19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Παύλος Μάτεσις

In Memoriam: Παύλος Μάτεσις


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Παύλος Μάτεσις, ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1933 στο χωριό της Δίβρης, στην Πελοπόννησο. Μέχρι την ενηλικίωση του έζησε σε διάφορες επαρχιακές πόλεις και περιπλανήθηκε σε αρκετά μέρη της ελληνικής επαρχίας.

Από νωρίς ο Μάτεσις αναγνώρισε την καλλιτεχνική φύση του και στράφηκε προς τις σπουδές θεάτρου, τις οποίες και ολοκλήρωσε επιτυχώς καταφέρνοντας να λάβει πτυχίο θεάτρου. Μέσα στις σπουδές του συμπεριλαμβάνονται και σπουδές ξένων γλωσσών αλλά και μουσικής, μιας και κατείχε τίτλο σπουδών πάνω στο βιολί.

Το 1963 μέχρι και το 1964 δίδαξε στην σχολή Σταυράκου και διετέλεσε δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο, το 1971 ως και το 1973. Ο Μάτεσις όμως έζησε και στο εξωτερικό καθώς για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμενε αποκλειστικά στο Λονδίνο.

Η πρώτη του εμφάνιση στον χώρο των ελληνικών γραμμάτων σημειώνεται γύρω στα 1967 με το θεατρικό έργο «Η Τελετή», το οποίο ανέβηκε επιτυχώς στο θέατρο Νέας Ιωνίας το 1967 και στο Εθνικό Θέατρο το 1969. Έπειτα, τα περισσότερα έργα του ανέβηκαν κυρίως από το Εθνικό Θέατρο.

Οι διακρίσεις για το έργο του, υπήρξαν πολλές. Είχε βραβευτεί με το κρατικό βραβείο θεάτρου το 1966 για το έργο «Η τελετή», με το έπαθλο «Κάρολος Κουν» το 1989 για το καλύτερο ελληνικό έργο της χρονιάς το «Περιποιητής φυτών», με το Βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας (1998) για το μυθιστόρημα του «Η μητέρα του σκύλου», με το Μέγα Βραβείο Κριτικών θεάτρου έτους 2000. Με το Βραβείο Acerbi το 2002 για το μυθιστόρημα «Η μητέρα του σκύλου».

Ο Παύλος Μάτεσις είχε συνεισφέρει πολλά και στο πεδίο της μετάφρασης. Είχε μεταφράσει στα ελληνικά μια πληθώρα ξένων κλασσικών συγγραφέων όπως οι Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σαίξπηρ κ.α και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι», «Λυσιστράτη».

Το τελευταίο βιβλίο του Μάτεσι υπήρξε το «Graffito». Προς το τέλος της ζωής του είχε καταφέρει να δει θεατρικά έργα του να εκδίδονται προς την Ευρώπη και το Ισραήλ.

Ο Παύλος Μάτεσις πέθανε σαν σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου του 2013 στην Αθήνα, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά στα ελληνικά γράμματα.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.