20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΑϊόβα: η πρώτη εσωκομματική μάχη των Δημοκρατικών με αρκετές καθυστερήσεις

Αϊόβα: η πρώτη εσωκομματική μάχη των Δημοκρατικών με αρκετές καθυστερήσεις


Της Μάγδας Τσόχα,

Ο εκλογικός «πυρετός» των αμερικανικών εκλογών έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο και τα καθυστερημένα, ομολογουμένως, αποτελέσματα των εσωτερικών “caucuses” της πολιτείας της Αϊόβα για το κόμμα των Δημοκρατικών έρχονται να δώσουν νέο κύμα έντασης γύρω από την ευρύτερη σύγχυση των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, ενώ παράλληλα ο πρόεδρος Τράμπ αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες στη Γερουσία και έτσι δεν παραπέμφθηκε σε δίκη.

Τα αποτελέσματα των προκριματικών εσωτερικών εκλογών αρχικά έδειξαν πως μεταξύ των τριών υποψηφίων, Pete Buttigieg, Bernie Sanders και Joe Biden ξεχώρισαν οι πρώτοι δύο με τον τελευταίο να έχει πολύ μεγάλη απόκλιση στις ψήφους. Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν σε δύο «δόσεις», ενώ άξιο αναφοράς είναι πως η μεγάλη καθυστέρηση για την ανακοίνωσή τους, σχεδόν 24 ώρες, αποδόθηκε σε πρόβλημα της εφαρμογής (app to tabulate caucuses numbers). Ο υπεύθυνος του Δημοκρατικού κόμματος της Αϊόβα, Troy Price, ωστόσο έσπευσε να απολογηθεί γι’ αυτό, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως τα αποτελέσματα παραμένουν ακριβέστατα, ενώ διατίθενται απτές και γραπτές αποδείξεις για το κοινό.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά ανέδειξαν τον P. Buttigieg με 26,2% (11 εκπρόσωποι), τον B. Sanders με 26,1% (11 εκπρόσωποι), την E. Warren με 18,2% (5 εκπρόσωποι) και τέλος τον Joe R. Biden με 15,8%. Εν ολίγοις, τα αποτελέσματα καθιστούν σαφές πως ο Buttigieg προηγείται του Sanders με ελάχιστη διαφορά. Ο γερουσιαστής του Vermont, μάλιστα ήταν και ο ίδιος που ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς μετά το «φιάσκο» της καθυστέρησης, πολλοί υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος δυσαρεστήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα πολλοί υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού δεν άργησαν να κατηγορήσουν και να στοχοποιήσουν τους Δημοκρατικούς ως «διακινητές ψευδών δεδομένων και εκφυγείς της αλήθειας».

Ως προς τη δυσλειτουργικότητα της εφαρμογής υπολογισμού των αποτελεσμάτων, φαίνεται πως «το πάθημα γίνεται μάθημα» και οι Δημοκρατικοί προκειμένου να διατηρήσουν ακέραια τη φήμη και την υπόστασή τους και να τονίσουν τη διαφάνειά τους, θα προσπαθήσουν να εκσυγχρονιστούν και να εισέλθουν στη νέα ψηφιακή εποχή, κάνοντας ριζικές αλλαγές. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και τις προκριματικές εσωτερικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας της Νεβάδα, οι επίσημες αρχές της οποίας ανακοίνωσαν πως δεν είναι διατεθειμένες να ξαναζήσουν τα ίδια με την πολιτεία της Αϊόβα, οπότε και αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την ίδια εφαρμογή, παρά τα αρχικά σχέδια.

Κι ενώ όλα αυτά συνέβησαν, τα ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου ήρθαν να «χρωματίσουν» ξανά τόσο το αμερικανικό όσο και το διεθνές κοινό. Η προχθεσινή ομιλία του αμερικανού προέδρου Donald Trump, η ετήσια καθιερωμένη και γνωστή ως «State Of The Union Speech», προκάλεσε απροσδόκητες εκπλήξεις.

Καθώς η πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελείται από Δημοκρατικούς, αυτοί και οι οποίοι πήραν την απόφαση για την συνέχιση της διαδικασίας της καθαίρεσης του προέδρου, ήταν φυσικό επόμενο όταν ο ίδιος εισήλθε για να δώσει το λόγο του να μην εκτίμησε και εξόχως την παρουσία τους, και ιδίως αυτήν της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλος του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, Nancy Pelosi.

Όταν λοιπόν ο Τραμπ την αντίκρισε, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του, φρόντισε πολύ επιδεικτικά να μην ανταποδώσει τη χειραψία που εκείνη του έκανε και απλώς να την αγνοήσει, προχωρώντας στην ανάγνωση της ομιλίας του. Σε αντίποινα όταν ο αμερικανός πρόεδρος έληξε το λόγο του, 80 λεπτά αργότερα, με την ατάκα «Αγαπημένοι μου Αμερικανοί, τα καλύτερα έρχονται», η Pelosi επιδεικτικά ύψωσε τις σελίδες από την ομιλία του προέδρου και τις έσκισε, σε ζωντανή μετάδοση.

Δήλωσε, αργότερα, στον επίσημο τύπο πως επέλεξε αυτήν την πράξη, επειδή ήταν η ευγενέστερη ανάμεσα σε οποιαδήποτε άλλη μπορούσε να σκεφτεί.

Πίσω στο κυρίως θέμα, η ηλεκτρονική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Γενάρη από το Ipsos για τους Reuters έδειξε πως περίπου το 24% των εγγεγραμμένων Δημοκρατικών αλλά και ανεξάρτητων ψηφοφόρων στηρίζουν ή θα στηρίξουν τον J. Biden, το 20% τον Sanders και τέλος το 12% την Warren. Ακόμη, ένα 10% τάσσεται υπέρ του πολυεκατομμυριούχου και πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, μια υποψηφιότητα που κατά γενική ομολογία δείχνει να είναι η ήρεμη δύναμη και ετοιμάζεται να αναμετρηθεί στα primaries από τον Μάρτιο. Ενώ φυσικά, η υποψηφιότητα του Buttigieg αρχίζει να «ενοχλεί» τον Λευκό Οίκο και να συζητείται εντόνως στους κόλπους των Δημοκρατικών, καθώς πέραν όλων των άλλων είναι η πιο ηλικιακά «φρέσκια».

Οι Δημοκρατικοί μετά από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δηλώνουν έτοιμοι να αφιερωθούν πλέον, ψυχή τε και σώματι, στις εσωτερικές εκλογές του Hampshire, όπου και συγκεντρώνεται η ευρύτερη προσοχή του αμερικανικού λαού αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Ο αγώνας συνεχίζεται και τα αποτελέσματα; Ακόμη αναμένονται…


Μάγδα Τσόχα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μάγδα Τσόχα
Μάγδα Τσόχα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη αλλά πλέον σπουδάζει στην Αθήνα, στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Απολαμβάνει τη συμμετοχή σε συνέδρια προσομοίωσης του ΟΗΕ, τον εθελοντισμό και τα προγράμματα εκμάθησης σε χώρες εξωτερικού.