19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΝταβός 2020: Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η κλιματική αλλαγή

Νταβός 2020: Ο Ντόναλντ Τραμπ, η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η κλιματική αλλαγή


Της Ελπίδας Δαλιέτου,

Είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ και η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα παρασταθούν στην ίδια εκδήλωση μετά από την αναμέτρησή τους στον ΟΗΕ το περασμένο έτος. Η ετήσια αυτή γιορτή λαμβάνει χώρα με φόντο τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές που συνέβησαν ποτέ στην Αυστραλία. Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ επιστρέφει στο Ελβετικό θέρετρο του Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ 2020 με ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα: να βάλει ένα τέλος στην «τρέλα» των ορυκτών καυσίμων. Το μήνυμα της Τούνμπεργκ έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν χλεύασε την Σουηδή υπέρμαχο του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι έχει πρόβλημα «διαχείρισης θυμού».

Ο Τραμπ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους εξέχοντες σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, επιστρέφει στο Νταβός μετά την έντονη απουσία του από την εκδήλωση το 2019 εξαιτίας της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ και η Τούνμπεργκ θα είναι παρόντες στην ίδια εκδήλωση μετά την διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Νέα Υόρκη το περασμένο έτος, όπου η έφηβη ακτιβίστρια παρατηρήθηκε να κοιτά βλοσυρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όταν οι δυο τους συναντήθηκαν επί τροχάδην. Αργότερα, η Τούνμπεργκ -η οποία ονομάστηκε το Άτομο της Χρονιάς από το περιοδικό Timeείπε στο BBC ότι «δεν θα έχανε τον χρόνο της» μιλώντας στον Τραμπ για την κλιματική κρίση στην εκδήλωση του ΟΗΕ. Είπε επίσης πως: «Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι θα του έλεγα τίποτα, γιατί προφανώς δεν ακούει επιστήμονες και ειδικούς, οπότε γιατί να ακούσει εμένα».

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Τούνμπεργκ, η οποία πέρυσι είπε περίφημα στους συμμετέχοντες του Ντάβος ότι «το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά», έχει βρει υποστήριξη από τους διοργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του 81 ετών ιδρυτή του Κλάους Σβαμπ, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει «μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ακόμη, ο Σβαμπ είπε στους δημοσιογράφους πως: «Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο καμπής του αμετάκλητου για την κλιματική αλλαγή» την περασμένη Τρίτη.

Υπογράμμισε ακόμη ότι: «Δεν θέλουμε να κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο εχθρικός και όλο και λιγότερο κατοικήσιμος. Απλά πάρτε ως παράδειγμα τις πυρκαγιές στην Αυστραλία». Μια ετήσια έρευνα κινδύνων που δημοσιεύθηκε από το WEF την περασμένη Τετάρτη έθεσε το κλίμα και άλλες περιβαλλοντικές απειλές σε υψηλότερη θέση από τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κυβερνοεπιθέσεις. Είναι η πρώτη φορά που η έρευνα έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι πέντε κορυφαίοι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι περιβαλλοντικοί και κυμαίνονται από ακραία καιρικά φαινόμενα μέχρι και επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που απέτυχαν να μετριάσουν και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Ο καπιταλισμός των μετόχων

Η βιωσιμότητα αποτελεί το κύριο θέμα στη φετινή συνάντηση του Νταβός, η οποία πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που απειλεί να επιδεινωθεί εξαιτίας των αυξανόμενων ασυμφωνιών μεταξύ των εθνών και των επιχειρήσεων σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η συνάντηση, την οποία θα παρακολουθήσουν πάνω από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, επιδιώκει να δώσει συγκεκριμένο νόημα στον «καπιταλισμό των μετόχων». Μια έννοια σύμφωνα με την οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας και όχι απλά των μετόχων τους. «Οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να ασπαστούν πλήρως τον καπιταλισμό των μετόχων, που σημαίνει όχι μόνο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, αλλά και να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες και τους πόρους τους, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τα βασικά ζητήματα αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Σβαμπ, προσθέτοντας επιπλέον  ότι «Πρέπει να συμβάλουν ενεργά με στόχο έναν πιο συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο».

Ένα οικολογικότερο Νταβός

Η ετήσια γιορτή, η οποία σηματοδοτεί φέτος τη χρυσή της επέτειο, έχει επικριθεί συχνά για το αποτύπωμα άνθρακά της, κυρίως εξαιτίας των ηγετών που φτάνουν εκεί με τα ιδιωτικά τζετ τους. Το WEF, από την πλευρά του, λέει ότι η φετινή συνάντηση θα είναι μεταξύ των πιο βιώσιμων διεθνών συνόδων κορυφής που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Υπόσχεται να αγοράσει πιστώσεις άνθρακα, για να αντισταθμίσει τον αριθμό των πτήσεων, να προσφέρει περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα και να χρησιμοποιήσει τοπικά τρόφιμα και προϊόντα. Ο Adrian Monck, Διευθύνων Σύμβουλος του WEF, δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Είναι κάτι που παίρνουμε πολύ σοβαρά. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια οργάνωση που προσδιορίζει έναν κίνδυνο και δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό». Το WEF σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα όπου θα φυτέψει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, χρησιμοποιώντας δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια.

From left, Martin Wolf, Associate Editor and Chief Economics Commentator of the Financial Times newspaper, Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Mark Carney, Governor of the Bank of England, Carrie Lam, Chief Executive of Hong Kong SAR, Haruhiko Kuroda, Governor of the Bank of Japan and Callahan Erdoes, CEO Asset and Wealth Management of JPMorgan Chase & Co., attend a discussion during the annual meeting of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, Friday, Jan. 26, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)

Γεωπολιτικές εντάσεις

Τέλος, σύνοδος κορυφής η οποία θα λάβει χώρα από σήμερα, Τρίτη έως και την Παρασκευή της τρέχουσας εβδομάδας, θα επικεντρωθεί επίσης σε θέματα, όπως οι παγκόσμιοι εμπορικοί πόλεμοι, η ανισότητα, τα πρωτοφανή επίπεδα του χρέους και οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Ενώ οι ηγέτες από το Ιράκ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν αναμένεται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ δε θα είναι παρών, καθώς η Τεχεράνη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή διαμαρτυρίες μετά την κατάρριψη ενός ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου. Η ακύρωση του Ζαρίφ έρχεται επίσης με φόντο την αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του θανάτου του Κασέμ Σολεϊμάνι, ενός κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, κατά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ νωρίτερα τον Ιανουάριο.

Το Νταβός 2020 σε νούμερα

  • Περίπου 3.000 συμμετέχοντες από σχεδόν 120 χώρες. Ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες είναι γυναίκα,
  • Αρχηγοί από 53 κράτη και κυβερνήσεις,
  • Σχεδόν 1.700 επιχειρηματικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των CEOs από 8 από τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο,
  • Πάνω από 350 συνεδρίες και workshops, και
  • Το 88% των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται από το WEF είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά.

Ελπίδα Δαλιέτου

Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ομιλεί 5 ξένες γλώσσες και στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η λογοτεχνία, η συγγραφή, η μετάφραση και η διερμηνεία, η διπλωματία, οι διεθνείς σχέσεις, τα ταξίδια και ο εθελοντισμός. Αυτόν τον καιρό αρθρογραφεί και κάνει πρακτική στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