12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportFinancial Report: 27/1 - 31/1

Financial Report: 27/1 – 31/1


Του Μανώλη Ανδριγιαννάκη,

27/01/2020: Ισχυρή πτώση στο ξεκίνημα της εβδομάδας για το Χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% και στις 936,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 930,95 μονάδων και των 945,00 μονάδων.

Η ελληνική αγορά δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό διεθνές κλίμα που τροφοδοτεί η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα. Με τις ευρωαγορές να καταγράφουν απώλειες έως 2,5% και τη Wall Street στο -2%, δε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Οι ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες, που δημιούργησε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή κόντρα στις εκτιμήσεις, λειτούργησε περισσότερο ανατρεπτικά στην πτώση, παρά ως μοχλός ανόδου. Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις της επιδημίας κοροναϊού φαίνεται ότι λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις, προκαλώντας αποσταθεροποίηση στις αγορές.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αποτυπώθηκε περισσότερο στην αγορά ομολόγων που κατέγραψαν ένα εκρηκτικό ράλι. Άλλωστε, κανείς δε δύναται να παραβλέψει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μόλις δύο “σκαλοπάτια” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με αρκετούς αναλυτές να αναμένουν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις από τους οίκους φέτος για τη χώρα μας. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10-ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,138%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό μετά το 1,15 στις αρχές του φθινοπώρου του 2019. Ακόμη πιο έντονο είναι το ράλι στα 5-ετή ομόλογα, με την απόδοση του τίτλου να υποχωρεί στο 0,321%, σημειώνοντας επίσης, νέα ιστορικά χαμηλά. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποιεί την πρώτη έκδοση ομολόγου για το 2020, με ένα νέο 15-ετές ομόλογο (λήξης Φεβρουαρίου 2035).

28/01/2020: Νέες απώλειες κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, έκλεισε με απώλειες 0,30% και στις 933,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 930,91 μονάδων και των 939,33 μονάδων.

Το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να αντιδράσει δυναμικά στην ισχυρή διόρθωση της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να αξιοποιήσει τα σημαντικά θετικά νέα του τελευταίου διαστήματος. Παρά την προσπάθεια της αγοράς να ανακάμψει, οι πωλητές πήρα γρήγορα τον έλεγχο, οδηγώντας τον ΓΔ ακόμα και στις 930 μονάδες, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μεταβλητότητα και νευρικότητα. Την πρώτη ανέκοψαν οι πληροφορίες για την έκδοση του 15-ετούς ελληνικού ομολόγου που σταθεροποίησαν το Δείκτη, απορροφώντας τις πιέσεις.

Η έκδοση του πρώτου 15-ετούς ομολόγου που εξέδωσε στην ιστορία ο ΟΔΔΗΧ ήταν απόλυτα επιτυχής, αφού συγκέντρωσε προσφορές που έφτασαν τα 18,8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με αρχικό επιτόκιο κοντά στο 1,97%, ενώ τελικά υποχώρησε και διαμορφώθηκε στο 1,87%. Η έκδοση αυτή αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού από τις αγορές για τη χώρα, την ώρα μάλιστα, που η κυβέρνηση συνεχίζει να διεκδικεί μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου Fitch, βρέθηκαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020. Το γενικότερο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα ήταν αρκετά θετικό. Σχετικά με τον κρίσιμο τραπεζικό κλάδο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τονίστηκε πως παρά τις προκλήσεις, υπάρχουν θετικές προοπτικές και το 2020 αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη του. Στα θετικά, το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, ενώ και η κεφαλαιακή τους θέση έχει βελτιωθεί εξαιτίας της εικόνας και των αποδόσεων στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

29/01/2020: Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι το Χρηματιστήριο, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με νέες απώλειες 0,24%, στις 931,21 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 931,14 μονάδες και το υψηλότερο στις 936,78 μονάδες.

Το ΧΑ δεν κατάφερε εκ νέου να αντιδράσει, υποκύπτοντας και πάλι στους πωλητές, οι οποίοι κυριαρχούν από την αρχή της εβδομάδας. Ως αποτέλεσμα, ο ΓΔ έχει επιστρέψει και πάλι στα επίπεδα των 930 μονάδων. Οι επενδυτές κινούνται προσεκτικά στην αγορά και τηρούν στάση αναμονής απέναντι στον αυξημένο διεθνή κίνδυνο που τροφοδοτείται από την έξαρση του κορωναϊού, παρακολουθώντας τις εξελίξεις. Παρά ταύτα, η αγορά έχει λόγους να στηριχθεί και να επιβεβαιώσει τη θετική της τάση, κάτι που αναμένουμε να φανεί το επόμενο διάστημα. Η αναβάθμιση της Fitch, η έκδοση του 15-ετούς ομολόγου και το αρνητικό επιτόκιο στη νέα έκδοση 6-μηνων εντόκων γραμματίων συνιστούν ειδήσεις που, λόγω των γενικότερων συνθηκών, είτε δεν έχουν ενσωματωθεί είτε έχουν εν μέρει ενσωματωθεί στο ταμπλό.

