20.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΗ ταινία «Ευτυχία» και η αναζήτηση της ευτυχίας

Η ταινία «Ευτυχία» και η αναζήτηση της ευτυχίας


Της Μαρίας Κοζανίτη,

Πρόσφατα είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη βιογραφική ταινία «Ευτυχία» σε σκηνοθεσία του Άγγελου Φραντζή. Η αλήθεια είναι ότι η ταινία σε συνεπαίρνει από το πρώτο κιόλας λεπτό -πράγμα αυτονόητο- αφού προβάλλεται συνεχόμενα στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας εδώ και δύο μήνες. Δε θα αναφερθώ, σαφώς, στα κινηματογραφικά χαρακτηριστικά της ταινίας, αλλά στην προσωπικότητα Ευτυχία, η οποία αποτελεί και μία από τις σημαντικότερες επιδιώξεις όλων των ανθρώπων, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η Ευτυχία είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, η οποία ήδη από νεαρή ηλικία έχει αποφασίσει ότι θα ζήσει τη ζωή της όπως αυτή θέλει, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις. Σπάζοντας κάθε στερεότυπο, ορίζοντας την ίδια της την τύχη, έδειξε πως είναι δυνατόν ο καθένας μας να πλάσει τη ζωή του όπως ο ίδιος ορίζει και όχι να αφήσει τη ζωή να τον προσπεράσει. Μαγεμένη λοιπόν και εγώ -όπως και κάθε θεατής της ταινίας- συνειδητοποίησα ότι η διαρκής αναζήτηση της ευτυχίας που επιδιώκουμε όλοι οι άνθρωποι δεν υπάρχει. Υπάρχει το κυνήγι, η επιδίωξη των στόχων μας και η δυνατότητα να παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Είναι αναγκαίο, δηλαδή, να γίνει κατανοητό ότι η ευτυχία είναι μία ανηφόρα που δε βρίσκεται στις εύκολες λύσεις. Ο καθένας μας στη ζωή θα βρίσκει συνεχώς εμπόδια. Η ισχυρή θέληση, όμως, το πάθος, η τόλμη είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν να δούμε την υπέροχη θέα της ανηφόρας. Η εύκολη λύση, δεν είναι η εύκολη λύση, είναι η άσχημη.

Ακόμα και αν βρισκόμαστε σε λάθος δρόμους, η διαρκής προσπάθεια, ο αυτοσεβασμός και η δίψα για ζωή θα μας οδηγήσουν στην πραγματική ευτυχία. Αυτό τουλάχιστον μας αποδεικνύει η Ευτυχία -με πολύ παραστατικό τρόπο- η οποία πέρασε από πολλά μονοπάτια μέχρι να καταλήξει τι είναι αυτό που πραγματικά ήθελε. Τι είναι αυτό που όριζε την ευτυχία της, κόντρα σε νόμους και κανόνες. Μία προσωπικότητα που άδραξε τη ζωή και δεν το έβαλε ποτέ κάτω παρά τις συνεχείς αντιξοότητες και την ωμότητα της κοινωνίας. Μία πολύ γοητευτική φιγούρα, πολύ διαφορετική από τις υπόλοιπες γυναίκες της εποχής της. Ορμώμενη από τα πάθη της και όχι από τη λογική, δρώντας πάντα με το συναίσθημα, υπερέβην τα ανθρώπινα μέτρα με οδηγό τις επιθυμίες της.

Η επιμονή της για ανεξαρτησία, ελευθερία και επιβίωση συμπαρατίθενται δίπλα στις στιγμές αδυναμίας της. Ωστόσο, αυτές εύκολα μπορούν να παραμεριστούν όταν ο καθένας μας πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση: της διεκδίκησης και της αυτογνωσίας. Της διεκδίκησης των θέλω μας και της αυτογνωσίας των δυνατοτήτων μας. Σε έναν κόσμο γεμάτο παραιτηθέντες, γίνε μια Ευτυχία.


Μαρία Κοζανίτη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Είναι 21 ετών, φοιτήτρια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλάει ακατάπαυστα, θέλει να είναι ενήμερη για τα πάντα και στον ελεύθερο της χρόνο κάνει εθελοντικά διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή και διαβάζει βιβλία ψυχολογίας. Λατρεύει τα ταξίδια και ευελπιστεί μέσα από τη δημοσιογραφία να αλλάξει τον κόσμο.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