17.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο «24» θα υπάρχει για πάντα…

Το «24» θα υπάρχει για πάντα…


Της Ελευθερίας Κωνστάντιου,

Αδιανόητο, ασύλληπτο, ανατριχιαστικό. Οι λέξεις είναι φτωχές για να περιγράψουν την είδηση που διαβάσαμε όλοι το βράδυ της Κυριακής. Ο Kobe Bryant νεκρός σε ατύχημα με ελικόπτερο. Άλλοι οχτώ επέβαιναν σε αυτό, μία εκ υων οποίων και η 13χρονη κόρη του, Gigi. Ο άνθρωπος που με το παιχνίδι του καθόρισε μια ολόκληρη εποχή, που δημιούργησε στρατιές υποστηρικτών των Los Angeles Lakers σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αγαπημένο νούμερο 24 δεν υπάρχει πια στην ηλικία των 42 ετών, τέσσερα χρόνια αφού σταμάτησε να παίζει στην ομάδα της καρδιάς του.

Γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, στις 23 Αυγούστου του 1978. Εισήλθε στο ΝΒΑ απευθείας από το Λύκειο και έπαιξε για τους Lakers ολόκληρη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα ΝΒΑ. Ο Μπράιαντ είχε επιλεχθεί 16 φορές All-Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Είχε βγει πρώτος σκόρερ της αγωνιστικής περιόδου δύο φορές (το 2005-06 και 2006-07) και τρίτος σκόρερ στην ιστορία του NBA, προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβρη του 2014 και αφήνοντας τόν στην τέταρτη θέση. Μετά την έναρξη της 20ης σεζόν του με τους Λέικερς το 2015-16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα, στις 29 Νοεμβρίου 2015, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν, με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com.

Ο Bryant ήταν παντρεμένος (από το 2001) με την Vanessa Laine, με την οποία απέκτησε 4 κόρες. Η Gigi, που χάθηκε μαζί του στο δυστύχημα, ήταν η τρίτη κατά σειρά και όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ήταν εξαιρετική παίκτρια του μπάσκετ, ενώ η καριέρα της στο WNBA θεωρείτο δεδομένη. Ακόμη, ο εκλιπών θρύλος του μπάσκετ είχε εκδώσει το 2018 το βιβλίο του με τίτλο “The Mamba Mentality: How I Play”, που εστίαζε στη νοοτροπία του ως αθλητή. Τέλος, εκτός από τα πολλά ρεκόρ και πρωταθλήματα, ο Kobe είχε καταφέρει να κερδίσει και Oscar, καθώς η ανακοίνωση της απόσυρσής του από το μπάσκετ έγινε ένα συναρπαστικό φιλμ πέντε λεπτών, το οποίο απέσπασε το Academy Award for Best Animated Short Film το 2018.

Η γνωστοποίηση του θανάτου του, σόκαρε τους πάντες. Τα social media γέμισαν με τις φωτογραφίες και τα λόγια του. Κι αν η είδηση αυτή έκανε τους πάντες να δακρύσουν, η είδηση ότι συνταξίδευε με την 13χρονη κόρη του επέτεινε το σοκ όλων. Χιλιάδες μηνύματα από απλό κόσμο, συμπαίκτες, γνωστούς και φίλους, ομάδες από όλα τα αθλήματα, το ΝΒΑ, τον πρόεδρο των ΗΠΑ έσπευσαν να εκφράσουν την θλίψη τους για το αναπάντεχο αυτό γεγονός, ενώ λίγο μετά την είδηση του θανάτου του, αρκετός κόσμος μαζεύτηκε έξω από το Staples Center, το γήπεδο των Lakers, για να αποχαιρετήσει τον παίκτη που αγαπήθηκε και δοξάστηκε όσο κανένας μέσα σε αυτό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αποχαιρετισμός του θρύλου του ΝΒΑ Michael Jordan στον Black Mamba, που αναφέρει: «Είμαι σοκαρισμένος από την τραγική είδηση του θανάτου του Κόμπι και της Τζιάνα. Οι λέξεις δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο που αισθάνομαι. Αγαπούσα τον Κόμπι – ήταν σαν μικρός αδερφός για εμένα. Ήταν ένας έντονος ανταγωνιστής του τίτλου, ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Ο Κόμπι ήταν επίσης ένας εξαιρετικός πατέρας που αγαπούσε βαθιά την οικογένειά του και έπαιρνε τεράστια τιμή από την αγάπη της κόρης του για το μπάσκετ. Στέλνουμε μαζί με την Ιβέτ τα βαθιά συλλυπητήρια στη Βανέσα, στον οργανισμό των Λέικερς και σε όλους τους φαν του μπάσκετ παγκοσμίως». Ο πολύ καλός του φίλος, LeBron James, μια μέρα αφότου τον προσπέρασε στη λίστα με τους μεγαλύτερους σκόρερ του αθλήματος, ξέσπασε σε κλάματα πληροφορούμενος τον θάνατο του Kobe, όπως πιάστηκε από κάμερα σε αεροδρόμιο την ώρα που επέστρεφε η αποστολή των Lakers. Ο επί πολλά χρόνια Διόσκουρός του στις επιτυχίες των Lakers, Shaquille O’ Neal, έγραψε πως «Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσω τον πόνο για την τραγωδία, όπου έχασα την ανιψιά μου Τζίτζι και τον αδερφό μου, Κόμπι. Σας αγαπώ και θα μου λείψετε. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια Bryant και σε εκείνες των άλλων επιβατών». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, σε ένδειξη πένθους για το ίνδαλμά του, απενεργοποίησε τους λογαριασμούς του σε Instagram και Twitter και εχθές, συντετριμμένος δήλωσε ότι «Ο Κόμπε άλλαξε το ποιος είμαι».

πηγή: sdna.gr

Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους μουδιασμένους. Ένας αληθινός θρύλος του αθλήματος, δεν υπάρχει πια. Ο Κόμπε πέθανε, και πέθαναν και 8 άλλοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά. Η τραγωδία είναι ανείπωτη, το σοκ μεγάλο. Παιδιά που έπιασαν την μπάλα του μπάσκετ μιμούμενοι τις κινήσεις του, φωνάζοντας «Κobe για τρεις!», μερικοί έγιναν επαγγελματίες, άλλοι όχι. Παιδιά και μεγάλοι που ξενυχτούσαν για να τον παρακολουθήσουν να δίνει τις μπασκετικές του παραστάσεις από την τηλεόραση. Από τη Κυριακή, πέρασε για πάντα στο πάνθεον του ηρώων, όχι μόνο για τις μπασκετικές του ικανότητες, αλλά και για τη νοοτροπία που είχε, πως με την αφοσίωση που δείχνει ο καθένας, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Το «24» και το «8» σε κάθε μπλούζα θα μας θυμίζουν πάντα το μεγαλείο του Black Mamba, αυτόν που όλοι κάποια στιγμή χαζέψαμε βλέποντας ΝΒΑ. Ο Kobe αποτελεί μέρος ευτυχισμένων στιγμών πολλών ανθρώπων, που πάντα θα τον μνημονεύουν με απεριόριστη αγάπη και θαυμασμό. Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν και για τον λόγο αυτό, το «24» θα υπάρχει για πάντα.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελευθερία Κωνστάντιου
Ελευθερία Κωνστάντιου
Γεννήθηκε στη Λήμνο. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές», του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μεταπολεμική ποίηση, τη γενιά του '70 και τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή.