19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςSofia Ruth Michanie: «Ελπίζω το 2020 το Ισραήλ να γίνει μια πράσινη...

Sofia Ruth Michanie: «Ελπίζω το 2020 το Ισραήλ να γίνει μια πράσινη χώρα»


Συνέντευξη στον Ραφαήλ Νικόλαο Μπελενιώτη,

Η Sofia Ruth Michanie, είναι μια νεαρή δεκαεννιάχρονη ακτιβίστρια από το Ισραήλ σε θέματα που άπτονται της προστασίας του πλανήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πλήρως τη ζωή της στρεφόμενη, όπως μας αναφέρει στην παρακάτω συνέντευξη, σε καθημερινές συνήθειες, οι οποίες είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον.

Κύριο όπλο της αποτελεί ένα εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο τυχαίνει να είναι και η νούμερο ένα πλατφόρμα κοινοποίησης στιγμών και απεικονίσεων της προσωπικής ζωής μας, αλλά και πεδίον δόξης λαμπρόν για μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες: δεν είναι άλλο, από το γνωστό σε όλους Instagram.

Το «influencing» έχει ως κύριο στόχο του, όπως αναφέρει και το όνομά του, να «εμπνεύσει» όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους–χρήστες του Instagram να ακολουθήσουν ή να υιοθετήσουν κάτι συγκεκριμένο, είτε αυτό είναι προϊόν διαφήμισης, ρούχα ή παπούτσια για παράδειγμα, είτε, όμως, αυτό είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος σκέψης και ζωής, όπως μας εξηγεί παρακάτω η fernwehsofia, από την πόλη Patah Tiqva του Ισραήλ.

Θεωρώ ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ποιο υπεύθυνοι με τις πράξεις μας και να αλλάξουμε συλλογικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε αν μας ενδιαφέρει το μέλλον μας πραγματικά.

  • Σοφία, αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω εκ μέρους των συντελεστών του Offlinepost.gr για την παραχώρηση της συνέντευξης. Μίλησέ μου για σένα, από ποια περιοχή κατάγεσαι και πώς βλέπεις την τωρινή ζωή σου στο Ισραήλ;

Σε ευχαριστώ Ραφαήλ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη όταν μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για τη Γη και το περιβάλλον. Προέρχομαι από μια κεντρική περιοχή στο Ισραήλ, από την πόλη Petah Tikva. Η ζωή μου στο Ισραήλ είναι αρκετά άνετη. Έχει πολλά να προσφέρει σε μένα και στον κάθε ανεξάρτητο άνθρωπο.

  • Είσαι ενεργή στα social media και μέσω της χρήσης τους προσπαθείς να περάσεις στο κοινό σου ιδέες και προτάγματα που θα τους εμφυσήσουν την οικολογική συνείδηση. Τι σε έκανε να εμπλακείς εξ αρχής σε αυτό;

Ο David Attenborough, ο βιγκανισμός και η ευαισθητοποίηση πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας. Άπαξ και εκτεθείς σε αυτά τα τρία, δεν μπορείς να συνεχίσεις να ζεις τη ζωή σου σε «άρνηση», όπως τη ζούσες προτού έρθεις σε επαφή με τέτοια ερεθίσματα. Μιλάω για αυτούς που δεν είναι σε θέση να μιλήσουν επειδή μπορώ να το κάνω, και το κάνω! Θεωρώ ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι με τις πράξεις μας και να αλλάξουμε συλλογικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, αν μας ενδιαφέρει το μέλλον μας πραγματικά.

  • Περιέγραψέ μου τις δράσεις σου. Τι μορφή λαμβάνουν και τι μηνύματα θέλεις κάθε φορά να περάσεις; Διατηρείς κάποια επαφή με μεγάλες οικολογικές οργανώσεις;

Προσπαθώ κάθε φορά να τραβήξω όσο περισσότερο γίνεται την προσοχή του κόσμου, ώστε να τους ευαισθητοποιήσω στο έπακρον, όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθώ να σοκάρω τους αποδέκτες των μηνυμάτων μου με την ωμή πραγματικότητα, ώστε να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θέλω να καταλάβουνε ότι πραγματικά αλλάζουμε μόνο μέσω της γνώσης, έτσι συνηθίζω να ενημερώνω γύρω από σημαντικές περιβαλλοντολογικές εξελίξεις, που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Εκτός από το να δίνω πληροφορίες, συνηθίζω να αποτυπώνω και να μοιράζομαι στιγμές από τη ζωή μου και τις αλλαγές που και εγώ η ίδια πραγματοποιώ, προσπαθώντας να ζω πιο οικολογικά, ελαχιστοποιώντας την καθημερινή μου κατανάλωση. Δεν έχω καμία επαφή με μεγάλες ακτιβιστικές οργανώσεις, είμαι ανεξάρτητη και αυτό ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους να αλλάξουν και αυτοί τις ζωές τους, βλέποντας πως ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει μια φιλική προς το περιβάλλον ζωή, είτε έχει κάποια μεγάλη οργάνωση από πίσω του, είτε όχι.

