12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΓιατί αγαπάμε «Τα Φιλαράκια»;

Γιατί αγαπάμε «Τα Φιλαράκια»;


Της Αναστασίας Ερνεάνου,

Μια από τις κλασικές επιλογές για να περάσουμε το χρόνο μας είναι να παρακολουθήσουμε μία σειρά. Κάποιες φορές επιλέγουμε κάποια γεμάτη δράση και αγωνία με την ελπίδα πως θα μας δημιουργήσει σασπένς και ένταση. Άλλες πάλι φορές, έχουμε την ανάγκη και την όρεξη για μία σειρά “ανάλαφρη”, ούτως ώστε να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Στην τελευταία αυτή κατηγορία υπάγεται και η πολυαγαπημένη τηλεοπτική σειρά, Τα Φιλαράκια.

ΥΠΌΘΕΣΗ                                                                                                         

Τα Φιλαράκια είναι μια αμερικανική κωμική σειρά τύπου σίτκομ. Το πρώτο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε 22 Σεπτεμβρίου του 1994, ξεκινά με την παρέα μαζεμένη στο γνωστό στέκι τους, το Central Perk, να συζητά, όταν ξαφνικά εμφανίζεται η Rachel Green φορώντας το νυφικό της, καθώς μόλις το είχε σκάσει από το γάμο της. Κάπως έτσι η Rachel η οποία μέχρι τότε ζούσε ως ένα σπάταλο κορίτσι του μπαμπά, αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να ανεξαρτητοποιηθεί. Η παρέα φυσικά στηρίζει την επιλογή της και την βοηθά. Πρώτη απ’ όλους η παιδική της φίλη, Monica, με την οποία συγκατοικεί για τα επόμενα χρόνια. Στην παρέα ανήκει και ο Joey, ένας φιλόδοξος ηθοποιός που αγαπά το φλερτ, ο συγκάτοικος και κολλητός του, Chandler, ο μεγαλύτερος αδερφός της Monica, Ross και η ιδιαίτερη και εκκεντρική Phoebe. Τα επεισόδια απεικονίζουν συνήθως σκηνές από την καθημερινότητά τους, στη δουλειά, τις μεταξύ τους σχέσεις και την ερωτική τους ζωή.

Η μαγεία αυτής της σειράς θεωρώ πως έγκειται στη λιτότητα με την οποία αυτή παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με τη συμπεριφορά και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών, καθώς ολόκληρο το σενάριο περιστρέφεται γύρω από προβλήματα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα (ή θα ευχόταν να του συνέβαιναν). Ακόμα ένα συστατικό για την τεράστια επιτυχία των Friends αποτελεί το γεγονός πως προωθεί με αμεσότητα και απλότητα το πρότυπο της φιλίας, στην οποία δίνεται έμφαση σε κάθε επεισόδιο. Ακόμη και σε μια τεράστια και χαοτική περιοχή, όπως το Μανχάταν, η σειρά αποδεικνύει πως οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν φιλίες σε στέρεα θεμέλια. Πράγματι, οι πρωταγωνιστές μας φαίνεται να παραμένουν ο ένας στο πλευρό του άλλου στις όμορφες στιγμές, όπως ένας γάμος ή ο ερχομός ενός παιδιού, αλλά και στις δύσκολες. Οι παραγωγοί φαίνεται πως προσπάθησαν να ενισχύσουν το πρότυπο αυτό ήδη από την επιλογή του soundtrack με το οποίο ξεκινά κάθε επεισόδιο: “Well it hasn’t been your day, your week, your month or even your year. But I’ll be there for you” (κι όσοι το γνωρίζουν αυτή τη στιγμή το τραγουδούν από μέσα τους). Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο επιτυχημένες κωμικές σειρές στην ιστορία λόγω της ιδιαίτερης, κατά την άποψή μου, χρήσης του χιούμορ. Ειδικότερα, θα μπορούσε να πει κανείς πως ο κάθε χαρακτήρας διαθέτει διαφορετική αίσθηση του χιούμορ. Για παράδειγμα, ο Chandler χρησιμοποιεί πολλά σαρκαστικά σχόλια επιστρατεύοντας ιδιαίτερη εφευρετικότητα και φαντασία, τα οποία φυσικά προσαρμόζει σε κάθε περίπτωση, ενώ η Phoebe αποτελεί έναν πολύ ξεχωριστό και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα που δεν ανταποκρίνεται στα κλασικά κοινωνικά πρότυπα. Για αυτούς τους λόγους, πολλοί επιλέγουν ακόμη και σήμερα τα Φιλαράκια ως την καθημερινή τους ψυχαγωγία.

Η σειρά έχει προταθεί για 62 Primetime Emmy Awards κερδίζοντας ως «Εξαιρετική Κωμική Σειρά» το 2002, κατά τη διάρκεια της όγδοης σεζόν. Το επεισόδιο “Τhe one with the prom video” χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα. Από το 1994 έως το 2004 βρισκόταν στις κορυφαίες πέντε επιλογές με τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις. Το τελευταίο επεισόδιο, το οποίο προβλήθηκε 6 Μαΐου του 2004, παρακολούθησαν 52,5 εκατομμύρια εκτοξεύοντάς το στην κορυφή.

Τα Φιλαράκια αποτελούν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική επιλογή για τον ελεύθερο σας χρόνο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως σήμερα, 16 χρόνια μετά το τέλος της σειράς, πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν για πρώτη φορά ή ακόμα κι εκείνοι που την παρακολουθούν ξανά και ξανά (ναι, υπάρχουμε κι εμείς!). Για όλους λοιπόν, αυτούς τους λόγους Τα Φιλαράκια προτείνονται ανεπιφύλακτα.


Αναστασία Ερνεάνου

Γεννήθηκε το 2000. Σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τα εγχώρια και τα διεθνή δρώμενα. Αγαπάει τα ταξίδια και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Ερνεάνου
Αναστασία Ερνεάνου
Γεννήθηκε το 2000. Σπουδάζει στο τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με τα εγχώρια και τα διεθνή δρώμενα. Αγαπάει τα ταξίδια και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τον εθελοντισμό.