17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαIn MemoriamIn Memoriam: Πιέρ Μπουρντιέ

In Memoriam: Πιέρ Μπουρντιέ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Πιέρ Μπουρντιέ υπήρξε ένας εκ των κορυφαίων Γάλλων κοινωνιολόγων με έντονη πολιτική και ακτιβιστική ζωή. Υπήρξε εξέχουσα μορφή της αριστερής διανόησης και της ευρωπαϊκής αριστεράς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.

Γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1930 στο χωριό Ντενγκουίν της Νοτιοδυτικής Γαλλίας, κοντά στα Πυρηναία. Από την οικογένεια του υπήρξε ο μόνος που μετέπειτα ακολούθησε τον δρόμο των ακαδημαϊκών σπουδών. Καταγόταν από μια αποκλειστικά αγροτική οικογένεια. Κατάφερε να αριστεύσει από νωρίς στο σχολείο, να ξεχωρίσει στο Γυμνάσιο, ενώ όταν αποφοίτησε από το λύκειο και μετέπειτα από το ιστορικό λύκειο Louis le Grand του Παρισιού έγινε δεκτός για σπουδές φιλοσοφίας στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού.

Από φοιτητής ακόμα υπήρξε ένθερμος αναγνώστης των έργων του Κάρλ Μάρξ και του Χάιντεγκερ. Το διάστημα μεταξύ του 1955-1958 εργάσθηκε ως καθηγητής στο Λύκειο του Μουλέν και στη συνέχεια μετακόμισε για μια δεκαετία στην Αλγερία, την εποχή που μαίνονταν ακόμα οι μάχες μεταξύ των Αλγερινών ανταρτών και των Γαλλικών στρατευμάτων. Το διάστημα μεταξύ του 1959 και 1960 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου, ενώ ως ανθρωπολόγος ασχολήθηκε με την κουλτούρα της Καβυλίας.

Το 1960 βρίσκει τον Μπουρντιέ να παντρεύεται την Μάρι-Κλέρ Μπρισάρ, με την οποία απέκτησε μετέπειτα τρεις γιους. Μέχρι το 1964 δίδαξε σε διάφορα πανεπιστήμια του Παρισιού και της Λιλ. Από το 1995 και έπειτα ο Μπουρντιέ συμμετείχε ενεργά σε μια σειρά από κινητοποιήσεις της εποχής του. Τον Δεκέμβριο του 1995 υποστήριξε τους απεργούς των Σιδηροδρόμων στην μεγαλύτερη απεργία που είχε γνωρίσει η Γαλλική κοινωνία, ενώ υπήρξε και ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της παγκοσμιοποίησης.

Ανάμεσα στα βιβλία του που μεταφράστηκαν στα ελληνικά συγκαταλέγονται τα «Κοινωνιολογία της παιδείας», «Η διάκριση», «Μάθημα πάνω στο μάθημα», «Γλώσσα και συμβολική εξουσία», «Οι κληρονόμοι» και «Για την τηλεόραση».

Ο Πιέρ Μπουρντιέ απεβίωσε σαν σήμερα, στις 23 Ιανουαρίου του 2002 σε ένα νοσοκομείο του Παρισιού, σε ηλικία 71 ετών, έχοντας νικηθεί από τον καρκίνο και κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Περ-Λασέζ.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.