Στο μέτωπο, τέλος, των τραπεζών, η αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως καταγράφηκε το Δεκέμβριο του 2019, επίσης επιβεβαιώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποτελεί καταλύτη για την επιστροφή του κλάδου στην ομαλότητα. Το σχέδιο “Ηρακλής”, μαζί με το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ήταν τα δύο κορυφαία ζητήματα στο τραπέζι ελληνικής κυβέρνησης– Θεσμών την περασμένη εβδομάδα, με τους εγχώριους αναλυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι. Μετά την αναβάθμιση από την Fitch, ο “Ηρακλής” επισφραγίζει την προοπτική εξόδου του τραπεζικού συστήματος από την δεκάχρονη κρίση και ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων.

30/01/2020: Συνεχίζεται για ακόμα μια συνεδρίαση η καθοδική τάση του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,07%, στις 921,21 μονάδες. Το χαμηλότερο σημείο της ημέρας ήταν στις 911,41 μονάδες και το υψηλότερο στις 928,11 μονάδες.

Δεχόμενη κρίσιμες στηρίξεις στο τέλος, η ελληνική αγορά κατάφερε να κρατηθεί πάνω από την κρίσιμη ζώνη των 910 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να απαλλαγεί από το διεθνές αρνητικό κλίμα. Η πτωτική πορεία δεν αντιστράφηκε ούτε σε αυτή την συνεδρίαση, που αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική. Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά δέχεται τις αναταράξεις των διεθνών αγορών, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις συνέπειες του κοροναϊού, που -σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- μπορεί να επηρεάσει σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως την κατανάλωση και την εφοδιαστική αλυσίδα. Σε μια παγκόσμια οικονομία η οποία παλεύει με την στασιμότητα, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη σε πολλές χώρες.

Οι εσωτερικοί καταλύτες δείχνουν να μπορούν να κρατήσουν οριακά την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα, ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά των ξένων κεφαλαίων, που τείνουν να επιλέγουν πιο ασφαλείς επενδύσεις, όπως τίτλους σταθερού εισοδήματος. Παρά την πτώση των χρηματιστηριακών αγορών, δηλαδή, στην αγορά ομολόγων παρατηρείται ένα ράλι, με την απόδοση, για παράδειγμα, του γερμανικού 10-ετούς ομολόγου να υποχωρεί κατά 30 μονάδες βάσης στο -0,402%, ενώ του ελληνικού 10-ετούς να πλησιάζει εκ νέου τα ιστορικά χαμηλά του 1,14%. Ταυτόχρονα, η Citigroup δεν αποκλείει μια ακόμα άλλη θετική εξέλιξη  για τη χώρα. Εκτιμά ότι σύντομα μπορεί η ΕΚΤ να εντάξει ομόλογα των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα CBPP3. Τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank, για παράδειγμα, έχουν αξιολόγηση Ba1 (positive) από τη Moody’s και BB+ από την Fitch. Έτσι, βρίσκονται μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και είναι πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα πρώτα ελληνικά assets που συμμετέχουν στο χαρτοφυλάκιο του QE.

31/01/2020: Η πτωτική κίνηση της αγοράς δε σταμάτησε ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12%, ακόμα χαμηλότερα στις 910,90 μονάδες. Στη διάρκεια της ημέρας κινήθηκε μεταξύ των 907,29 μονάδων και των 922,25 μονάδων. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 3,97%, ενώ ο δεικτοβαρής τραπεζικός κλάδος σημείωσε απώλειες 4,86%.

Συνολικά, οι απώλειες της εβδομάδας του… κοροναϊού έφτασαν στο 4% για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που κατέγραψε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, χωρίς καμία προσπάθεια αντίδρασης, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που έχει κυριεύσει τις διεθνείς αγορές. Παρόλα αυτά, το ΧΑ κατάφερε να κρατήσει τη στήριξη των 910 μονάδων, παρότι απειλήθηκε δύο φορές μέσα στην εβδομάδα. Στην επιδείνωση του ήδη άσχημου επενδυτικού περιβάλλοντος συνετέλεσε και η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η ανάπτυξη σημείωσε οριακή άνοδο 0,1% το δ΄τρίμηνο του 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, η απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία ενισχύει τις ανησυχίες για την οικονομία της Ένωσης.

Την ίδια ώρα, επανήλθε στο εγχώριο προσκήνιο και το ζήτημα της δημοσιονομικής επίπτωσης που μπορεί να επιφέρει μια πιθανή απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αυτή η ανησυχία υπήρχε στην αγορά, εντούτοις επανήλθε καθώς πλησιάζουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Τα αναδρομικά, από τις περικοπές των προηγούμενων ετών, φτάνουν τα 3,8 δισ. ευρώ και εφόσον κάτι τέτοιο επιδικασθεί από το ΣτΕ, θα επηρεάσει σημαντικά τα δημοσιονομικά της χώρας, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία στοχεύει σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Μανώλης Ανδριγιαννάκης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1999 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ. Παρακολουθεί σεμινάρια και ημερίδες πολιτικής, οικονομίας, γεωπολιτικής και τεχνολογίας, ενώ συμμετέχει σε συνέδρια και προγράμματα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών (Europa.S, ΠΠΔΣ, ΜΒΕ, MEUS). Στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βύρωνα, στην Αθήνα. Στο OffLine Post έφερε την ιδιότητα του Αρχισυντάκτη Οικονομικών κατά το διάστημα Ιούνιος 2019-Ιούνιος 2020.