16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Λουί ντε Φυνές

In Memoriam: Λουί ντε Φυνές


Της Έλενας Καππέ,

Ο Λουί ντε Φυνές, γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1914 και ήταν Γάλλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πλέον έχει μείνει γνωστός ως  ένας από τους σημαντικότερους κωμικούς ηθοποιούς στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου και όχι μόνο.

Η οικογένεια του προερχόταν από την αριστοκρατία της Σεβίλλης. Ο πατέρας του Carlos Luis de Funes de Galarza, ήταν δικηγόρος και η μητέρα του Leonor Soto Reguera ήταν κόρη συμβολαιογράφου. Το 1904 ο πατέρας του φεύγει για τη Γαλλία μαζί με τη νέα και μικρή σε ηλικία σύζυγο του παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειας. Στη Γαλλία όμως, δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου και γι’ αυτό και τελικά γίνεται κοσμηματοπώλης.

Όταν ήταν μόλις πέντε ετών, ο Louis μαθαίνει από τη μητέρα του, τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Το 1930, τελειώνει με επιτυχία το λύκειο και μετά από πρόταση του αδελφού του, ο οποίος ασχολείται με την πώληση της γούνας, αποφασίζει να μπει στην Ανώτερη Σχολή Βυρσοδεψίας, όμως τελικά τον αποβάλλουν γιατί συνεχώς έρχεται σε αντιπαράθεση με άλλους. Ξεκίνησε τότε να δουλεύει σε διάφορα βυρσοδεψεία και παράλληλα έκανε και άλλα επαγγέλματα από τα οποία γενικά απορρίπτεται εξαιτίας της τεμπελιάς του. Για το λόγο αυτό, οι γονείς του αποφάσισαν να τον στείλουν στην σχολή φωτογραφίας και κινηματογράφου που ήταν τεχνικό τμήμα. Ωστόσο ούτε κι εκεί θα κάτσει πολύ μια και ένα χρόνο αργότερα τον διώχνουν εξαιτίας ενός “αστείου” με θειικό νάτριο που προκάλεσε πυρκαγιά. Από εκεί και πέρα περνά μια περίοδο που όλο βρίσκει περιστασιακές δουλειές από τις οποίες όμως απολύεται.

Το 1936, παντρεύεται για πρώτη φορά. Από το γάμο αυτό γεννιέται ένας γιος. Κάποια χρόνια αργότερα, θα πάρει διαζύγιο. Το 1943 ξαναπαντρεύεται, με την Jeanne Augustine Bartholomee, εγγονή του Guy de Maupassant και αποκτά δύο αγόρια.

Η ζωή του ως καλλιτέχνης παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Οι δουλειές που βρίσκει δεν είναι καλές και κυρίως είναι σε κακόφημα μαγαζιά. Έχει ωστόσο, πολύ καλό μουσικό αυτί που θα τον ωφελήσει σε δουλειές του μέλλοντος.

Από το 1945 μέχρι το 1957 συμμετείχε ως ηθοποιός σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες κυρίως παίζοντας καράτε. Έγινε περισσότερο γνωστός στην Ευρώπη, ενώ παρά την επιτυχία του στον κινηματογράφο δεν σταμάτησε να παίζει στο θέατρο, ειδικά μετά την επιστροφή του το 1972, που υπήρξε θριαμβευτική, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Έγινε γνωστός για τις σπασμωδικές και νευρικές κινήσεις του. Πέθανε το 1983 από καρδιακή προσβολή. Στη χώρα μας, τον έχουμε συνδυάσει με τον κωμικό ηθοποιό Θανάση Βέγγο με τον οποίο πολύ συχνά τον παρομοιάζουν, μιας και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Καππέ
Ελένη Καππέ
Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, με κατεύθυνση στην Ιστορία της Επιστήμης, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και ασχολείται εδώ και χρόνια με τη προσφορά εθελοντικού έργου σε ευπαθείς ομάδες. Στόχος της είναι μια ακαδημαϊκή καριέρα στον τομέα της ιστορίας καθώς και ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο. Σημαντικότερο, θεωρεί το να προσφέρει βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, ανιδιοτελώς. Η ευγνωμοσύνη στα μάτια τους είναι η μεγαλύτερή της ανταμοιβή.