  • Θεωρείς πως ο ακτιβισμός μέσω των social media, όπως μέσω του Instagram, έχει επιρροή στον κόσμο;

Δυστυχώς, όχι. Το μόνο πράγμα που έχει ανταπόκριση είναι η χρήση της ειρηνικής αστικής διαμαρτυρίας, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση, με τον ίδιο τρόπο που μας ασκεί πίεση η ακραία κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης.

Προσπαθώ να σοκάρω τους αποδέκτες των μηνυμάτων μου με την ωμή πραγματικότητα, ώστε να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θέλω να καταλάβουνε ότι πραγματικά αλλάζουμε μόνο μέσω της γνώσης, έτσι συνηθίζω να ενημερώνω γύρω από σημαντικές περιβαλλοντολογικές εξελίξεις, που συμβαίνουν ανά τον κόσμο

  • Τι ανταπόκριση περιμένεις και τι ανταπόκριση έχεις λάβει μέχρι στιγμής και από τα social media, αλλά και από τους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντός σου;

Ευτυχώς έχω αντιμετωπίσει πολύ θετική κριτική και αποτελέσματα. Η οικογένειά μου περιόρισε στο ελάχιστο τη σπατάλη τους και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον βίγκαν τρόπο ζωής. Επιπλέον, λαμβάνω μηνύματα από πολλούς ανθρώπους που με υποστηρίζουν, λέγοντάς μου για το πώς άλλαξαν τις συνήθεις τους σε ποιο οικολογικές.

  • Πόσο αναπτυγμένο είναι το πράσινο κίνημα «green movement» στο Ισραήλ και πόσο ενσωματωμένη είναι η οικολογική συνείδηση; Θα χαρακτήριζες το Ισραήλ ως μια χώρα που κάνει υπολογίσιμα βήματα προς την πράσινη ανάπτυξη;

Το κίνημα για την προστασία του πλανήτη αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα στο Ισραήλ σε σχέση με άλλα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε. Θα περίμενα περισσότερους νόμους που θα αφορούσαν τη σωτηρία του πλανήτη, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και όχι ορυκτά καύσιμα. Η ελπίδα μου είναι ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που το Ισραήλ θα γίνει μια «πράσινη» χώρα.

Όσον αφορά το Ισραήλ, θα περίμενα περισσότερους νόμους που θα αφορούσαν τη σωτηρία του πλανήτη χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και όχι ορυκτά καύσιμα. Η ελπίδα μου είναι ότι το 2020 θα είναι η χρονιά που το Ισραήλ θα γίνει μια «πράσινη» χώρα.

  • Τι πιστεύεις για το Green Party (המפלגה הירוקה) στο Ισραήλ; Τα πολιτικά κόμματα ενστερνίζονται οικολογικά προτάγματα και πολιτικές;

Μου είναι γνωστό το κόμμα, αλλά δυστυχώς η φωνή τους δεν είναι αρκετά δυνατή στο κοινοβούλιο της χώρας, δεν έχουν παρά μια μονάχα θέση. Αυτό προκύπτει ως αποτέλεσμα της επικρατούσας άποψης ότι το Ισραήλ έχει ανάγκη να στρέψει αποκλειστικά την προσοχή του σε θέματα εθνικής ασφάλειας και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος. Προσωπικά δεν το καταλαβαίνω αυτό, τι θα έχει μείνει στο Ισραήλ να προστατέψει, εάν το τέλος αυτού του πλανήτη πλησιάζει;

  • Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους, ηλικιακά, αναγνώστες της Ελλάδας που είναι ενεργοί στο κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσω των social media;

Κάντε την παρουσία σας αισθητή: Διοργανώστε οικολογικά φεστιβάλ, διοργανώσετε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και ομιλίες. Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό θέμα σε κάθε συζήτηση.

Σε ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη!


Interview prescription in English

Sofia Ruth Michanie, a young nineteen-year-old Israeli activist in the field of green activism, has changed her life completely in recent years into daily habits that are more eco-friendly, as she tells us in her interview. Her main weapon is a social networking tool, which happens to be the number one platform for sharing moments of our personal lives, as well as a glorious field for big advertising companies: none other than the well-known Instagram. Influencing and its primary goal, as its name says, is to inspire as many people as possible – Instagram users to follow or adopt something specific, whether it be an advertising product, clothes or shoes for example, or yet this is a completely different way of thinking and living, as @fernwehsofia from Israel’s Patah Tiqva city explains to us.


Μετάφραση-επιμέλεια: Ραφαήλ Νικόλαος Μπελενιώτης

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.