!»

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Κουλουβάκης
Θάνος Κουλουβάκης
Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο. Αφοσιώθηκε από μικρή ηλικία στη λογοτεχνία – τόσο ως αναγνώστης όσο και ως δημιουργός. Στα εφηβικά του χρόνια ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τον χώρο των εκδόσεων και δύο βιβλία του έχουν εκδοθεί.