24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ

In Memoriam: Ζαν Γκαμπριέλ Εϊνάρ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Γαλλοελβετικής καταγωγής, ο Ζαν Γκάμπριελ Εϊνάρ, υπήρξε θερμός φιλέλληνας και ιδιαίτερα ταλαντούχος φωτογράφος.

Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 28 Δεκεμβρίου του 1775. Η οικογένεια του ήδη από το 1686 είχε γίνει δεκτή στους κύκλους της Γενευικής αριστοκρατίας.

Ο Ευνάρδος δημιούργησε μια μεγάλη περιουσία από τις τραπεζικές ενασχολήσεις του στην Ιταλία. Το 1810 επέστρεψε στην Γενεύη και έχτισε με δικά του έξοδα ένα μέγαρο στο οποίο στεγάζεται πλέον το δημαρχείο της πόλης. Τον ίδιο χρόνο γνωρίζεται με τον Ιωάννη Καποδίστρια ο οποίος καταφέρνει να του εμφυσήσει την αγάπη για το ελληνικό όνειρο ανεξαρτησίας.

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής επαναστάσεως ο Ευνάρδος θα καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά όπλων και πολεμοφοδίων για τον ένοπλο ελληνικό αγώνα. Παράλληλα χρησιμοποιώντας το όνομα και τις γνωριμίες του καταβάλει έναν σκληρό αγώνα για να καταφέρει να επηρεάσει μεγάλες προσωπικότητες της Ευρώπης υπέρ της ελληνικής υποθέσεως.

Μετά την Απελευθέρωση θα βρεθεί να εργάζεται πλάι στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, το Ιωάννη Καποδίστρια. Με βάση τις οικονομικές προτάσεις του ο Καποδίστριας έδωσε έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου με την παροχή δωρεάν κεφαλαίων και καλλιεργητικών εργαλείων στους αγρότες.

Όμως το χρόνιο πρόβλημα, το οποίο στεκόταν εμπόδιο στην γενικότερη ανάπτυξη ήταν η τοκογλυφία. Οι τοκογλύφοι, που συγκέντρωναν τα μεγαλύτερα χρηματικά κεφάλαια δάνειζαν με τόκο ως και 50%. Ήταν αναγκαία όσο ποτέ, σε εκείνη την στιγμή της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού κράτους και της οικονομίας, η ίδρυση ενός τραπεζικού οργανισμού που θα εκλογίκευε τον δανεισμό και την Πίστη.

Τον Φεβρουάριο του 1828 με κεφάλαια του Ζαν Γαμπριελ Εϊνάρ ιδρύθηκε η Εθνική Χρηματιστική Τράπεζα, με διάρκεια ζωής μόλις έξι χρόνια. Πρώτος διοικητής της ορίστηκε ο Γεώργιος Σταύρου. Διάδοχος της, υπήρξε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Εϊνάρ πέθανε σαν σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου του 1863 στη Γενεύη. Προς τιμήν του η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει το κτίριο που στεγάζεται το μορφωτικό ίδρυμα της σε «Μέγαρο Ευνάρδου».


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.