18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΗ διπλωματία του Πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο: επικίνδυνο εγχείρημα ή δυναμικές συμμαχίες;

Η διπλωματία του Πρωθυπουργού στην Αραβική Χερσόνησο: επικίνδυνο εγχείρημα ή δυναμικές συμμαχίες;


Της Ιωάννας Χατζηαντωνίου,

Η διπλωματία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο οπλοστάσιο ενός ηγέτη, αν μιλήσουμε σε όρους φιλελευθερισμού και εκφράζοντας με αισιοδοξία ότι το φαινόμενο της χρήσης βίας για την απόκτηση ισχύος και την εκπλήρωση συμφερόντων μπορεί να περιοριστεί. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να χρησιμοποιεί το μέσο αυτό από την αρχή κιόλας της θητείας του, με πολλές επισκέψεις σε χώρες για τη συζήτηση μιας ποικιλίας ζητημάτων, αλλά και προσκλήσεις στην Ελλάδα. Μετά την επίσκεψη του στο Μέγαρο των Ηλυσίων στον κύριο Μακρόν, σειρά είχε σήμερα η Σαουδική Αραβία και ακολούθως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την επίσκεψη να έχει τόσο διπλωματικό και στρατηγικό, όσο και επενδυτικό χαρακτήρα. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή γενικότερα, φαίνεται να επηρεάζουν θετικά τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τα 2 κράτη, καθώς συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες και απόψεις επί του πιο καίριου τεκταινόμενου στην περιοχή του Λιβυκού. Το γεγονός ότι οι δύο χώρες της Αραβικής Χερσονήσου αντιτίθενται στις ενέργειες της Τουρκίας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τις θέτει στον κύκλο των συμμαχιών της Ελλάδας.

Αρχικά, με εφαλτήριο αυτό τον κοινό προσανατολισμό όσον αφορά την Σαουδική Αραβία, έχουν ήδη γίνει ορισμένα βήματα που οδηγούν στη συνεργασία σε επίπεδο στρατηγικής, με τις συναντήσεις του Νίκου Δένδια, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, με τον ομόλογό του, Πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, τον Δεκέμβρη του 2019 αλλά και πριν λίγες μέρες. Στο τραπέζι των συζητήσεων πραγματοποιήθηκε και η απόφαση αποστολής ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot, συνοδευόμενων από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό στη Σαουδική Αραβία, στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας (Η.Π.Α, Γαλλία, Η.Β). Η απόφαση αυτή κατακρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, λόγω του ρίσκου που συνεπάγεται ως εμπλοκή σε ένοπλη αντιπαράθεση. Έπειτα, στα πλαίσια της συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η συνάντηση των αξιωματούχων πραγματοποιείται κατόπιν της υπογραφής του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) για το 2020, τον Δεκέμβριο του 2019. Το πρόγραμμα που υπεγράφη μεταξύ της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ και της διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των Η.Α.Ε, θα καλύπτει δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, δράσης και ασκήσεων. Ακόμα, το γεγονός ότι η φετινή EXPO, θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι και στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα, αποτελεί ακόμα ένα προτέρημα για μια συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να είναι μόνο στρατηγικού περιεχομένου οι συζητήσεις, αλλά προβλέπεται να καλύψουν και τον επενδυτικό τομέα. Μια σταθερά αναπτυσσόμενη περιφερειακή αλλά και ειδικότερα οικονομική συνεργασία της Αθήνας με το Ντουμπάι και το Ριάντ, μπορεί σταδιακά να ωφελήσει στην εξισορρόπηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή, σταθεροποιώντας και διατηρώντας την ειρήνη. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι φυσικό να μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα οικονομική συνεργασία, η οποία δύναται να ωφελήσει και τις εγχώριες επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό μέσω μεγάλων αναπτυξιακών και κατασκευαστικών εγχειρημάτων που εξελίσσονται ή θα πραγματοποιηθούν στις 2 Αραβικές χώρες. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοια πρότζεκτ είναι εξαιρετικά σημαντική για την αναβάθμισή της στον τομέα των επιστημών και των επενδύσεων τόσο στην περιφέρεια όσο και σε διεθνές επίπεδο, πιθανώς.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, θα κλείσει ένας κύκλος επενδυτικών επισκέψεων, αλλά και συναντήσεων για κύρια στρατηγικά και διπλωματικά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως προσπαθεί ενεργά και με δυναμικές συναντήσεις να επαναφέρει τη χώρα μας στο «παιχνίδι» ως παίκτη που αποζητά συνεργασίες και ενεργή συμμετοχή στα γεγονότα. Ωστόσο, θα πρέπει να έχει κατά νου πάντα τον κίνδυνο της υπερβολικής εμπλοκής και των πιθανών ρίσκων κάθε απόφασης, καθώς η διπλωματία μπορεί να είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής αλλά ο Ρεαλισμός (ως θεωρία διεθνών σχέσεων) διδάσκει ότι κάθε κράτος προσπαθεί πρώτα απ’ όλα και με κάθε πιθανό τρόπο να καλύψει το δικό του εθνικό συμφέρον.


Ιωάννα Χατζηαντωνίου

Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Ιωάννα Χατζηαντωνίου
Γεννημένη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη το 1999, μετακόμισε στην πρωτεύουσα για σπουδές στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Όνειρο της είναι να αλλάξει κάτι μικρό στον κόσμο δίνοντας το παρόν όπου και όπως μπορεί. Κυνηγάει τα ταξίδια γιατί πιστεύει πως πρέπει να δεις τον κόσμο και μάλιστα με πολλά διαφορετικά μάτια. Λατρεύει την ποίηση, τα βιβλία και έχει πίστη στη δύναμη των λέξεων σε όποια γλώσσα και αν είναι αυτές, εξ ου και η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως χόμπι.