20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςBolton’s Book: Η τελευταία χαμένη ευκαιρία για την αποτροπή μιας «δεδομένης νίκης»

Bolton’s Book: Η τελευταία χαμένη ευκαιρία για την αποτροπή μιας «δεδομένης νίκης»


Της Κυριακής Θεοδοσάκη,

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2019 και ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ήδη παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ένα σώμα στο οποίο επικρατούν οι Δημοκρατικοί, για δίκη στη Γερουσία, έχοντας κριθεί ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου. Η Γερουσία είναι το σώμα στο οποίο, όμως, επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι, αφού είναι 53 στο σύνολο των 100. Αυτό καθιστά μέχρι στιγμής σχετικά προδιαγεγραμμένη την πορεία της δίκης: Είναι εφικτή η καθαίρεση του Trump από ένα σώμα με πρώτη δύναμη τους Ρεπουμπλικάνους;

Ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα The New York Times έρχεται να γνέψει μάλλον θετικά σε αυτή την ερώτηση. Το δημοσίευμα προέρχεται από το επικείμενο βιβλίο του πρώην Συμβούλου Εθνικής Άμυνας του Προέδρου, John Bolton, με τίτλο “The Room Where It Happened: A White House Memoir”. Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, ο John Bolton αναφέρει στο βιβλίο πως τον περασμένο Αύγουστο ο Trump του εμπιστεύτηκε πως ήθελε να παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων, εάν η τελευταία δεν προχωρούσε στη διεξαγωγή ερευνών για τον πρώην Αντιπρόεδρο, Joe Biden, και το γιο του Hunter. Είναι μια αρκετά σοβαρή δήλωση προερχόμενη από έναν πρώην υψηλό αξιωματούχο και στενό συνεργάτη του Προέδρου, γεγονός που της προσδίδει αυξημένη βαρύτητα και μεγάλες πιθανότητες εγκυρότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι o John Bolton δεν είχε κληθεί στις μέχρι τώρα μαρτυρίες γιατί ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως δε θα αντιμετώπιζε τον Trump στο δικαστήριο. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε πως εάν κληθεί τώρα από τη Γερουσία είναι πρόθυμος να παραστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα βήμα πριν το τέλος, αυτή η αποκάλυψη είναι ένα «φως στο τούνελ» για όσους ελπίζουν στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής και στην καθαίρεση Trump. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για τη συμπερίληψη του Bolton στις μαρτυρίες, αφού είναι η πιο ακράδαντη απόδειξη της ενοχής του Trump και οι Ρεπουμπλικάνοι διχάζονται εκ των έσω.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να κληθούν άλλοι μάρτυρες, γιατί ήταν αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να τους καλέσει. Κάποιοι άλλοι, όμως, από τους πιο μετριοπαθείς, που σταθερά ασκούσαν μια περιστασιακή κριτική στην πολιτική του Προέδρου μέχρι τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του, φαίνεται να αμφιταλαντεύονται έντονα, έχοντας την καθοριστική δύναμη της ψήφου στα χέρια τους. Σύμφωνα με το NBC News ο Γερουσιαστής Lindsey Graham, ανέκαθεν θερμός υποστηρικτής του Trump, που μια μέρα νωρίτερα είχε δηλώσει πως είχε δει αρκετά για να πάρει την απόφασή του, παραδέχτηκε μετά τη δημοσίευση της είδησης πως είναι σημαντικό να μάθουμε τι υπάρχει στο χειρόγραφο του Bolton. Συγχρόνως, ο μετριοπαθής Γερουσιαστής Mitt Romney δήλωσε πως υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της κλήτευσης του Bolton για να καταθέσει στη δίκη.

Ωστόσο, τα γεγονότα στη Γερουσία απέδειξαν πως οι αποκαλύψεις αυτές δεν ήταν αρκετές για να κινητοποιήσουν την απαιτούμενη μερίδα Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, ώστε να περάσει το αίτημα των Δημοκρατικών για την κλήτευση του John Bolton. To αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 49-51 με μόνο δυο Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές –Mitt Romney, Susan Collins- να ψηφίζουν υπέρ του αιτήματος. Η τροπή των εξελίξεων απογοητεύει και μάλλον επαληθεύει την προδιαγεγραμμένη πορεία της δίκης στις 5 Φεβρουαρίου, η οποία πλέον κρίνεται κερδισμένη για τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αν και η αποκάλυψη του John Bolton ήταν η μέγιστη ανατροπή για τον πυρήνα της υπερασπιστικής θέσης του Trump, κατέληξε να αποτελεί μια φρούδη ελπίδα. Η κομματική πειθαρχία των Ρεπουμπλικάνων αποδείχτηκε ισχυρότερη από το αίσθημα αμφιβολίας και τη συνεπαγόμενη επίκληση για την προστασία του συντάγματος και του πολιτεύματος.

Η δήλωση της Nancy Pelosi στο μεσοδιάστημα από τις κλήσεις των Δημοκρατικών για πρόσθετες μαρτυρίες μέχρι την απόρριψη του αιτήματος στη Γερουσία, είναι η πιο εύστοχη και πλήρης περιγραφή της επιλογής των Ρεπουμπλικάνων. «Το Σύνταγμά μας ή μια συγκάλυψη», είπε η ίδια. Η επιλογή των Γερουσιαστών ήταν σαφής και αποτέλεσε μια ιστορική στιγμή, η οποία κρίνεται να είναι καθοριστική και για τη συνέχεια της πολιτικής σκηνής των Η.Π.Α., ανάλογα με το αποτέλεσμα της δίκης.


Κυριακή Θεοδοσάκη

Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Θεοδοσάκη
Κυριακή Θεοδοσάκη
Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και συμμετέχει ενεργά σε προσομοιώσεις (Εuropa.S, RhodesMRC). Συμμετείχε στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ευρωπαϊκές εκλογές «This time I’m voting» ως εθελόντρια. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για τα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.